2009.06.27-28. 500+ Túra

1100Km 2 nap alatt a vasútfotózás témakörében

A Békés megyei vasútbarátokkal közösen kitaláltuk, hogy el kéne menni egy 500+ -os túrára, melynek keretében körbevonatoznánk az országot fejenként 2750Ft-ból.

Az útvonal megszervezését én bonyolítottam le. Mindenki elmondta hogy hova szeretne elmenni, mely helyeken vonatozna szívesen és ezekhez viszonyítva dolgoztam ki az útvonalat amely a következő volt:

Békéscsaba – Szeged – Kiskunfélegyháza – Kiskunhalas – Bátaszék – Dombóvár – Kaposvár – Gyékényes – Nagykanizsa – Siófok – Székesfehérvár – Veszprém – Győr – Komárom – Almásfüzitő – Esztergom-Kertváros – Budapest-Nyugati – Cegléd – Szolnok – Békéscsaba

Miután az útvonal kész volt, már csak az időpontot kellett megbeszélni. Az első időpont június 20-21. lett volna. De ez a hétvége sajnos sok embernek nem lett volna megfelelő egyéb elfoglaltság miatt. Ezért kitűztük a következő időpontot, amely a június 27-28-a lett. Ez az időpont már mindenkinek jó volt, így a tervek szerint 6-an vágtunk volna neki a túrának. Sajnos az egyik haverunk lemondta a túrán való részvételét csütörtökön, mert a hétvégére közbejött neki valami.

Pénteken kora délután Gery-vel elmentünk megvenni a jegyeket a békéscsabai menetjegyirodába. A jegy kérésénél kicsit furán nézett ránk a pénztáros, majd nekiállt beirkálni az állomásokat a számítógépébe. Ez nem nagyon sikerült neki mert a gép nem akarta kiadni a jegyet mert a köztes állomásoknál csak szám szerint 15-öt lehet felsorolni és a gépbe nem fért bele az útvonal. 20 percig keresgélte, hogy hogyan lehetne kiadni a kért jegyünket, míg végül megkértem, hogy próbálja úgy beírni, hogy két állomást kihagyva beleférjen a jegybe. Sikerült is! Megvettük a jegyeket, bár módosítani kellett az útvonalat annyival, hogy eredetileg a túra végén Budapest-Nyugati – Kecskemét – Lakitelek – Szolnok – Békéscsaba lett volna. Helyette, Budapest-Nyugati – Szolnok – Békéscsaba lett az útvonal.

Eljött az utazás napja. Reggel 5:20-kor gyülekeztünk az állomáson. A vonatunk, a 7719 számú szegedi gyorsvonat az 1. vágányon várakozott az indulásra a 6341 004-7 személyében, miközben érkeztek a különböző irányú csatlakozások.

5:45, elindultunk Szegedre. Az oda út nem volt valami izgalmas, végigzötykölődtünk 80-al.
Szegedre érkezéskor a mellettünk levő vágányon várakozott az átszállókra a V43 1208 vontatta 707 számú “Aranyhomok” Inter City vegyes vonat, amivel továbbhaladtunk Kiskunfélegyházára.

Szegeden csak átszállni volt idő ezért nem sikerült sok képet készítenünk.

Ahogy haladtunk Kiskunfélegyháza felé, az első megállónk Szatymaz állomás volt, ahol egy igen szokatlan dolgot tapasztaltunk. A vonatunk majd 5 perccel hamarabb érkezett a menetrendhez képest az állomásra, ezért meg kellett várnia a menetrend szerinti indulási idejét.
A vonat viszonylag tisztának mondható volt leszámítva az ablakokat amin kissé nehéz volt kilátni…

Kiskunfélegyházán leszállás után rögtön siettünk a vonat elejéhez, hogy csináljunk pár képet.

A vonatunk elhaladásánál vettük észre, hogy a szerelvény végére van csatolva a 1117-es szili.

A Kecskemét felé menő vonatoknál fel kellett menni a kalauzoknak a mozdonyba valami jelzőrendszeri probléma miatt. Ezért lehet látni az összes képen ami az észak felé menő vonatoról készült hogy a kalauz is a vezetőálláson van.

Nemsokkal a vonatunk elhaladása után beérkezett szemből a 760 számú “Tiszavirág” IC a V43 2248 vontatásában

Az állomás első és második vágányán várakozott a V43 1272-vel kecskeméti személyvonat (ami később a nagykanizsai vonat lesz,amivel megyünk majd tovább), valamint a 276-os Bzmot ami Szentes felé fog közlekedni.

Az állomásépület külső (város felőli) látképe

majd a vágányok felöl

Miközben vártuk a vonatunkat beérkezett a Lakitelek felől érkező 291-es Bzmot, a V43 1230-al a “Kodály” IC, a V43 1217 vontatta 702 “Feszty” IC, valamint elhagyta az állomást a V43 1010 a tehervonatával.5 perc késéssel megérkezett a 7827 számú vonatunk amivel Dombóvárig közlekedtünk

A Kiskunfélegyháza – Kiskunhalas vonalrészen találkoztunk a V43 1223-al, megelőztük a 1010-es szilit,
lefotóztuk a Mk48 2030-at.


Majd megérkeztünk Kiskunhalasra ahol a M41 2118 várta, hogy továbbíthassa a vonatunkat Dombóvárra

A tolatás közben lefotóztuk az M62 096-ot, az M44 159-et egy csabai szilivel, valamint Kiskunhalas állomást.


A Dombóvárra haladás közben elámultunk a 154-es és az 50-es vonal szépségétől.

Haladunk

Kereszt az M41 2203-al

Az ívben

Baja állomás igen szép kinézetű őrhelye

A kissé megáradt Duna folyón haladunk át a híd festése közben

Kereszt az M41 2197-el

A nyílt vonalon

Bátaszék állomás és járművei

Az 50-es számú vasútvonal szépségei

Kereszt az M41 2142-vel
Megérkeztünk Dombóvárra

V43 1148

A pécsi személyvonat a Bybdtee 005 vezérlőkocsival és a V43 3315 tolómozdonnyal

Megérkezett a V43 1068 az egyik pécsi IC-vel, melynek végén a 008-as Halbi vezérlő volt

Az első vágányon egy személyvonat várakozott a V43 3201-el

Tolat a V43 1148

Az állomásépület elötti 424 124

Dombóvárról továbbhaladunk Kaposvárra

A vonatunk Kaposvár állomáson

Meglepődve tapasztaltuk, hogy mit keres itt a “MI” (békéscsabai) kocsink.

Kaposvár állomáson kiállított motorkocsi

A tárolóvágányok

Az M41 2305 tolat a második vágányon

Felnéztük az állomás végén található gyalogos felüljáróra és onnan lőttünk pár képet

A V43 3197 várakozik az 1. vágányon

Az M41 2305 várakozik az indulásra a fonyódi vonatával
A V43 3197 várakozik az 1. vágányon

Megérkezett a vonatunk a V43 3222-vel, amivel továbbutaztunk Gyékényesre
A vonat első kocsija egy halbi vezérlő volt

A vezetőállás

Az útvonal Gyékényesig nem volt valami izgalmas. Kicsi forgalom, kevés látnivaló és rengeteg lassújel.
Gyékényesre érkezéskor a vonatunk 15 percet várakozott a továbbhaladására, amiről mi nem tudtunk. Mert akkor evvel a vonattal mentünk volna tovább Nagykanizsára.

Az állomáson vasútfotózás szempontjából jó volt a felhozatal

A vonatunk

Horvát gépek


Egy MDmot is felzárkózott a vonatunk végéhez

A horvát személyvonat elhagyja az állomást

Kicsit furcsa összeállítás

MDmot 3006 és Btx 016

Gyékényes két állomásépülete

Megérkezett a továbbközlekedő vonatunk is Kecskemétről

Itt volt egy általam félrenézett vonatválasztás, amely a további fotómegállásokat nagyban befolyásolta.
Amikor a menetrendet összeírtam akkor úgy elnéztem a vonatokat, hogy a Gyékényesről 20:47-kor kell indulnunk és ezt az időpontot a kecskeméti vonatnak néztem, pedig nem ahhoz, hanem a Pécsről érkező gyorsvonaté volt. Ezért a mi vonatunk 21:07-kor indult el és 21:41-kor érkezett Nagykanizsára, ezért nem értük el a 21:26-kor onnan induló siófoki személyvonatot. Így átszáguldottunk a személyvonattal Nagykanizsára ahol a rengeteg halbi kocsit leszámítva egy vonatmentes, üres állomást találtunk.

Az információnál megkérdeztük, hogy mikor indul a legközelebbi vonat Székesfehérvárra. Megtudtuk hogy 3:15 perckor. Így röpke 5 óra kényszervárakozást kellett kibekkelnünk az állomáson. Addig csináltunk pár képet az állomásról és a végállomására érkező Somogy IC-ről, ami a Bvmot 003 volt.


A kocsirendezők rendesek voltak. Látták, hogy kissé álmos turisták vagyunk és megengedték, hogy a 2. vágányon álló 3 kocsis halbi szerelvénybe bemenjünk aludni amíg nem indul a vonatunk.
A “hálókocsijaink”

Kisebb nagyobb sikerrel aludtunk és 2:45-kor ébresztettük magunkat, de még a kocsivizsgáló is szólt, hogy mindjárt megy a vonatunk.

Felszálltunk a “Hálókocsi” mellett álló vonatra ami egy igen méretes szerelvény volt csak Halbi kocsikkal. A szerelvény vége 3-4 kocsi és egy mozdony le volt zárva, amit később megtudtunk, hogy csak Fonyódig vontattuk őket.
Pontban 3:15-kor elindultunk. Beültünk a kabinos részbe, de hamar ráuntunk és átültünk a termes kocsiba.
A Halbi kocsi kabinos része

Ahogy szépen haladtunk Székesfehérvár felé, lassan kelt fel a nap és Fonyódtól már a Balatont is jól lehetett látni. Az utazás során szinte mindenki aludt a csapatból Siófokig. Ott a sok új utastól és az enyhén illuminált állapotú, hangos fiataloktól nem lehetett tovább aludni.

Végül megérkeztünk Székesfehérvárra. A vonatunkról leszállva kerestük, hogy hova fog érkezni a Veszprémi személy. Innen már újra terv szerinti időpontban voltunk (csak kimaradt a Siófoki 4 és a Székesfehérvári 2 órás fotózás).
A vonatunk mellé csendesen beérkezett a 5341 017-1 Flirt motorvonat ami a déli pályaudvarról érkezett és csak Székesfehérvárig közlekedett. Az utasok leszállása után 2 perccel már meg is jelent a felirat “Veszprém”.

Érkezik a Flirt a Déliből

A Nagykanizsáról jött vonatunk, mellette a Veszprémi személy

Elindultunk Veszprémbe.
Életemben ekkor utaztam először a Flirt motorvonatban. Nagyon jól néz ki az agyon design-olt belső tér és nagyon jó a lengéscsillapítása.

Az egyik állomásról való indulásról csináltam egy videót is:
[yt=width,height]p7CKmAJjACM[/yt]

A vonatból pár látnivaló:

Az egyik állomáson beálltunk egy Szili mellé, eléggé fura volt a szintkülönbség

Megérkeztünk Veszprémbe.
Az állomáson sok jármű volt. Íme néhány:Az 1. vágányon állt egy Halbi ingavonat, amin a V43 3210 volt. Ez a gép különösen fontos nekem, mert ennek az eredetijének (V43 1210) vezetőállásán utaztam először életemben.

A IV/b vágányon várakozott a vonat amivel mi továbbutaztunk Győrbe. Egy csörgős Ingavonat az M41 2105-tel

Felszállás után még a vonatból és a vonat mellől még lőttük pár képet a forgalomról


Majd elindultunk Győrbe.
A 11-es vonal a legszebb vasútvonal amit valaha láttam. A vonat a sűrű erdők között megmássza a Bakonyt és a táj lélegzetelállítóan szép.
Inkább beszéljenek a képek:
De hogy mégjobban megmutassam a vonalat, csináltam videókat is:
[yt=width,height]7a3qOh-oj2c[/yt] [yt=width,height]Rx9tes2v2HY[/yt]
[yt=width,height]2QFHMVsluNs[/yt] [yt=width,height]x7MQa4x9wVE[/yt]

Megérkeztünk Győrbe ahol szakadt az eső ezért nem volt valami nagy kedvünk fotózni.
Lementünk venni valami táplálékot és utána más szállunk is fel a Déli pályaudvari személyvonatunkra amivel Komáromba illetve onnan Almásfüzitőre utaztunk.

Mivel Komáromba is ömlött az eső, úgy döntöttünk hogy nem szállunk le, hanem végigmegyünk Almásfüzitőig.

Almásfüzitőre érkezéskor egy hatalmas állomás tárult elénk, ami közelebbről nézve egy “kriptaállomás” volt. Mindenütt szemét, olyan volt mintha hirtelen mindenki elmenekült volna az állomásról. Csak az állomás egyik szélén volt egy kis helység ahol a forgalmi iroda volt.
Az állomáson több mint 1 óra várakozási időnk volt. Addig fotózgattunk és szétnéztünk a környéken.Majd eltelt az 1 óra és betotyogott a Bzmot 309 amivel továbbutaztunk Esztergom-Kertvárosba.

Az Esztergom felé vezető úton a megáradt Duna mellett mentünk és fotóztuk az érdekességeket


Megérkeztünk Esztergom-Kertvárosba ahol 20 perc várakozás következett míg jött a Desiro.Érkezik az Esztergomba közlekedő Desiro

Megérkezett a mi vonatunk is

A Desiro is egy olyan vonat amin most utaztam életemben először. Ez a jármű egy optikai csalódás.
Kívülről nem is gondolná az ember hogy ekkora belmagassága van


A vonat csak Piliscsabáig közlekedett, mert pályafelújítás miatt nem közlekedhettek a vonatok Piliscsaba és Pilisvörösvár között, ezért vonatpótló autóbusszal kell menni.
A kalauz is informált minket erről a hangosbemondón keresztül:
-Tisztelt utasaink! Felhívjuk figyelmüket hogy rövidesen Piliscsaba állomásra érkezünk. Megkérjük önöket, hogy szíveskedjenek leszállni a vonatról és szálljanak fel az állomásépület előtt várakozó busznak látszó vonatainkra.

Pilisvörösváron már várt minket a dupla Desiro

A vonatpótló autóbuszok, még egyre vártunk

Desiro-ból fotózva


Beérkeztünk a Nyugatiba. Itt már annyira fáradtak voltunk hogy nem nagyon akaródzott sokat fotózni.
Felszálltunk az egyik Szeged felé közlekedő vegyes IC-re és avval lementünk Ceglédre.
Indulás előtt a vonatból azért egy pár képet lőttünk.

Köki

Ferihegyet elhagyva

Cegléden kerestük a lehetőségeket, hogy minél hamarabb eljussunk Szolnokra, hogy elérjük a békéscsabai gyorsvonatot. Találtunk egy gyorsvonatot de az későn ért volna Szolnokra és nem lett volna biztos, hogy elérnénk a vonatunkat bár tudtuk, hogy minden vonat a 120a-n Budapest felől késik, így a csabai gyors is.
Kénytelenek voltunk a IC 616-ra venni helyjegyet és pótjegyet 520Ft-ért arra a 20Km-re Cegléd és Szolnok között. ~:(
Megérkeztünk Szolnokra és beállunk a csabai gyors peronjához ahol ki van írva, hogy 20 percet késik. Amíg várakoztunk a vonatunkra szépen behalad a gyorsvonat is Cegléd felől amivel azt hittük, hogy lekéssük a csatlakozást.
De ha direkt a gyorssal jöttünk volna Szolnokra akkor tuti, hogy lekéssük a csabait.
Végül szépen begurul a Békéscsabai 7408 számú gyorsvonat amivel hazáig utaztunk és zártuk az 500+ -os túránkat.

Az utazás végén így nézett ki a jegyünk:

Az utazásról több képet a Galériában találhatsz!

Fotók és írás: Yakuza

Hozzászólások

Hozzászólás

RSS
Facebook
Facebook
YouTube
Instagram