A kecskeméti kisvasút utolsó vasárnapja (videóval)

Egy szomorú hírről szereztünk tudomást az ősz végén. A kecskeméti kisvasúton megszüntetik a vonatközlekedést.
Mindkettőnket nagyon érdekelt a kisvasút, Gery-t azért mert már járt ott és még egyszer menni akart, engem pedig azért mert még soha nem jártam ott és nagyon érdekelt, mert sok jót hallottam róla.

2009.12.06-án felkerekedtünk (Gery, Yakuza, Apollo), hogy utazzunk egyet a kecskeméti kisvasúton a vonal bezárás előtt. A Kiskunmajsa KK – Kecskemét KK vonalat jártuk be.

A 6:45-ös vonattal indultunk Szegedre, majd onnan Kiskunfélegyházára és végül Kismajsára.

Első hosszabb fotózási időnk Kiskunfélegyházán volt, így az ott éppen látható mozdonyokat és vonatokat fotóztuk amíg vártuk a Kecskemétről érkező vonatunkat.
Megérkezett a vonatunk a V43 1225-ös szili és 2 Bhv kocsi-összeállítással

Bő 20 perc alatt átértünk Kiskunmajsára ahol a kisvonat már a hátsó vágányon várakozott az átszállókra, akiknek 5 perc átszállási idejük volt

A vonatra a kalauznál kell jegyet váltani, majd érvényesíteni.

Induláskor vettük észre, hogy vannak fotósok, és videósok akik autóval és biciklivel követték a vonatot, hogy felvételt készítsenek róla. Ahogy jobban megnéztük az egyik autót akkor vettük észre hogy egy cseh rendszámú gépjármű.


A vonat egy BDa-w típusú kocsival közlekedett. Szépen helyet foglaltunk a fapados üléseken (amik nem sokkal rosszabbak az Uzsgyi üléseinél ) és vártuk az indulást.

A mozdonyunk az Mk48 2036 pályaszámú dízelmozdony volt

Kicsit furcsállottam, hogy a vonaton a fékvezetés össze volt kötve, de megálláskor olyan érzésem volt, mintha csak a mozdony fékezne

A vonat kis sebességgel haladt, de ez nem volt zavaró, hiszen volt idő tüzetesen végignézni az Alföld pusztáit, és gyönyörködni a tájban.

Az utazóközönség rendkívül változatos volt. Voltak vasútbarátok, “törzsutasok”, kisgyerekes családok és még egy kutya is.
A kalauz egy nagyon jófej ember volt, aki még kedvezményt is adott a jegyárból nekünk.

A vonalon sok képet készítettünk, amikkel megpróbáljuk megmutatni ezt a különleges tájat, amin a vasút keresztül “zötykölődik”


A megállóhelyeken különleges váró épületeket láttunk


1 óra és 27 perc alatt megérkeztünk a vonal nevezetességéhez a bugaci állomáshoz

ahol egy kis szolgálati adminisztráció volt a kalauz részéről

Bugactól más kicsi nagyobb sebességgel közlekedett a vonat mint addig.
A csehek végig követték a vonatot


Ez a vonal valaha egyenes volt?!

A másik vonal Torokfái állomásnál csatlakozik be és egy vágányon megy Kecskemétig

Kecskeméthez közeledve már betonaljas vágányzaton “száguldottunk”

Végül 2 óra és 37 perc alatt megérkeztünk a végállomásra Kecskemétre, ahol a tolatási munkálatokat fotóztuk

Kecskemét KK állomásépülete az őszi fák takarásában

A fűtőházA nagyvasúti állomásra átérni nem sok időnk volt, ezért sietni kellett. 30 perc gyaloglás után megérkeztünk a kecskeméti állomásra ahol volt idő egy képet készíteni

Az egyik vegyes Inter City-vel átmentünk Ceglédre
majd a Cegléd – Szolnok viszonylaton közlekedő személyvonattal továbbutaztunk Szolnokra

Szolnokon volt sok időnk fotózni

Végül 17:00-kor megérkeztünk haza, Békéscsabára.

Nagyon sajnálatos dolog ennek a kisvasútnak a bezárása, hiszen egy rendkívül szép tájon közlekedő turisztikai eszköz, aminek egyetlen gondja, hogy nincs reklámozva. Pedig szerintem sok ember végigmenne ezen a vonalon és nem lenne gond a két és fél órás menetidő sem hiszen a táj gyönyöre kárpótolná az utast.
Van egy olyan érzésem, hogy ezt a kisvasutat soha többé nem látjuk már üzemelni, és nincs esély arra, hogy valaha újra beindítanák. Hamarosan ezt az egész kisvasutat szét fogják lopkodni és esély se lesz valaha is újra forgalmat bonyolítani rajta, pedig ezt a vonalat anno nem véletlenül építették és nem véletlenül üzemeltették.
Sajnálatos dolog ami ebben az országban a vasúttal történik, de sajnos ezeken a dolgokon, mi “kisemberek” nem tudunk változtatni !sad

Végezetül itt a túráról készített videó ami még jobban bemutatja a vonalat annak aki még nem járt volna arra

A túra képeit megtaláljátok mindkettőnk Galériájában!

Írta: Yakuza

Hozzászólások

Hozzászólás

RSS
YouTube
Instagram