December 12-én lép érvénybe a 2021-2022-es vasúti menetrend

Összegyűjtöttük a Viharsarkot érintő fontosabb változásokat vonalanként.

Az utasok javaslatait figyelembe véve bővül az új vasúti menetrend

December 12-én, vasárnap lép életbe a MÁV-START 2021/2022-es menetrendje, amelyet idén első alkalommal, online társadalmi egyeztetés során lehetett véleményezni. A közszolgáltatást megrendelő Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) döntése alapján, a nyáron beérkezett érdemi észrevételekből több fejlesztés is megvalósul már a decemberi menetrendváltástól. Ezáltal az új menetrend nem csak a pályafelújítások, járműbeszerzések révén lehetővé vált módosításokat tartalmazza, hanem a lakosság javaslatait is figyelembe veszi, hogy még inkább az utasok igényeihez igazított gyakorisággal és indulási időkkel közlekedjenek a vonatok. Emellett a vasúttársaság a megváltozott utazási szokásokat is számításba vette, és több vonalon tovább javítja a szolgáltatási színvonalat, növelve a környezetbarát vasút versenyképességét az egyéni közlekedéssel szemben.

  • A fontosabb változások között szerepel, hogy a pusztaszabolcsi és a hatvani vonalon végzett pályafelújítások hatására sűrűbb menetrendet vezet be a vasúttársaság, csökkennek a menetidők. Ezáltal jelentősen javul Érd, Százhalombatta, Pusztaszabolcs és Dunaújváros vasúti kapcsolata a fővárossal. Csúcsidőben közlekedő gyorsított személyvonatokkal 20 perccel rövidebb lesz a menetidő (62-63 perc) Budapest és Dunaújváros között. Hatvanból és Gödöllőről Budapestre 15 perccel csökken az eljutási idő reggelenként az új zónázó vonatoknak köszönhetően.
  • Esztergom és Süttő között jelentősen sűrűbb vonatközlekedés fogadja az utasokat (8 pár vonat munkanapokon).
  • Hétvégenként Budapest és Tatabánya között félóránként, Tatabánya és Oroszlány között óránként járnak a vonatok.
  • Szombaton és vasárnap hosszabb útvonalon, Rákos és Piliscsaba között közlekednek az S76-os járatok. G72-es gyorsított vonatok hétvégén is járnak az esztergomi vonalon.
  • tatabányai, veresegyházi, pusztaszabolcsi, illetve dunaújvárosi vonalon új hajnali, illetve késő esti, éjszakai vonatok közlekednek.
  • Debrecen, Nyíregyháza, Békéscsaba, Kecskemét, Szolnok térségében javul az elővárosi, illetve az InterCity közlekedés.
  • Több regionális vonalon is menetrendi fejlesztést hajt végre a MÁV-START, növeli a járatsűrűséget.
  • Minden budapesti elővárosi vasútvonalon jelentősen csökkentik, többségükön feloldják a karácsony és újév között korábban alkalmazott közlekedési korlátozások jelentős részét, így az eddig kimaradó személy- és gyorsított személyvonatok az ünnepi időszakra eső munkahéten is sűrű kiszolgálást biztosítanak.

A járási szintű menetrendi egyeztetések a területi közlekedésszervező irodák közreműködésével, az önkormányzatok, térségi nagyfoglalkoztatók, közintézmények képviselőinek bevonásával zajlanak. Idén júliusban a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. a honlapján kialakított felületen – első alkalommal – online véleményeztetésre bocsátotta a menetrendtervezetet. Több mint háromezer észrevétel, előremutató ötlet és javaslat érkezett be. Ezért az ITM úgy döntött, nem várja be a jövő nyárra tervezett éles egyeztetést, számos kínálatbővítés – a közlekedők elvárásaihoz igazodva – teszi kedvezőbbé, gyorsabbá az utazást már a december 12-én hatályba lépő menetrendváltástól.

A közösségi közlekedést gyakran használók legközelebb jövő nyáron tehetik meg észrevételeiket, javaslataikat a vasúti menetrendek tervezéséhez. A hosszabb távú tervek szerint az elektronikus egyeztetést az összetettebb helyközi autóbuszos menetrendekre is kiterjesztik majd. A buszjáratok menetrendjét november végén teszi közzé a Volánbusz.

A vasúttársaság új menetrendje már elérhető az Elvira menetrendi keresőben és a MÁV applikációban (december 12-i vagy azutáni utazási napot kiválasztva), továbbá letölthető a weboldalunk Belföldi utazás/menetrendek/2021-2022. évi menetrendek menüpontjaiból:


Nézzük a Viharsarkot érintő változásokat:

120-as számú Lőkösháza-Békéscsaba-Szolnok vasútvonal

A fővonalon közlekedő vonatok menetrendje egységesen módosul a korábbi menetrendi időszakhoz képest, és lesz néhány fontos változás is a vonatok közlekedésével kapcsolatban.

Budapest – Békéscsaba – Lőkösháza irány

A reggeli első, Mezőtúrról (4:39) Lőkösházára közlekedő (7540-es számú) személyvonat Békéscsabán, a korábbinál több időt fog várakozni és 5:17 helyett 5:41-kor indul majd tovább.

Új nemzetközi vonat közlekedik majd (371-es számú) Zaránd IC néven, Szolnokról 6:33-as indulással, Lőkösházán át Aradra. A vonat, a többi IC vonatnál megszokott állomásokon áll majd meg.

A 8:10-kor Keleti pályaudvarról induló Békés IC vonat Lőkösháza helyett, csak Békéscsabáig fog közlekedni.

A 10:10-kor Keleti pályaudvarról Brassóba közlekedő (75-ös számú) Fogaras IC egy órával korábban, 9:10-kor fog indulni. A korábbi menetrendjében (742-es számú) Békés IC fog közlekedni, Lőkösháza helyett Békéscsabáig.

A 11:10-kor Keleti pályaudvarról Lőkösházára közlekedő (752-es számú) Békés IC helyett, (375-ös számú) Maros nemzetközi IC vonat fog közlekedni Aradra.

A 12:10-kor Keleti pályaudvarról induló Békés IC vonat Lőkösháza helyett, csak Békéscsabáig fog közlekedni.

A 13:10-kor Keleti pályaudvarról Lőkösházára közlekedő (754-es számú) Békés IC helyett, (377-es számú) Béga nemeztközi IC vonat fog közlekedni Temesvárra.

A 14:10-kor Keleti pályaudvarról induló Békés IC vonat Lőkösháza helyett, csak Békéscsabáig fog közlekedni.

A 17:10-kor Keleti pályaudvarról Lőkösházára közlekedő (756-os számú) Békés IC helyett, (379-es számú) Körös nemeztközi IC vonat fog közlekedni Aradra.

A 23:10-kor Keleti pályaudvarról Bukarestbe közlekedő (347-es számú) Dacia nemzetközi gyorsvonat a megszokottnál 25 perccel korábban, 22:45-kor fog indulni. Ennek oka, hogy a Corvin nemzetközi gyorsvonattal egyesítve közlekedik Szolnokig, ahol a vonatot oszlatják és csak az egyik része közlekedik Bukarest felé. A vonat Szolnok állomáson 27 percet fog várakozni, így onnantól a korábbi menetrendjében közlekedik majd tovább.

Lőkösháza – Békéscsaba – Budapest irány

A Lőkösházáról 2:00-kor induló, (Bukarestből Bécsbe közlekedő 346-os számú) Dacia nemzetközi gyorsvonat, Szolnok állomáson 28 percet fog tartózkodni, szerelvény egyesítés miatt, így 4:50 helyett, 5:20-kor érkezik Budapestre.

A Lőkösházáról közlekedő távolsági vonatoknál a megszokott napközbeni indulási időpontok 7 perccel hamarabbra kerültek. Adott óra 47 perc helyett, adott óra 40 perckor indulnak majd. A békéscsabai indulási időpontok változatlanok maradnak.

A Lőkösházáról (7:47-kor) induló (7507-es számú) Békés IC helyett, (7:40-kor, 378-as számú) Béga nemzetközi IC vonat közlekedik majd Temesvárról Budapestre.

A Lőkösházáról (10:47-kor) induló Békés IC csak Békéscsabától (11:20-kor) közlekedik majd Budapest felé.

A Békéscsabáról (12:20-kor) induló (7405-ös számú) Békés IC vonat helyett, (376-os számú) Körös nemzetközi IC vonat közlekedik majd Aradról, Lőkösházán, Kétegyházán át Budapestre.

A Lőkösházáról (12:47-kor) induló Békés IC csak Békéscsabától (13:20-kor) közlekedik majd Budapest felé.

A Békéscsabáról (14:20-kor) induló (7403-as számú) Békés IC vonat helyett, (374-es számú) Maros nemzetközi IC vonat közlekedik Aradról, Lőkösházán, Kétegyházán át Budapestre.

A Lőkösházáról (14:47-kor) induló (74-es számú) Fogaras nemzetközi IC vonat helyett, csak Békéscsabától (15:20-kor) Budapestre közlekedő Békés IC vonat fog közlekedni.

A Lőkösházáról (15:47-kor) induló (753-as számú) Békés IC vonat helyett, (15:40-kor, 74-es számú) Fogaras nemzetközi IC vonat közlekedik Brassótól Budapestre.

A Lőkösházáról (16:47-kor) induló (74-es számú) Traianus nemzetközi IC vonat helyett, csak Békéscsabától (17:20-kor) Budapestre közlekedő Békés IC vonat fog közlekedni.

A Lőkösházáról (17:47-kor) induló (7501-es számú) Békés IC vonat helyett, (17:40-kor, 72-es számú) Traianus nemzetközi IC vonat közlekedik Bukarestből Budapestre.

A Lőkösházáról (18:47-kor) induló Békés IC csak Békéscsabától (19:20-kor) közlekedik majd Budapest felé.

Új vonat közlekedik majd (370-es vonatszámban), Zaránd nemzetközi IC néven Aradról, Lőkösházán (19:40), Kétegyházán (19:58), Békéscsabán (20:20) át Szolnokig (21:26), a többi IC vonatnál megszokott megállási helyekkel.

A Békéscsabáról 20:20-kor, Szolnokra induló (7441-es számú) személyvonat 20 perccel később, 20:40-kor fog indulni.


A Lőkösháza és Budapest között közlekedő távolsági vonatokhoz, amik a korábbi útvonalukhoz képest megrövidítve, Békéscsabáig/Békéscsabától fognak közlekedni, csatlakozó vonatokat állít forgalomba a vasúttársaság. Emiatt Lőkösháza és Kétegyháza között új személyvonatok jelennek meg. Ezek segítségével, (kétegyházi és békéscsabai) átszállással elérhető marad a főváros a megyeszékhelytől délre fekvő állomásokról utazók számára, a megrövidült járatok többségénél.

A nemzetközi forgalomat érintő további változás, hogy a (72-es és 73-as) Traianus IC nem tartalmaz majd 1. osztályú kocsit.

A nem említett többi járat menetrendje válozatlan marad.

Itt jegyeznénk meg, hogy a Békéscsaba – Lőkösháza vasútvonal átépítési munkálatai elkezdődnek a jövő év elején, emiatt lesznek ideiglenes vágányzári menetrendek, amik felülírhatják majd a vonatok itt közölt menetrendjét! Azt ajánljuk az utasoknak, hogy utazásuk előtt mindenképp nézzék át az érvényben lévő menetrendet! a vasúttársaság honlapján.


121-es számú Békéscsaba-Mezőhegyes-Újszeged vasútvonal

Békéscsaba-Mezőhegyes-Újszeged irány

A Medgyesegyházáról 4:17-kor, Mezőtúrra induló személyvonat nem közlekedik majd.

A Mezőhegyesről Újszegedre közlekedő személyvonat viszonylata megváltozik, Medgyesegyházáról (5:17) Mezőhegyesig (5:57) közlekedik majd.

A Kétegyházáról hétköznap 6:16-kor, Mezőhegyesre induló személyvonat, 11 perccel korábban, 6:05-kor fog indulni.

A Békéscsabáról 6:30-kor, Mezőhegyesre induló személyvonat, 12 perccel korábban, 6:42-kor fog indulni.

A Békéscsabáról Mezőhegyesre, napközben közlekedő személyvonatok ütemes indulási idejei 42 perccel későbbre változnak majd.

A Mezőhegyesről Újszegedre 11:35-kor és 13:35-kor induló személyvonatok törlésre kerülnek. Mezőhegyesről 10:05-kor indulmajd egy délelőtti személyvonat Újszegedre.

A Békéscsabáról hétköznap 15:00-kor, Mezőhegyesre induló személyvonat, 35 perccel később, 15:35-kor fog indulni.

A Békéscsabáról érkező és Mezőhegyestől 17:35-kor Újszegedre továbbinduló személyvonat helyett, 17:15-ös indulással másik személyvonat fog indulni.

A Békéscsabáról hétköznap 17:00-kor, Mezőhegyesre induló személyvonat, 36 perccel később, 17:36-kor fog indulni.

Újszeged-Mezőhegyes-Békéscsaba útirány

A Mezőhegyesről 3:56-kor Kétegyházára közlekedő (37019-es számú) személyvonat, 3 perccel hamarabb, 3:53-kor fog indulni. Hétvégén és ünnepnap pedig Kétegyházáról tovább közlekedik Békéscsabára.

A napközben Mezőhegyesről Békéscsabára közlekedő személyvonatok átlagosan 11 perccel később fognak indulni.

Az Újszegedről 7:43-kor Békéscsabára közlekedő személyvonat, Újszeged és Mezőhegyes között törlésre kerül.

Újszegedről új járat indul 11:57-kor Mezőhegyesre.

Az Újszegedről 13:50-kor Békéscsabára közlekedő személyvonat, Újszeged és Mezőhegyes között törlésre kerül.

Az Újszegedről 15:43-kor Békéscsabára közlekedő személyvonat, Újszeged és Mezőhegyes között törlésre kerül.

Az Újszegedről 19:43-kor Mezőhegyesre közlekedő személyvonat 36 perccel korábban, 19:07-kor fog indulni.


125-ös számú Mezőtúr-Mezőhegyes-Battonya vasútvonal

Mezőtúr-Battonya irány

A Mezőtúrról 13:02-kor Battonyára induló (37314-es számú) személyvonat csak Mezőhegyesig fog közlekedni.

Az Orosházáról 16:40-kor Battonyára induló személyvonat csak Mezőhegyesig fog közlekedni.

Új járat fog közlekedni Mezőhegyesről 19:50-kor Battonyára.

A Mezőtúrról 21:02-kor Szarvasra közlekedő személyvonat Orosházáig fog közlekedni.

Battonya-Mezőtúr irány

Új személyvonat fog közlekedni Orosházáról (munkanapokon és vasárnap) 4:35-kor Mezőtúr állomásra.

A vasárnaponként Battonyáról 16:52-kor Mezőtúrra közlekedő személyvonat, csak Mezőhegyestől közlekedik.

A (vasárnap kivételével minden nap) Battonyáról 18:38-kor Mezőhegyesre közlekedő személyvonat törlésre kerül.

Új járat fog közlekedni Mezőhegyesről 19:32-kor Mezőtúrra.

Új járat fog közlekedni Battonyáról 20:43-kor Mezőhegyesre.


127-es számú Vésztő-Gyoma vasútvonal

Változás nem lesz a korábbi menetrendhez képest.


128-as számú Békéscsaba-Kötegyán-Vésztő-Püspökladány vasútvonal

Számottevő változás nem lesz a korábbi menetrendhez képest.


135-ös számú Békéscsaba-Szeged vasútvonal

A korábbi, megszokott menetrendhez képest annyi változott, hogy 2021. novemberében elindult a Hódmezővásárhely és Szeged között közlekedő Tramtrain járat, aminek következtében a Békéscsaba és Szeged között közlekedő vonatok nem állnak meg Algyő állomáson.


-A 2021-2022-es országos vasúti menetrendet ide kattintva érhetik el –

Forrás: MÁV-START Zrt.

Hozzászólások

Hozzászólás

RSS
YouTube
Instagram