Április 11-től érkezik a menetrendmódosítás és a jegyárak is kedvezőbbek lesznek

Életbe lép az idei első, nagyobb volumenű menetrendmódosítás, ami a viharsarki vasúti közlekedést is érinti. Összegyűjtöttük a fontosabb változásokat.

A tavaly decemberben hatályba lépő menetrend számos fejlesztést hozott mintegy harminc vasútvonalon. Április 11-től, a szokásos évi első menetrendmódosítással további újításokat vezet be a MÁV-START annak érdekében, hogy minél többen vegyék igénybe a közösségi közlekedést, akár a megyeszékhelyek, városok közötti utazásra, akár kirándulás, túrázás céljából. A fejlesztések a Dunántúlon elsősorban a Pécs—Szombathely, a Pécs—Kaposvár—Győr, a Baja–Székesfehérvár, a Győr—Veszprém, a Budapest—Kaposvár; a keleti országrészben a Budapest—Békéscsaba—Lőkösháza, Miskolc—Hidasnémeti, Debrecen—Püspökladány és az Eger—Szilvásvárad viszonylatokon hoznak jelentősebb változásokat.

Mintegy harminc vasútvonalon hozott az utasok számára jól érzékelhető változást a 2020. december 13-án bevezetett új menetrend, számos vonalon csúcsidőben több vonat közlekedik a pálya- és járműfejlesztések eredményeként és csökkente a menetidők is. A MÁV és a Volánbusz integrációja révén több térségben is összehangolt vasúti és buszos csatlakozások létesültek, melyek a közösségi közlekedési rendszer versenyképességét javítják. A korábbinál gyorsabb és magasabb színvonalú szolgáltatással az autós közlekedésnél is kényelmesebb eljutást biztosít a MÁV-START számos viszonylaton. A Volánbusz az autóbusz-járatok menetrendjét a változó vasúti közlekedési rendhez igazítja, biztosítva ezáltal az átszállási kapcsolatok zavartalan kiszolgálását, az eljutási lehetőségek fenntartását, illetve bővítését. A fejlesztések eredményeképpen a Dunántúlon már több InterRégió viszonylat biztosítja a nagyvárosok közötti gyors eljutásokat, a korábbinál jelentősen gyorsabban.

Homolya Róbert, a MÁV-Volán-csoport elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy tavaly nyáron fordulóponthoz érkezett a közösségi közlekedés. A MÁV-Volán integráció, a vasúthálózati- és járműfejlesztések révén korszerűbb szemléletet lehetett hozni a közösségi közlekedés szervezésébe. Új vonat- és buszjáratokkal, menetrendi kiigazításokkal, kedvezőbb csatlakozásokkal, tarifális változtatásokkal és modern jegyértékesítési rendszerrel egyre több térségben vesszük fel a versenyt az egyéni, autós közlekedéssel szemben. Legfrissebb áprilisi menetrendmódosításkor tucatnyi vonalon lépünk előre, hogy még többen válasszák a MÁV-Volán-csoport járatait. De nem állunk meg: a Tisza-tóhoz és Göcsejbe május 1-jétől bővül, javul a vasúti szolgáltatás, már előkészítés alatt áll a balatoni térséget érintő elő-, fő- és utószezoni menetrend. Ősztől, valamint a decemberi menetrendváltástól további jelentős fejlesztésekkel készülünk Budapest elővárosi hálózatán és vidéki vonalakon is.

A Viharsarok vasútvonalain az alábbi változások várhatók:

Budapest―Szolnok―Békéscsaba―Lőkösháza

Az InterCity-járatok IC kocsijaiban a korábbi, távolságalapú IC pót- és helyjegy helyett egységesen 300 forintos helyjegyet kell váltani és megszűnik a pótjegy, a vonatok gyorsvonati részében pedig felármentesen, azaz pótjegy megváltása nélkül utazhatnak az utasok. Ezáltal mintegy 10 százalékkal csökken a távolsági utazások útiköltsége. Másrészt a Budapest—Cegléd—Szolnok (100a) vonal áprilistól késő őszig tartó felújítás idejére kedvező alternatív lehetőség áll az utasok rendelkezésére Budapest és Szolnok között.

A menetrendet javító kisebb intézkedések az utazási igényekhez igazodnak:

  • A Budapest-Keletiből 8:10-kor Békéscsabára induló InterCity vonat útvonalát Lőkösházáig hosszabbította meg a vasúttársaság, ezáltal új eljutási lehetőség nyílik a Békéscsaba―Lőkösháza vonalszakaszon utazóknak.
  • Több vonat indulási ideje és a vonatok gyomai tartózkodási ideje változik, ezáltal korábbi érkezést biztosítva az utasoknak Békéscsabára.
  • Kedvezőbb eloszlású eljutási lehetőségek biztosítása érdekében egyes vonatok megállási rendje megváltozik a vasútvonalon.              

Mezőtúr—Orosháza—Battonya és a Kiskunfélegyháza—Orosháza

A Mezőtúr—Orosháza—Battonya és a Kiskunfélegyháza—Orosháza vonalakon bevezetendő menetrendmódosítással kedvezőbb eljutást biztosít a vasúttársaság a Szentesre munkába utazóknak Orosháza felől. Ezzel párhuzamosan megszűnik a 37350 és 37450 sz. vonatok közlekedése hétvégi és ünnepnapi közlekedési rendben Nagyszénás és Orosháza között.

Forrás: MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

Hozzászólások

Hozzászólás

RSS
YouTube
Instagram