XV. Nemzetközi Vasútmodell Kiállítás és Mozdonyparádé Békéscsaba

15. alkalommal kerül megrendezésre Békéscsabán a Nemzetközi Vasútmodell Kiállítás és Mozdonyparádé.

3 NAP – 3 HELYSZÍN – 33 KIÁLLÍTÓ

A VOKE Vasutas Művelődési Háza és Könyvtára idén tizenötödik alkalommal rendezi meg a nagy népszerűségnek örvendő Nemzetközi Vasútmodell Kiállítást és Mozdonyparádét. Ez évben három teljes napon át, szeptember 27-től 29-ig a Művelődési Ház középpontjába a vasúti modellek, a terepasztalok és a mozdony makettek kerülnek. Az elmúlt évek statisztikája alapján idén is 4-5000 érdeklődőt várunak a rendezvényre. A vasútmodell kiállítás kiemelkedően fontos értékű rendezvény Békéscsaba, a Művelődési Ház és a 41 éves Kandó Kálmán Vasútmodellező Klub életében. Ezért törekszenek a lehetőségekhez mérten évről-évre a rendezvény színvonalát emelni.

Az utóbbi években számos külföldi modellező klub is részt vett kiállításon (Németország, Szlovákia, Franciaország, Románia). Idén is a nagyváradi vasútmodellező klub és a szlovákiai magángyűjtők emelik nemzetközivé rendezvényünket. A hazai kiállítók Szegedről, Hódmezővásárhelyről, Szolnokról, Budapestről, Debrecenből, Apátfalváról, Mezőberényből és Tótkomlósról érkeznek. Idén immáron harmadik alkalommal a vasútállomás egykori várótermében is helyet kap a kiállítás egy része.

Idén több újdonsággal is jelentkezik a kiállítás, melynek helyszínei:

•           VOKE Békéscsabai Vasutas Művelődési Háza, Békéscsaba, Andrássy út 79-81.

•           Rokka Rendezvényház, Andrássy út 73/1.

•           A vasútállomás egykori váróterme, Andrássy út 58.

•           Békéscsabai vasútállomás rakodó területe (szombat)

 • Közel 50 méter egybefüggő működő vasúti modulterepasztal a debreceni, a nagyváradi, a szolnoki, szegedi, apátfalvi, hódmezővásárhelyi valamint a békéscsabai vasútmodellező klub összeállításában (MŰVHÁZ)
 • Egyedülálló terepasztalok magyar gyűjtők műhelyéből (MŰVHÁZ)
 • Különleges mozdonymodellek vitrinben történő kiállítása (MŰVHÁZ)
 • Gyermek játszósarok: favonat szett, kifestő, ajándék lufik; baba-mama szoba a legkisebbeknek (MŰVHÁZ)
 • Thales Group bemutató standján kipróbálható vasúti forgalomirányító szimulátor (MŰVHÁZ)
 • Újdonság a Viessmann Modellgyártó Kft. kiállító és árusító standja, valamint kézműves bütyköldéje
 • A békéscsabai Kandó Kálmán Vasútmodellező Klub jóvoltából az idei kiállításon már nem csak a klubhelyiségben látható TT-s terepasztalt csodálhatja meg a közönség, hanem a tavaly óta folyamatosan épülő, bővülő H0-s modulrendszerű asztallal jelentkeznek. (ROKKA)
 • LEGO-város 20-30 négyzetméteren: működő vasúttal és villamossal, LEGO-kincskeresés ajándék képeslapért (EGYKORI VÁRÓ)
 • Modellvasút és kiegészítők, képeslapok, naptárak vására (EGYKORI VÁRÓ)
 • Országosan is egyedülálló nagyvasúti bemutató (Rakodó terület)
 • Fűtőház-látogatás vonattal, kézi hajtányozás, sínfűrészelés, kerti vasút, vonatos akadálypálya (Rakodó terület)
 • A mozdonyparádén: M43 1001-es típusú és sorozatszámú dízelmozdony, élményvonat Economy Club kocsival, valamint kormányzati szalonkocsi a MÁV Nosztalgia Kft. jóvoltából.
 • A magánvasútak közül többen is képviseltetik magukat: például a DB, LTE, Carbo Rail.

Modulterepasztalokról néhány szó…

 • A modulrendszereken összesen közel 80 méter hosszan folyik majd a forgalom, ami bár javarészt fantázia állomások (pl. Békésföldvár) között bonyolódik le, mégis van köztük egy állomás, ami a való életben is megtalálható: a romániai Hollód, magyar nevén Pusztahollód. Minden állomáson forgalmi szolgálattevők dolgoznak, és minden mozdonynak saját mozdonyvezetője van.
 • A Szolnoki Vasútmodellező Klub a már megszokott magyar, kétvágányos fővonali középállomását (nyílt-, oldal- és élőállatrakodóval, felvételi épülettel, vízházzal, őrházakkal, háztáji kertekkel, focipályával) és kétvágányú, alföldi/dombsági jellegű nyíltvonali moduljait építi be a rendszerbe. Az idei évben a vegetációt fejlesztették tovább.
 • Látható lesz egy kétvágányos Osztrák jellegű állomás. Az egyik érdekessége: A hegyi doktor újra rendel című filmből, Gruber doktorék háza és autója lesz lemodellezve.
 • A valóságnál 87-szer kisebb járművek a digitális vezérlésnek köszönhetően még élethűbbek, mint ahogy azt a régi idők modellvasútjainál megszoktuk, mivel egyes modellek az igazi mozdonyok hangját vagy épp füstölését is tudják imitálni.

LEGO-város: 20-30 négyzetméteren mutatja be egy budapesti magángyűjtő a LEGO-várost, amely számtalan épületet, benzinkutat, játszóteret jelenít meg, természetesen működő vasúttal és villamossal. A LEGO-várost 3 napon keresztül több ember építi, hogy gyermekek százainak okozzon örömöt e lenyűgöző, részletgazdag látvány. A terepasztalon valóban minden LEGO-ból épül, kicsik és nagyok kedvenc építőjátékából. LEGO-KINCSKERESÉS: egy 10 figurát felsoroló lista alapján kell megtalálni a figurákat. Akinek sikerül, ajándék képeslapot kap.

Forgalomirányító szimulátor: A THALES Group jóvoltából a cég bemutató standján azt a forgalomirányító szimulátort lehet kipróbálni, amelyen – többek között – a békéscsabai vasútállomás forgalomirányítói tanulták a közelmúltban telepített új rendszert. A 120-as számú fővonal vasúti felújítása kapcsán telepített forgalomirányító rendszer működését mérnökök mutatják be, akiktől az érdeklődők személyesen informálódhatnak a szimulátor működéséről.

Terepasztalok: Látványos, részletgazdag, igényes terepasztalok sorakoznak fel a Vasutas Művelődési Ház helyiségeiben. Némelyik terepasztalon nem csak a vasúti forgalom nyújt „mozgó” látványt, mozog a fordítókorong a fűtőházban, az „éjszakai üzem” alatt az utcai közvilágítás biztosítja a fényt a modellvárosban.

A rendezvényen a „10 éves a Viharsarok vasútja blog” alkotásaiból nyílik tárlat!

Ismét Mozdonyparádé szombaton!

A több napos rendezvény kiemelkedő eseménye a szombati napon megrendezett Mozdonyparádé és vonatoztatás. A békéscsabai vasútállomás raktári rakodó vágányain erre az alkalomra felsorakozott mozdonyok, vasúti járművek és kézihajtánypálya várják az érdeklődőket. A nagyvasúti bemutató mindig sok vendéget vonz: főleg családokat, gyerekeket és sok vasút iránt érdeklődőt. Idén is lehetőség van a fűtőház látogatására vonattal, amely külön menetrend szerint közlekedik 10 és 16 óra között.

Igyekszünk minden évben sokfajta mozdonyt és vasúti járművet, gépet bemutatni, illetve valami újdonságot felvonultatni a rendezvényen. Az idei Mozdonyparádén számos magánvasúti társaság is képviselteti magát a MÁV csoporton kívül. A gyerekek kedvence lesz a kerti vasút mellet a vonatos akadálypálya is. A helyszínen büfé üzemel. (édesség, üdítő, hot-dog, kürtöskalács, vattacukor stb.) 

Idén a Mozdonyparádén szakmabemutatókon is részt vehetnek a kilátogatók a MÁV-Start Zrt. jóvoltából:

 • jegyvizsgáló
 • mozdonyvezető
 • járműszerelő

Közösségi szolgálat a Vasutasban:

A rendezvényen lehetőséget biztosítanak középiskolás diákok részére a kötelező közösségi szolgálatot teljesíteni. A Vasútmodell Kiállításon az alábbi lehetőségek közül választhatnak: lufifújás, -osztogatás, kérdőívezés, látogatói létszám vezetése, látogatók kezén karszalag elhelyezése.

Csoportok látogatása: óvodás és iskolás csoportok jelentkezését várjuk. A legkisebbek számára várhatóan az abszolút kedvenc a LEGO-vasút lesz!

Nyitva tartás: péntek-vasárnap 9:00-18:00, Mozdonyparádé szombaton 10:00-16:00-ig

Ünnepélyes megnyitó: 2019. szeptember 27. (péntek) 10:00

A rendezvény főszervezője: Mohácsiné Szeverényi Ágnes, intézményvezető

Jegyárak: felnőtt 800 Ft, MÁV arcképes igazolvánnyal: 400 Ft, gyerek (3 évestől 18 évesig): 400 Ft

Újdonságként idén Csaba-kártya felmutatásával 600 Ft

További információ: 66/322-240, www.facebook.com/vasutas.muvhaz.bcs

A tavalyi rendezvényről készült összefoglaló videót itt tekinthetik meg:

Hozzászólások

Hozzászólás

RSS
YouTube
Instagram