Adventi különvonat(ok) Békéscsabáról Bécsbe

Idén először közlekedik Adventi különvonat Békéscsabáról Bécsbe. A Körös Advent expressz rekordidő alatt teltházas lett!

A MÁV Nosztalgia Kft. hosszú évek óta szervez különféle Nosztalgia-, és Élményvonatos utakat magyarországi és nemzetközi uticélokra.
A fő tevékenységük a vasúti nosztalgiautazások szervezése korabeli, felújított vonatokkal, melyek a XIX – XX. század fordulójának emlékét őrzik. Járműflottájuk több mint 100 különböző típusú, muzeális értékű darabból áll, közülük több is Európa-szerte ismert és népszerű a vasút kedvelőinek körében.
Egész évben közlekednek a Gyertyafény Expressz vacsoravonataik és Élményvonataik, tavasztól őszig gőzvontatású nosztalgiavonatok közlekednek a Dunakanyarba, a Cuha-völgybe és Gödöllőre.

Az Élményvonat a MÁV Nosztalgia Kft. kirándulóvonata,  amely nem csak érdekes úti célokra repíti el utasait kedvező áron, hanem az utazás során családias hangulatban, számos érdekes programról, apró meglepetésről gondoskodik a vonat személyzete.

Ezek az Élményvonatok a korábbi években már jártak a Viharsarokban többször is. Például nem egyszer érkezett a szerelvényük Budapestről a Kolbászfesztiválra, valamint korábban a gyulai Pálinkafesztiválra is szerveztek Élményvonatos utakat.


Ha advent, akkor Bécs! Ha Bécs, akkor Élményvonat! – Már Békés megyéből is!

Nagy örömünkre szolgál bejelenteni, hogy idén először – december elsején – Élményvonat járat indul Békéscsabáról Bécsbe Körös Advent Expressz néven, a karácsonyi fényekben úszó császárvárosba. A Wiener Adventzauber (Bécsi Adventi Varázslat) alkalmából fénylő mesevilággá változik többek között a Rathausplatz, és a Maria-Theresien-Platz, ahol számos stand kínálja karácsonyi csecse-becséit, díszeit és finom édességeit. A schönbrunni kastély előtti kulturális és karácsonyi vásár a császári kulisszák világával fűszerezi az ünnepi hangulatot.

A vonaton étkezőkocsik, bárkocsi, forralt bor és karácsonyi hangulat várja vendégeket.


Miket is foglal magában az Advent Expressz Élményvonat?

A vonaton kétféle kocsiosztály található:

Standard osztály (2019-től Economy Club)

A schlieren egy ausztriai vasúti személykocsi család, melyet svájci licenc alapján gyártott az  ausztriai SGP  és a  Jenbacher Werke az Osztrák Szövetségi Vasutak számára 1965 és 1981  között.  A járművet elsősorban a belföldi távolsági forgalom számára tervezték. A típuscsalád fő ismérvei a termes utastér, a teljesen lehúzható ablakok, a kifelé nyíló kétszárnyú feljáróajtók és azok jellegzetes elrendezése. Az ÖBB a 2000-es években kezdte nagyobb arányban a típust kivonni a forgalomból. A MÁV Nosztalgia  Kft. is vásárolt 10 darabot, melyek az Élményvonatokban ma is közlekednek.

Ülőhelyek száma: 72
Megengedett sebessége: 140 km/h

Pullman Club osztály

A Pullman Club osztályra érvényes részvételi díjak magukban foglalják a menettérti jegyet, a helybiztosítást, valamint az extra szolgáltatásokat:
Az utazás teljes időtartama alatt ásványvíz, kávé és tea korlátlanul fogyasztható az ülőhelyeken, illetve térítés ellenében, a’ la carte választhatnak a széles ital- és ételkínálatunkból. Nagy lábterű, dönthető ülések szolgálják a rendkívül kényelmes utazást. Valamennyi ülőhelyhez 2 vagy 4 fős asztal is tartozik. Egész úton külön felszolgáló személyzet gondoskodik utasaink kényelméről.

Ülőhelyek száma: 42
Készült: az 1970-es években
Megengedett sebessége: 140 km/h

A vonaton étkezőkocsik is találhatók:

Budapest étkezőkocsi

A WRm 51 55 88-81 004-1 sorozatú étkezőkocsi 1984-ben az egykori NDK Bautzen-i vagongyárában készült. A 4-tengelyes, étkezőtermes kocsi nemzetközi forgalomban közlekedett. A MÁV 1984-ben vásárolta meg, melynek átépítéssel egybekötött felújítása 2003-ban fejeződött be. “Névadójára” 2003. július 11-én, a Vasúttörténeti Park 3 éves születésnapján került sor. Az étkezőkocsi komfortos konyhával és vákuum WC-vel felszerelt.

A kocsi jelenleg kívül-belül megújul és az utazásra készen is lesz, így egy teljesen új kocsi szolgálja majd az utasokat a vonaton.

Megengedett sebessége: 140 km/h
Ülőhelyek száma (étkezőkocsi): 40
Ülőhelyek száma (szalonkocsi): 33

Albert étkezőkocsi

A WRm012 számú étkezőkocsi az egyetlen magyar Aranylabdás futballista, Albert Flórián, a „Császár” nevét viseli.

Az étkezőkocsit az 1980-as évek elején Bautzenben gyártották, 30 db érkezett ebből a szériából hazánkba. Forgalomba állítása után a MÁV Utasellátó nemzetközi és belföldi járatain közlekedett. Az étkezőkocsit a MÁV Nosztalgia 2013-ban vásárolta meg a MÁV-tól, és szolgáltatásfejlesztési programja keretében 50 millió forintból újította fel. Belső kialakításában stílusosan a zöld-fehér színvilág köszön vissza. Az étkezőkocsiban kapott helyet a „mozgó Albert kiállítás”, melynek képanyagában a kiváló sportember sportpályafutása követhető nyomon. A kívül-belül megújult légkondicionált étkezőkocsi a Gyertyafény Expressz vacsoravonatok, a határokat átívelő Élményvonatok, valamit a Golden Eagle Danube Express luxusvonatban közlekedik.

Ülőhelyek száma: 42
Engedélyezett sebesség: 160 km/h

A jó hangulatról pedig az Orfeum bulikocsi gondoskodik

Az eredetileg postakocsinak épült jármű 1974-ben állt forgalomba Post 61 55 00-40 065-5 pályaszámmal, tulajdonosa a Magyar Posta volt. A kocsi társaihoz hasonlóan a Budapest-Keleti és Budapest-Déli pályaudvarról induló éjszakai vonatokba sorozva szállította a küldeményeket a vidéki nagyvárosokba a szolgáltatás 2004-es megszűnéséig. A járművet pályafutása alatt többször átszámozták, utána a kocsi a MÁV Nosztalgiához került. Belső átalakítás után (bárpult, modern hang- és fénytechnika, színpad beépítése) a 2010-ben indult új szolgáltatás szerelvényében tűnt fel újra, mint élményvonati közösségi kocsi.Visszakapta régi pályaszámát, és ekkor kapta nevét: Orfeum. 2012-ben a kocsi addigi kék festését az Élményvonat flottaszínéhez igazodó krém-sárga-kék csíkosra cserélték, ezzel egységes külsőt adva az élményvonati szerelvénynek. 2014-ben a kocsi jelzései ismét módosultak. Sorozatjele SR, pályaszáma 56 55 89-55 065-8 lett.

A vagon több alkalommal mozgó kiállítások helyszínéül is szolgált. 2010 augusztusában a kecskeméti Repülőnapra tartó vonaton Farkas Bertalanról, míg 2014 nyarán Albert Flóriánról szóló kiállítást lehetett benne megtekinteni. A jármű népszerűsége máig töretlen. Közönségutak mellett céges különvonatok, bulik és más rendezvények állandó helyszíne, de többször használták más vasúttársaságok is. Így jutott el a kocsi a Történelmi Székely Gyors részeként a Csíksomlyói Búcsúba, az osztrák vasút által pedig a Lourdes-i zarándoklatra.

Az Orfeum mulatókocsi az elmúlt években rengeteg embernek okozott felejthetetlen élményt az élőzenés bulikkal, diszkóval és egyéb programjával. Fellépett a színpadán többek között Somló Tamás, Charlie, Vincze Lilla, Tabáni István, Gyurcsík Tibor, Détár Enikő, a Pedrofon zenekar és sokan mások.
Ha Ön is azok egyike szeretne lenni, akik a robogó Élményvonaton, az Orfeum fedélzetén bulizva járják be Európát, akkor már most foglaljon jegyet valamelyik utazásra.

• Pályaszáma: 56 55 89-55 065-8
• Sorozatjele: SR
• Gyártás helye: Pafawag Wroclav
• Gyártás éve: 1974
• Megengedett legnagyobb sebesség: 140 km/h
• Ütközők közötti hossz: 24500 mm
• Forgócsap távolság: 17200 mm

Az Advent Expressz élményvonat összeállítása a következő lesz:

10 db Standard kocsi
3 db Pullman
2 db Étkezőkocsi

1 db Orfeum bulikocsi

1 db személyzeti kocsi


MÁV Nosztalgia élményvonat a békéscsabai mozdonyparádé reggelén.

Az Élményvonat egy részét testközelből megtekinthették a szeptember 29-én megrendezett békéscsabai Mozdonyparádé látogatói, ahol lehetőség volt kedvezményesen is jegyet váltani a Körös Advent Expresszre. Ekkor nagyon rövid idő alatt elfogyott az összes jegy a járatra. De semmiképp nem kell bánkódnia azoknak, akik lemaradtak erről a vonatról, mert a MÁV Nosztalgia Kft. egy másik járatot is indít Békéscsabáról november 30-án, ami a

Békés Advent Expressz lesz!

Az Élményvonat a Körös Advent Expresszhez képest egy nappal korábban, november 30-án fog közlekedni.

A menetrend (tervezet) a következő:

Békéscsaba – Bécs

Indulás: 04:14 – Békéscsaba
Indulás: 04:27 – Mezőberény
Indulás: 04:42 – Gyoma
Indulás: 04:55 – Mezőtúr
Indulás: 05:20 – Szolnok
Indulás: 05:43 – Cegléd
Indulás: 06:50 – Kőbánya-Kispest
Indulás: 07:07 – Kelenföld
Indulás: 07:46 – Tatabánya
Indulás: 08:41 – Győr
Indulás: 09:22 – Hegyeshalom
Érkezés: 10.22 – Bécs/Wien Westbahnhof

Bécs – Békéscsaba

Indulás: 17:20 – Bécs/Wien Westbahnhof
Érkezik: 18:20 – Hegyeshalom
Érkezés: 19:30 – Győr
Érkezés: 20:18 – Tatabánya
Érkezés: 21:07 – Kelenföld
Érkezés: 21:22 – Kőbánya-Kispest
Érkezés: 22:02 – Cegléd
Érkezés: 22:22 – Szolnok
Érkezés: 22:52 – Mezőtúr
Érkezés: 23:05 – Gyoma
Érkezés: 23:18 – Mezőberény
Érkezés: 23:32 – Békéscsaba

Jegyárak a Békés Advent Expressz vonatra:

Az alábbi részvételi díjak békéscsabai, mezőberényi, gyomai, mezőtúri, szolnoki, ceglédi felszállás esetén érvényesek:

Standard osztály

  • Felnőtt teljes árú – standard osztályon: 13.990 Ft/fő
    •  Vasutas – standard osztályon (Vasutas arcképes igazolvánnyal): 11.990 Ft/fő
    •  Nyugdíjas – standard osztályon (Nyugdíjas igazolvánnyal): 11.990 Ft/fő 
    •  Gyermek – standard osztályon (4-14 éves korig): 9.990 Ft/fő 
    •  Gyermek (0-4 éves korig): díjmentes (ülőhely nélkül)

A részvételi díj magában foglalja a menettérti jegyet és helybiztosítást. Az oda- és a visszaúton meglepetésekkel kedveskedünk utasainknak.

Pullman Club osztály

Részvételi jegyek
•  2 vagy 4 személyes asztalnál: 21.990 Ft/fő 
•  4 személyes asztal legalább 3 fő együtt utazása esetén foglalható!

A Pullman Club osztályra érvényes részvételi díjak magukban foglalják a menettérti jegyet és a helybiztosítást. A rendkívül kényelmes, nagy lábterű és dönthető ülésekkel felszerelt kocsikban extra szolgáltatásokat kínálunk: az utazás teljes időtartalma alatt ásványvíz, kávé és tea korlátlanul fogyasztható az ülőhelyeken, illetve térítés ellenében választhatnak az étkezőkocsi széles ital- és ételkínálatából.

Itt jegyeznénk meg összehasonlításként, hogy számításunk szerint egy teljesárú vonatjegy a MÁV START vonataival, Békéscsaba – Bécs – Békéscsaba útirányon a legkedvezőbb költségekkel számolva az alábbiak szerint alakul:

Békéscsaba – Budapest teljesárú vonatjegy (internetes vásárlási kedvezménnyel) 3.410.- Ft.
Budapest – Bécs – Budapest a legolcsóbb SparSchiene jeggyel 13+13 € ami jelenlegi árfolyamon 8.450.- Ft.
Budapest – Békéscsaba teljesárú vonatjegy (internetes vásárlási kedvezménnyel) 3.410.- Ft.

Így a legolcsóbb utazás végösszege 15.270.- Ft., amiben át is kell szálni mindkét útirányon Budapesten és ezen az áron csak korlátozott mennyiségű jegy van.
Ezért nagyon jó ár/érték arányúnak tartjuk ezt az Élményvonatot, ami közvetlenül Bécsbe viszi az utasokat és emellett kényelmes utazást biztosít számukra, valamint bőven van idő az oszrák fővárost felfedezni.

*Bővebb információ és online helyfoglalás ide kattintva érhető el!*


Képek forrása: MÁV Nosztalgia,  A Viharsarok vasútja

Hozzászólások

Hozzászólás

RSS
YouTube
Instagram