Ismét Nemzetközi Vasútmodell Kiállítás és Mozdonyparádé Békéscsabán!

Ismételten megrendezésre kerül, az immáron XIV. Nemzetközi Vasútmodell Kiállítás és Mozdonyparádé Békéscsabán. A sajtótájékoztatón jártunk.

 

 

A VOKE Vasutas Művelődési Háza és Könyvtára sajtótájékoztatót tartott a XIV. Nemzetközi Vasútmodell Kiállítás és Mozdonyparádé elnevezésű programjáról, ahol mi is részt vettünk.

Sajtótájékoztató

A helyi-, és a térségi sajtó képviselői előtt, Mohácsiné Szeverényi Ágnes – Művelődési Ház intézményvezetője – részletesen ismertette, hogy mire számíthatnak azok, akik majd a rendezvényre kilátogatnak.


A rendezvény plakátja

NÉGY NAP – HÁROM HELYSZÍN

A VOKE Vasutas Művelődési Háza és Könyvtára idén tizennegyedik alkalommal rendezi meg a nagy népszerűségnek örvendő Nemzetközi Vasútmodell Kiállítást és Mozdonyparádét. Ez évben négy teljes napon át, szeptember 27-től 30-ig, a Művelődési Ház középpontjába a vasúti modellek, a terepasztalok és a mozdony makettek kerülnek. Az elmúlt évek statisztikája alapján idén is 4-5000 érdeklődőt várnak a rendezvényre a szervezők. A vasútmodell kiállítás kiemelkedően fontos értékű rendezvény Békéscsaba, a Művelődési Ház és a 40 éves Kandó Kálmán Vasútmodellező Klub életében. Ezért a szervezők törekednek a lehetőségekhez mérten évről-évre a rendezvény színvonalát emelni.

A rendezvényen a 150 éves MÁV jubileum alkalmából meghirdetett fotópályázat alkotásaiból nyílik tárlat. Az alkotásokat 2018. szeptember 20-ig várják. A pályázati felhívást itt található:

Fotópályázat

Az utóbbi években számos külföldi modellező klub is részt vett kiállításon (Németország, Szlovákia, Franciaország, Románia). Idén a nagyváradi vasútmodellező klub és a szlovákiai magángyűjtők emelik nemzetközivé a rendezvényt. A hazai kiállítók Szegedről, Szolnokról, Budapestről, Apátfalváról és Tótkomlósról érkeznek. Idén immáron második alkalommal, a vasútállomás egykori várótermében is helyet kap a kiállítás egy része.

 • Közel 50 méter egybefüggő működő vasúti modulterepasztal a debreceni, a nagyváradi, a szolnoki, valamint a békéscsabai vasútmodellező klub összeállításában
 • A békéscsabai Kandó Kálmán Vasútmodellező Klub életében profilváltás történt: az idei kiállításon már nem csak a klubhelyiségben látható TT-s terepasztalt csodálhatja meg a közönség, hanem az új, H0-s modulrendszerű asztallal mutatkoznak be.
 • LEGO-város 20 négyzetméteren: működő vasúttal és villamossal, LEGO-kincskeresés ajándék képeslapért
 • Egyedülálló terepasztalok magyar gyűjtők műhelyéből
 • Különleges mozdonymodellek vitrinben történő kiállítása
 • Gyermek játszósarok: favonat szett, kifestő, ajándék lufik; baba-mama szoba a legkisebbeknek
 • THALES Group bemutató standján kipróbálható vasúti forgalomirányító szimulátor
 • Modellvasút és kiegészítők, képeslapok, naptárak vására
 • Országosan is egyedülálló nagyvasúti bemutató
 • Fűtőház-látogatás vonattal, kézi hajtányozás, sínfűrészelés, kerti vasút
 • A mozdonyparádén: az Orfeum bulikocsiban bár üzemel majd, míg az étkezőkocsiban lehetőség nyílik egy finom ebéd elfogyasztására a MÁV Nosztalgia Kft. jóvoltából.

A modulrendszereken összesen közel 80 méter hosszan folyik majd a forgalom, ami bár javarészt fantázia állomások (pl. Békésföldvár) között bonyolódik le, mégis van köztük egy állomás, ami a való életben is megtalálható: a romániai Hollód, magyar nevén Pusztahollód. Minden állomáson forgalmi szolgálattevők dolgoznak, és minden mozdonynak saját mozdonyvezetője van. A valóságnál 87-szer kisebb járművek a digitális vezérlésnek köszönhetően még élethűbbek, mint ahogy azt a régi idők modellvasútjainál megszokhatták, mivel egyes modellek az igazi mozdonyok hangját vagy épp füstölését is tudják imitálni.

LEGO-város: 20 négyzetméteren mutatja be egy budapesti magángyűjtő a LEGO-várost, amely számtalan épületet, benzinkutat, játszóteret jelenít meg, természetesen működő vasúttal és villamossal. A LEGO-várost 3 napon keresztül több ember építi, hogy gyermekek százainak okozzon örömöt e lenyűgöző, részletgazdag látvány. A terepasztalon valóban minden LEGO-ból épül, kicsik és nagyok kedvenc építőjátékából. LEGO-KINCSKERESÉS: egy 10 figurát felsoroló lista alapján kell megtalálni a figurákat. Akinek sikerül, ajándék képeslapot kap.

Forgalomirányító szimulátor: A THALES Group jóvoltából a cég bemutató standján azt a forgalomirányító szimulátort lehet kipróbálni, amelyen – többek között – a békéscsabai vasútállomás forgalomirányítói tanulták a közelmúltban telepített új rendszert. A 120-as számú fővonal vasúti felújítása kapcsán telepített forgalomirányító rendszer működését mérnökök mutatják be, akiktől az érdeklődők személyesen informálódhatnak a szimulátor működéséről.

Terepasztalok: Látványos, részletgazdag, igényes terepasztalok sorakoznak majd fel a Vasutas Művelődési Ház helyiségeiben. Némelyik terepasztalon nem csak a vasúti forgalom nyújt „mozgó” látványt, mozog a fordítókorong a fűtőházban, az „éjszakai üzem” alatt az utcai közvilágítás biztosítja a fényt a modellvárosban.

Csoportok látogatása: óvodás és iskolás csoportok jelentkezését várják.


Ismét Mozdonyparádé szombaton!

A több napos rendezvény kiemelkedő eseménye a szombati napon megrendezésre kerülő Mozdonyparádé és vonatoztatás. A békéscsabai vasútállomás (Szabolcs utca felőli) raktári rakodó vágányain erre az alkalomra felsorakozott mozdonyok, vasúti járművek és kézihajtánypálya várják az érdeklődőket. A nagyvasúti bemutató mindig sok vendéget vonz: főleg családokat, gyerekeket és sok vasút iránt érdeklődőt. Idén is lehetőség van a fűtőház látogatására vonattal, amely külön menetrend szerint közlekedik majd 10 és 16 óra között a vasútállomásól.

A szervezők igyekeznek minden évben sokfajta mozdonyt és vasúti járművet, gépet bemutatni, illetve valami újdonságot felvonultatni a rendezvényen a korábbiakhoz képest. Az idei Mozdonyparádén számos magánvasúti társaság is képviselteti majd magát a MÁV csoporton kívül. Várhatóan a gyerekek kedvence lesz a kerti vasút is.

A mozdonyparádén idén a MÁV Nosztalgia Kft. is képviselteti magát két felújított M40 sorozatú „Púpos” dízelmozdonyával, továbbá bemutatkozik a nagyközönség számára, az idén decemberben már Békéscsabáról is útnak induló Advent Expressz Élményvonat.

A rendezvény ideje alatt az Orfeum bulikocsiban bár üzemel majd, míg az étkezőkocsiban lehetőség nyílik egy finom ebéd elfogyasztására.

A rendezvényre kilátogató vendégek a helyszínen 10% kedvezménnyel válthatnak jegyet a Körös Advent Expressz Élményvonatra.

A mozdonyparádét mindenki csak saját felelősségére látogathatja, fokozott figyelmet kérnek a szervezők a járműveken, és azok környékén tartózkodva!


Nyitva tartás:

Vasútmodell kiállítás: csütörtök 10:00-18:00, péntek-szombat 9:00-18:00, vasárnap 9:00-16:00
Mozdonyparádé: szombaton 10:00-16:00-ig.

Ünnepélyes megnyitó: 2018. szeptember 27. 10:00

A rendezvény főszervezője: Mohácsiné Szeverényi Ágnes, intézményvezető

Jegyárak – felnőtt: 600 Ft, MÁV arcképes igazolvánnyal: 300 Ft, gyerek (3 évestől 18 évesig): 300 Ft – A Mozdonyparádéra a belépés díjtalan!

További információ: 66/322-240, www.facebook.com/vasutas.muvhaz.bcs


A rendezvény internetes médiapartnere: A Viharsarok vasútja – www.gerzsoltrain.com.

Hozzászólások

Hozzászólás

RSS
YouTube
Instagram