Áprilistól vágányzárak, módosított menetrendek és vonatpótlózások lesznek a Viharsarokban

A tavasz beköszöntével megkezdődnek a pályafelújítások is az ország egyes vasútvonalain. Ez alól a Viharsarok sem lesz kivétel, ezért kigyűjtöttük a vágányzári információkat az olvasóinknak.

Békés megye több vasútvonalán is vágányzárakra kell számítania az utasoknak, amelyek miatt módosított menetrendek és vonatpótló autóbuszos közlekedés lesz érvényben. Érdemes jól előre felkészülni ezekre. Kigyűjtöttük időrendben a Viharsarkot, illetve a viharsarki utasokat érintő fontos változásokat, valamint azok okait:


Vonatpótlózás Mezőtúr – Szarvas, illetve Szarvas – Orosháza között!

Elsőként egy jelenleg is érvényben lévő vágányzárról adunk információt, ami a 125-ös Mezőtúr-Szarvas-Orosháza-Battonya vasútvonalat érinti.

A MÁV-START tájékoztatása erről:

Értesítjük Tisztelt Utasainkat, hogy a Mezőtúr – Szarvas – Orosháza állomások állomások között végzett nagy mennyiségű kőszállítás miatt 2017. december 10-től 2018. június 15-ig Mezőtúr és Szarvas, illetve Szarvas és Orosháza állomások között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat a vonatok helyett. Figyelem! Egyes vonatpótló autóbuszok csak Orosháza és Kiscsákó között közlekednek.
A vonatpótló autóbuszokon a vasúti menetjegyek és bérletek érvényesek. Az együttes elhelyezés és a kerékpárszállítás az autóbuszokon nem biztosítható.
A vasútvonal részletes vágányzári menetrendje megtalálható az állomásokon, valamint a www.mavcsoport.hu oldalon.
A hirdetmény ide kattintva érhető el!

Térkép

A vágányzár oka, hogy az M44-es autóút építéséhez a nagy mennyiségű kőanyagot vonattal szállítják le.  A rakott tehervonatok Dunaújvárosból, Taksonyból, Délegyházáról és Kiskunlacházáról érkeznek. A szerelvényeket pedig a 125-ös (Mezőtúr–Orosháza–Battonya) vasútvonalon Szarvas állomáson, valamint a nyílt pályán Csabacsűd és Kardos, illetve Kisszénás és Kondoros között rakják ki. De többször érkezett már anyagvonat a Szolnok–Hódmezővásárhely–Makó (130-as) vonalon Nagytőkére és Kunszentmártonba is. Külön érdekesség, hogy a Kisszénás–Kondoros (126-os) vicinális kapott még egy “utolsó esélyt” (ugyanis szünetel a személyszállítási szolgáltatás ott), a rövid zsákvonal feléig újra fényesek a sínek, az itteni rakodóra naponta minimum egy tehervonat érkezik. A szerelvények tolt menetben jönnek Kisszénás felől. A másik nyílt vonali rakodó Csabacsűd és Kardos között helyezkedik el a 125-ös vonalon. Ide este érkezik meg a tehervonat Mezőtúr felől, majd kirakás után Orosháza felé távozik.
(iho.hu információ)


Ezek a vonatok csak Hódmezővásárhely és Békéscsaba között fognak közlekedni a vágányzár idején.

Vonatpótlózás Hódmezővásárhely és Szeged között!

A következő vágányzár és vonatpótló autóbuszos pótlás április 4-től, a 135-ös Békéscsaba – Szeged vasútvonalon lesz, ami több mint 2 hónapig fog tartani.

A MÁV-START tájékoztatása:

A Szeged – Békéscsaba vasútvonalon végzett pályakarbantartási munkálatok miatt 2018. április 4-től 2018. június 15-ig Szeged és Hódmezővásárhely, illetve Szentes és Hódmezővásárhely között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat a vonatok helyett. A vonatpótló buszokon a vasúti menetjegyek és bérletek érvényesek, az együttes elhelyezés és a kerékpárszállítás nem biztosítható. A Szeged és Szentes között utazóknak a vonatpótló autóbuszok csatlakozását Hódmezővásárhely, Kishomok Kishomoki vegyesbolt autóbusz megállóhelyen biztosítjuk.
Az érintett vasútvonalak részletes vágányzári menetrendje megtalálható az állomásokon, valamint a www.mavcsoport.hu honlapon.
A hirdetmény ide kattintva érhető el!

Térkép

A vágányzár oka, hogy megkezdődött a Hódmezővásárhely és Szeged közötti “TramTrain” – integrált villamos- és nagyvasúti rendszer alapjainak kiépítése a vasútvonalon, ami miatt ezen a szakaszon a pályát átépítik. Később kialakítanak kétvágányú szakaszokat, valamint forgalmi kitérőket is. Néhány főbb információ a projektről itt található.

Sajnos a korábbi hivatalos jó hírekkel ellentétben a “TramTrain” beruházás mellet mégsem lesz villamosítva a Szeged – Békéscsaba – Gyula vasútvonal. Ennek okáról korábban kerestük a NIF Zrt-t, de nem kaptunk választ tőlük, pedig anno a békéscsabai vasútállomás átépítésekor azt az infót kaptuk, hogy 2018-ra lesz kész a vonal teljes villamosítása.


Vonatpótlózás Sarkad és Vésztő között!

A következő vágányzár április 18-tól május 18-ig fog tartani, ami a 128-as Békéscsaba – Kötegyán – Vésztő vasútvonalat érinti.

A MÁV-START tájékoztatása:

Értesítjük Tisztelt Utasainkat, hogy 2018. április 18-tól 2018. május 18-ig Kötegyán– Vésztő állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a Békéscsaba – Vésztő állomások között módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok. Sarkad– Vésztő állomások között vonatpótló autóbuszok közlekednek, a sötétített alappal jelölt menetrend szerint. Felhívjuk Tisztelt Utasaink figyelmét, hogy a vonatpótló járatok az eddig megszokottól eltérően Méhkerék településen a szövetkezeti italbolt megállóhelynél állnak meg, valamint Kötegyán piactérig közlekednek.
Ezen kívül igény esetén megállnak Vésztőn a Városháza és Kötegyán vasútállomás bejárati út megállóhelyeknél is.
A hirdetmény ide kattintva érhető el!


Alaposan meg kell nézni előre, hogy mikor indul majd a vonatunk!

Menetrendmódosítás a Budapesti fővonalon!

Végül egy jelentős menetrendmódosítás, ami a 120-as Lőkösháza-Békéscsaba-Szolnok-Budapest vasútvonalat érinti.

2018.04.22-én, valamint 05.05-én és 05.06-án a Budapest Keleti pályaudvarról közlekedő vonatok indulási ideje a megszokottakhoz képest átlagosan 30 perccel korábban lesz! Ezért az itt közlekedő távolsági vonatok által érintett összes állomáson számolni kell az átlagosan 30 perccel korábbi érkezésre. A Lőkösházától, illetve Békéscsabáról a főváros felé közlekedő távolsági vonatok pedig a megyeszékhelytől, a megszokott indulási időkhöz képest 21 perccel később indulnak majd el/tovább.
A hirdetmény és a pontos menetrend ide kattintva érhető el!


A vasúttársaság kéri utasait, hogy figyeljék az állomásokon kihelyezett hirdetményeket és útbaigazító táblákat, térképeket, valamint a hangos utastájékoztatást. A módosított menetrend a MÁV-csoport honlapján (www.mavcsoport.hu), a vágányzári hírek között érhető el. Az utasok tájékozódhatnak a Vonatinfó alkalmazásban és a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálatánál is, a +36 (1) 3 49 49 49-es telefonszámon. Telekom-hálózatból hívhatják a +36 (30) 499 4999-es, Telenor-hálózatból a +36 (20) 499 4999-es, Vodafone-hálózatból a +36 (70) 499 4999-es számot.


Kérjük, hogy utazásuk előtt feltétlenül tájékozódjanak a menetrendekről, hogy minél kevesebb kellemetlenség érhesse Önöket!

Hozzászólások

Hozzászólás

RSS
YouTube
Instagram