December 10-től jön az új vasúti menetrend – kigyűjtöttük a Viharsarkot érintő változásokat.

Mint minden év decemberében, idén is elérkezett a vasúti menetrendváltás ideje. A menetidőkben nem várható változás.

A MÁV-START tájékoztatása az új menetrendről:

2016-ban és 2017-ben több mint 3 millióval nőtt a MÁV-START utasszáma az akkor bevezetett menetrendi struktúrának, a jegyértékesítés modernizálásának, a pályafejlesztéseknek és az új motorvonatoknak köszönhetően. A december 10-étől életbe lépő 2017/2018-as vasúti menetrend leginkább a Budapest–Nagykanizsa, a Fonyód–Kaposvár, a Budapest–Kaposvár, a Miskolc–Hidasnémeti, a Püspökladány–Biharkeresztes és Budapest–Kelebia vonalon hoz jelentős változásokat. Az esztergomi vonalon a villamosításnak köszönhetően FLIRT motorvonatokat állítanak forgalomba. Emellett a legnagyobb újdonságot az automatákból, vagy az online váltott és mobileszközön bemutatott jegyekre, valamint a csúcsidőn kívüli utazásokra vonatkozó 5, 10, sőt akár 20%-os kedvezmények jelentik. A nyomtatott menetrendkönyv megszűnik, ám hamarosan minden eddiginél könnyebbé és gyorsabbá válik a jegyváltás a vásárlási funkcióval bővülő Vonatinfó alkalmazással.

Újdonság, hogy december 10-étől még kedvezőbb lesz az önkiszolgáló csatornákon keresztül történő jegyvásárlás. A MÁV-START a jegykiadó automatákból értékesített jegyekre, valamint az interneten vásárolt, de automatából kinyomtatott jegyekre 5%-os, e-vonatjegy (kinyomtatás nélkül, okostelefon, tablet vagy laptop képernyőjén is bemutatható) vásárlása esetén pedig 10%-os kedvezményt biztosít, amelyre csúcsidőn kívüli utazás esetén további 10%-os engedmény jár, ha online felületen vagy mobilalkalmazással vásárolják a menetjegyet. Ezáltal még vonzóbbá válhatnak a kényelmes jegyértékesítési megoldások, csökkenhet a pénztáraknál a sorban állás. Az akár ötödével olcsóbb csúcsidőn kívüli vonatokra átülőknek köszönhetően a vasúti járatok kihasználtsága is javul, a kedvezmény pedig újabb utasokat győzhet meg arról, hogy érdemes a vasutat választani.

Az olcsóbb elektronikus jegyeket elővételben december 8-ától lehet megvásárolni. Az ajánlat a bérletekre nem vonatkozik. A kedvezmények érvényességi és felhasználási feltételei eltérnek a normál menetjegyekétől, erről bővebb információt a pénztáraknál vagy a www.mavcsoport.hu oldalon találhatnak az utasok (https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/vasuti-kedvezmenyek-mindenki-kedvere-5-10-vagy-akar-20).

Hamarosan jegyvásárlási funkcióval bővül a Vonatinfó mobiltelefonos alkalmazás

A Vonatinfó nevű menetrendi és térképes utastájékoztatási alkalmazás 2015. márciusi indulása és az e-vonatjegyek 2016. novemberi bevezetése óta nagy volt az igény az utasok részéről, hogy a mobiltelefonos applikációban is lehessen jegyet vásárolni. A MÁV-START ezért bővítette ki a jegyvásárlási funkcióval igen népszerű, 500 ezer letöltést elért mobilalkalmazását. Egy gyors regisztrációt követően, okostelefonon akár pár kattintás is elegendő lesz, hogy bankkártyás fizetéssel vegyék meg a jegyeket az utasok. November elején elkezdődött a jegyvásárlási funkcióval bővített Vonatinfó alkalmazás androidos bétateszt verziója, amelyet az utasok – vagy akár az IT-szakértők – egyelőre korlátozott számban, ezren tölthettek le. Várhatóan 2018 tavaszáig teljes körben letölthető és használható lesz a jegyvásárlási funkció a Vonatinfó új verziójában, amely nem csak Androidon, de iOS-en is elérhetővé válik.

Megszűnik a nyomtatott menetrendkönyv

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hozzájárulásával a vasúttársaság úgy döntött, hogy a menetrendkönyv a 2017/2018-as menetrendi évtől nem jelenik meg nyomtatásban.

A menetrendkönyvek szerepét az elektronikus utastájékoztató csatornák mellett a jelenleginél hangsúlyosabban és szélesebb körben megjelenő vonali menetrendek veszik át. Továbbra is biztosított lesz a vasúti menetrend belföldi közszolgáltatási tartalmának naprakész elérhetősége és letölthetősége az Elvirában és a MÁV-csoport honlapján.

Egy 2014-ben végzett utaselégedettségi vizsgálat szerint mindössze az utazók 1,5 százaléka tájékozódott a menetrendkönyvből. A nemzetközi tendencia is hasonló: a német vasút (DB) 2008/2009-ben, az Osztrák Vasút (ÖBB) 2011/2012-ben szüntette meg a nyomtatott menetrendkönyvet.”


A korábbi évekhez hasonlóan idén sem lesz komolyabb változás a Viharsarok vasútvonalainak menetrendjében. A vonalak menetrendje lényegében nem változik a tavalyihoz képest, de egyes járatok szolgáltatásai megváltoznak a fővonalon.

A 120-as számú, Lőkösháza – Budapest vasútvonalon az alábbi változtatásokat tapasztaljuk az új menetrendben:

A nemzetközi vonatokból eltűnik az első osztályú szolgáltatás, ezért a Traianus (IC), Transsylvania (IC), Ister (EuroNight), és Dacia nemzetközi gyorsvonatok nem továbbítanak 1. osztályú kocsit. Egyedül a Körös IC vonatban marad meg az 1. osztály. A Körös IC és a Traianus IC vonatok Bukarest helyett, csak Temesvárig közlekednek.

A Lőkösházáról 4 óra 50 perckor induló, és Budapestre 8 óra 15 perckor érkező első „gyorsvonat” menetrendje és menetideje nem változik, de immáron a teljes útvonalán, gyorsvonati pótjegy megváltása nélkül vehető igénybe a menetrend jelölése szerint.

A Dacia nemzetközi gyorsvonat menetrendje az alábbiak szerint változik:
– Budapestről Békéscsaba felé a korábbi 22 óra 50 perc helyett 20 perccel később, 23:10 perckor indul.
– Lőkösházáról Budapest felé a korábbi 1 óra 50 perc helyet 10 perccel később, 2 órakor indul.

A szezonális, a fővárost Bulgáriával összekötő Nesebar-Albena nemzetközi vonatrész megszűnik.

A fővonalon közlekedő járatok menetideje nem változik, de a megújult pályaállapotoknak köszönhetően hatékonyabban lehetséges az esetleges késések lefaragása a vonatoknak.

A Viharsarok többi vasútvonalán a korábbival azonos menetrend és szolgáltatás marad érvényben.


Forrás:  MÁV Magyar Államvasutak Zrt. – KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG

Hozzászólások

Hozzászólás

RSS
YouTube
Instagram