Katonavonatok a Viharsarokban

Az idei évben sokszor lehetett látni katonai eszközöket/járműveket szállító vonatokat a Viharsarok fővonalán – egy különleges szállítmányt mi is lencsevégre kaptunk.

 

 


A NATO idén is sok tagállamában tartott/tart hadgyakorlatokat, amiknek a csapatok reakcióidejének növelése és együttműködési készségének fejlesztése a célja. Szinte minden hónapban másik országban gyakorlatoznak az egységek. A katonák és a kisebb haditechnikai felszerelések repülővel érkeznek a helyszínekre, de a nagyobb járműveket és eszközöket hajókkal és vonatokkal szállítják.

A vonatokon szállított haditechnika többnyire járművek (terepjárók, daruk, munkagépek, csónakok, kétéltűek és tankok). Az ilyen katonavonatok folyamatosan közlekednek Magyarországon, mert az európai vasúti korridor szállítmányozási útvonalak átszelik az országunkat. A Viharsarkon is keresztül halad egy ilyen útvonal, ezért itt is sokszor lehet találkozni katonavonatokkal.

November végén az esti órákban sikerült lencsevégre kapnunk egy tankvonatot, amit a DB Cargo Hungária Kft. mozdonya továbbított és Románia felé közlekedett. A legtöbb haditechnikát szállító vonat különleges korlátozások nélkül haladhat át az országon, de egyes tankvonatok közlekedése erősen korlátozott a túl széles rakomány miatt, ami kilóg a szabványos rakszelvényből – ezt hívják RKrendkívüli küldeményt szállító vonatnak. Ez azt jelenti, hogy jelentős sebesség-, és közlekedési korlátozások vonatkoznak ezekre a szerelvényekre. Az útvonalukon Magyarország területén (a többi országról nincs információnk) az állomásokon maximum 10 km/órás sebességgel haladhat át és folyamatosan figyelnie kell a mozdonyvezetőnek, hogy a rakomány ne érjen bele semmibe az áthaladás közben. A vonatnak, az útvonal kijelölésekor megadják, hogy mely állomások, mely vágányain egyáltalán nem is közlekedhet, ezért a forgalomszervezés szempontjából nehezen közlekedtethető a vonat úgy, hogy ne okozzon fennakadást a menetrend szerinti forgalomnak. Előfordul, hogy egy ilyen szerelvény csak több nap alatt tud áthaladni az országon.

A tankvonat békéscsabai áthaladását dokumentáltuk az alábbi videóval:

Később pedig a szabadkígyósi várakozás közben készítettük az alábbi – dokumentum jellegű – fotókat:

Katonavonat Szabadkígyóson

Katonavonat Szabadkígyóson

Hozzászólások

Hozzászólás

RSS
YouTube
Instagram