A menetrendváltással jön a FLIRT motorvonat is a Viharsarokba

December 11-én lép érvénybe az új országos vasúti menetrend, megnéztük mi változik a Viharsarokban.

 

 

 

120-as számú vasútvonal

Budapest – Békéscsaba – Lőkösháza irány:

A 7540 (Békéscsabára érkezés 5:19) és 7510 (Békéscsabára érkezés 6:19) személyvonatok két perccel hamarabb érkeznek meg a megyeszékhelyre.

A Traianus IC-vel egyesített Bononia nemzetközi gyorsvonat az új menetrend életbe lépésétől megszűnik, ezért az IC vonat három kocsival kevesebb lesz a korábban megszokotthoz képest.

A nemzetközi vonatok napközben 25 perc helyett 40 percet állnak majd Lőkösházán, mielőtt elhagynák az országot.

Az Ister EuroNight vonat menetrendje marad a megszokott, viszont nem lesz a vonatban 1. osztályú kocsi és a vonatneme InterCity lesz a továbbiakban.

Lőkösháza – Budapest irány:

A Románia felől érkező Traianus IC vonatból is eltűnik a Bononia nemzetközi vonatrész, ezért a korábbi – főleg vasárnaponként tapasztalt – késési és IC-kocsihiány problémák is megoldódhatnak. Korrábban a késések fő oka az volt, hogy a Traianus IC nemzetközi kocsijai Romániában vesztegeltek a Bononia nemzetközi gyorsvonat késett kocsijait bevárva, ezért késve érkezett Magyarországra a szerelvény és a meghírdetett IC vonat, a menetrend betartása érdekében IC kocsik nélkül közlekedett belföldön. A késett nemzetközi részt egy későbbi gyorsvonat továbbította a fővárosba.

7441 (Békéscsabáról indul 20:40) és 7451 (Békéscsabáról indul 22:40) személyvonatok Murony állomástól két perccel hamarabb közlekednek Mezőtúrra.

A menetidő a főváros és Békéscsaba között, a megszokott 2 óra 30 perc maradt.


A vasúttársaság tájékoztatása az új menetrenddel kapcsolatban, hogy megjelenik a FLIRT villamos motorvonat a Viharsarokban:

Korszerű FLIRT motorvonat Békéscsabán.

A FLIRT motorvonat a decemberi menetrendváltozás életbe lépését követő hétfőtől, azaz 12-től 8:10-kor indul Budapest-Keleti pályaudvarról Békéscsabára, ahonnan 12:19-kor fordul vissza a Keletibe. Az említett gyorsvonatpár minden munkanap közlekedik. (A MÁV-START Zrt. Kommunikációs Igazgatóság tájékoztatása.)

Tapasztalataink szerint a motorvonat előnyei, hogy csendes, klímás, korszerű és higénikus mellékhelyiséggel rendelkezik, akadálymentes ki- és beszállási lehetősége van az utasoknak (a magas peronos állomásokon), kerékpárszállításra is alkalmas, valamint WIFI internetszolgáltatás is elérhető a vonatban. Az újabb, kék-fehér színű FLIRT motorvonatokon konnektor is van az utasok számára (egyelőre nem tudni, hogy melyik – a kék-fehér, vagy a vörös-fehér színű – motrovonat fog közlekedni erre).

A FLIRT motorvonat belső tere.

A motorvonat hátrányai, hogy alapból elővárosi forgalomra készült, ezért hosszú távon kényelmetlenek az ülések, valamint az egész vonaton csak egy mellékhelyiség található.


121-es Békéscsaba – Mezőhegyes – Újszeged vasútvonal

A vasútvonalon nem történt változás a korábbi menetrendhez képest.


125-ös Mezőtúr – Orosháza – Mezőhegyes – Battonya vasútvonal

A vasútvonalon nem történt változás a korábbi menetrendhez képest. Megmarad a napi kettő vonatpár Battonya és Mezőhegyes között.


127-es Vésztő – Gyoma vasútvonal

A vasútvonalon nem történt változás a korábbi menetrendhez képest.


128-as Békéscsaba – Kötegyán – Vésztő – Püspökladány vasútvonal

A vasútvonalon nem történt változás a korábbi menetrendhez képest.


135-ös Békéscsaba – Szeged vasútvonal

A vasútvonalon nem történt változás a korábbi menetrendhez képest.


147-es Orosháza – Kiskunfélegyháza vasútvonal

A vasútvonalon nem történt változás a korábbi menetrendhez képest.


A 2016. december 11-től érvényes menetrendet letölthető a MÁV-csoport honlapjáról: https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/2016-2017-evi-menetrend.

Hozzászólások

Hozzászólás

RSS
YouTube
Instagram