XII. Vasútmodell Kiállítás – Békéscsaba

A VOKE Vasutas Művelődési Háza és Könyvtára idén tizenkettedik alkalommal rendezi meg a nagy népszerűségnek örvendő Vasútmodell Kiállítást és Mozdonyparádét.

 

 

Idén is négy napon át, szeptember 29-től október 2-ig a Vasutas Művelődési Ház középpontjába a vasúti modellek, a terepasztalok és a mozdony makettek kerülnek. Az elmúlt évek statisztikája alapján idén 4-5000 érdeklődőt várunk a rendezvényre. A nemzetközinek mondható vasúttörténeti és vasútmodell kiállítás kiemelkedően fontos értékű rendezvény Békéscsaba, a Művelődési Ház és a Kandó Kálmán Vasútmodellező Klub életében. Ezért törekszünk a lehetőségekhez mérten évről-évre a rendezvény színvonalát emelni. A rendezvényen hobbi járművasúti fotósok alkotásaiból nyílik tárlat. Az utóbbi években számos külföldi modellező klub is részt vett kiállításunkon (Németország, Szlovákia, Franciaország). A hazai kiállítóink Szegedről, Szolnokról, Tótkomlósról, Hódmezővásárhelyről, Budapestről, Csorvásról, Szabadkígyósról és Békésről, külföldről idén a szlovákiai Komáromból érkeznek. Több, mint 40 méteres egybefüggő működő modulterepasztal kerül bemutatásra a 200 négyzetméteres nagyteremben.

_mg_7887

 • 40 méter egybefüggő működő vasúti modulterepasztal bemutatása a 200 négyzetméteres rendezvényteremben

 • LEGO-város 20 négyzetméteren: működő vasúttal és villamossal

 • egyedülálló terepasztalok magyar gyűjtők műhelyéből

 • tabletről távvezérelt digitális vasútmodellek füstöt adó és hangosmozdonyokkal

 • különleges mozdonymodellek vitrinben történő kiállítása

 • Települési Értéktárba” felvételt nyert, egyedi készítésű modellvasúti járművek, Komócsin Imre látványmodellezése

 • gyereksarok: különböző élményprogramok kisgyermekeknek: favonat szett, kifestő, élményfotózás, ajándék lufik

 • gyerekjátszó vasútmodell” 130×200 centiméteres működő terepasztal, amelyet a gyerekek indíthatnak és állíthatnak meg

 • Thales Group bemutató standján kipróbálható vasúti forgalomirányító szimulátor

_mg_8458

Modulterepasztal bemutatása:

 • Körülbelül 40 m hosszú modulterepasztal rendszeren folyik a forgalom, ami bár fantázia pályaudvarok (Mucsaröcsöge, Zalota Szemes és Békésföldvár) között bonyolódik le, mégis megközelítőleg a valós vasút működését fogja bemutatni.

 • Minden állomáson forgalmi szolgálattevők dolgoznak, és minden mozdonynak saját mozdonyvezetője van.

 • A valóságnál 87-szer kisebb járművek a digitális vezérlésnek köszönhetően még élethűbbek, mint ahogy azt a régi idők modellvasútjainál megszoktuk, mivel egyes modellek az igazi mozdonyok hangját vagy épp füstölését is tudják imitálni.

 • A rendszer egy képzeletbeli kétvágányos fővonal forgalmát jeleníti meg, amelyen egyaránt találhatók síkvidéki és hegyi jellegű szakaszok. Ezért érdekes tereptárgyakat is (impozáns viadukt, alagutak) láthat majd a kíváncsi érdeklődő.

 • A közlekedő járművek főként a magyar vasutat jelenítik meg, de akadhat külföldi érdekesség is.

 • A modulterepasztal békéscsabai, csorvási és hódmezővásárhelyi magángyűjtők, valamint a VOKE Szolnoki Vasútmodellező Klub moduljaiból tevődik össze.

_mg_8308

LEGO-város: 20 négyzetméteren mutatja be egy budapesti magángyűjtő a LEGO-várost, amely számtalan épületet, benzinkutat, játszóteret jelenít meg, természetesen működő vasúttal és villamossal. A LEGO-várost 3 napon keresztül több ember építi, hogy gyermekek százainak okozzon örömöt e lenyűgöző, részletgazdag látvány. A terepasztalon valóban minden LEGO-ból épül, kicsik és nagyok kedvenc építőjátékából.

Forgalomirányító szimulátor és tengelyszámláló: A Thales Group jóvoltából a cég bemutató standján azt a forgalomirányító szimulátort lehet kipróbálni, amelyen – többek között – a békéscsabai vasútállomás forgalomirányítói tanulták a közelmúltban telepített új rendszert. A 120-as számú fővonal vasúti felújítása kapcsán új tengelyszámláló berendezéseket telepítettek, amelyek működését bemutatják a mérnökök, akiktől az érdeklődők személyesen informálódhatnak a berendezés és a szimulátor működéséről.

Digitális vasútmodell: Tabletről távvezérelt digitális vasútmodellek úgynevezett füstöt adó és hangosmozdonyokkal magángyűjtők műhelyéből. A kürtölés, fékezés, motorindítás hangjait, a sebességet, a menetirányt mind a tabletre telepített applikáción keresztül vezérelik.

Látványmodellezés Komócsin Imrével

A mezőberényi „Települési Értéktárba” felvételt nyert, egyedi készítésű modellvasúti járművek elkészítésébe nyerhetünk bepillantást Komócsin Imre jóvoltából. 1986-ban kezdett a vasútmodellezésbe, a szakmunkástanulói ösztöndíjából vásárolta első villanyvasútját. A kilencvenes évek vége felé magyar vonatkozású mozdony modellek építésébe kezdett. 2000-ben elkészült az első réz modell egy M40-es sorozatú dízel mozdony formájában. Modelljei bejártak több európai kiállítást (Ausztria, Belgium, Olaszország, Románia), kollekciója részt vett a III. Nemzetközi Vasútmodell Fesztiválon, meghívást kapott az V. Nemzetközi Vasútmodell Fesztiválra a Magyar Vasúttörténeti Parkba, legutóbb pedig részt vett a Balatonfüreden megrendezett Eurotrack 2015 nemzetközi kiállításon, ahol 10 ország 22 klubja mutatta be modul terepasztalát, valamint néhány neves hazai modellező a munkáit.

Terepasztalok: Látványos, részletgazdag, igényes terepasztalok sorakoznak fel a Vasutas Művelődési Ház öt helyiségben közel 500 négyzetméteren. Némelyik terepasztalon nem csak a vasúti forgalom nyújt „mozgó” látványt, hanem városrészletek elevenednek meg: mozog a hinta a játszótéren, mozog a fordítókorong a fűtőházban, az „éjszakai üzem” alatt az utcai közvilágítás biztosítja a fényt a modellvárosban. Ritkaság, hogy az egyik terepasztalon részben villamos, részben villamosítatlan vasútvonalak kerültek kiépítésre.

_mg_8176

_mg_8005

_mg_8190

Kandó Kálmán Vasútmodellező Klub bemutatása

Közel 40 éve, 1979-ben alakult a békéscsabai VOKE Vasutas Művelődési Háza és Könyvtárában a Kandó Kálmán Vasútmodellező Klub.

Korosztály: 8 évtől – 99 évig, de elsősorban felső tagozatosok, középiskolások.

Foglalkozások időpontja minden héten: hétfő 16-18 óra és péntek: 14-18 óra.

Klubvezető: Drienyovszki György, nyugdíjas mozdonyvezető.

A modellező munka hétről hétre egy földszinti 35 m2-es helyiségben, a klub számára külön fenntartott teremben folyik.

_mg_8054

A modellezés keretein túl vasúttörténettel és egyéb általános problémákkal – például a vasúti közlekedés szabályaival, a viselkedéssel, valamint az elektronikai alapfogalmakkal és a balesetvédelemmel – is foglalkoznak. A Vasútmodellező Klub az ifjúság nevelésében nagyon fontos szerepet tölt be, hiszen lehetővé teszi a szabadidő hasznos eltöltését,fejleszti a gyerekek kreativitását, alkotókészségét, kézügyességét; együttműködésre, közös munkavégzésre nevel; a gyermekek műszaki ismereteiket, illetve a vasútról, a vasúti munkáról szerzett ismereteit bővíti. A modellezés varázsa, a vasúti ismeretek megszerzése több esetben hivatássá válik, hiszen számos egykori klubtag itt szerette meg a vasutat és lett vasutas. Tagjai általános iskolás korosztályú gyerekekből tevődik össze a város és városkörnyéki iskolákból.

A vasútmodell kiállítás egy jó lehetőség új klubtagok toborzására a Kandó Kálmán Vasútmodellező Klub számára. A kiállítás ideje alatt a VOKE Vasutas Művelődési Háza és Könyvtára a kiállítókat és önkéntes segítőket ebéddel vendégeli meg, míg a távolabbról érkezők szállást is igényelhetnek.

_mg_8532

Ismét Mozdonyparádé szombaton!

A több napos rendezvény kiemelkedő eseménye a szombati napon megrendezett Mozdonyparádé és vonatoztatás (erről egy külön cikkben adunk majd információt).

Közösségi szolgálat a Vasutasban:

Rendezvényünkön lehetőséget biztosítunk középiskolás diákok részére a kötelező közösségi szolgálatot teljesíteni. A Vasútmodell Kiállításon az alábbi lehetőségek közül választhatnak: lufifújás, -osztogatás, kérdőívezés, látogatói létszám vezetése, látogatók kezén pecsét elhelyezése.

Csoportos kedvezmény: óvodás és iskolás csoportok kedvezményes áron tudják meglátogatni a kiállításunkat. A legkisebbek számára várhatóan az abszolút kedvenc a LEGO-vasút lesz!

A régióban nincs hasonló rendezvény, amely egyszerre mutatja be a vasutat a történeti, történelmi, a hobbi és az életben ténylegesen betöltő szerepének oldaláról is. Idén az eddigi egyik legérdekesebbnek ígérkező Vasútmodell Kiállítás várható.

A rendezvény főszervezője: Mohácsiné Szeverényi Ágnes, intézményvezető

Nyitva tartás: csütörtök 14:00-18:00, péntek 9:00-18:00, szombat 9:00-18:00, vasárnap 9:00-16:00

Jegyárak: felnőtt 500 Ft, diák (3 éves kortól) 300 Ft, csoportos (10 főtől) 200 Ft

További információ: www.bcsvmh.hu, 66/322-240, www.facebook.com/vasutas.muvhaz.bcs

A rendezvény plakátja

Hozzászólások

Hozzászólás

RSS
YouTube
Instagram