Amikor az IC nem IC, de akkor miért hívják IC-nek?

Az idei menetrendben sokszor előfordult, hogy a nemzetközi IC járatok IC kocsijai lemaradtak a vonatokról és feláras kocsik nélkül közlekedtek. Ezt a témát járjuk most körbe alaposabban.

 


Aki sűrűn utazik vonattal Békéscsaba és Budapest között, azzal biztosan előfordult már, hogy az Ister EN, Kőrös és Traianus IC vonatok valamelyikében nem közlekedtettek IC kocsit, így feleslegesen lett a pót- és helyjegy megvásárolva a járatra.

Ez a probléma sűrűn előfordul a Románia felől érkező nemzetközi vonatoknál (a Budapestről indulóknál nem jellemző).

Az elsődleges ok, a vonat külföldi késése. Ezek a nemzetközi EN és IC vonatok úgy vannak összeállítva, hogy amikor a járat Magyarországra – Lőkösházára – ér a vonat elejére soroznak belföldi kocsikat és a magyar határállomástól egyesítve közlekednek a fővárosba.

De mi történik akkor, ha a nemzetközi vonat késik? Ha egy adott késési időt meghalad a nemzetközi vonat érkezése, akkor a belföldi rész nem várja meg, hanem menetrend szerinti időben elindul Lőkösházáról. A vonat, a menetrendjében így is IC vonatként/vonatszámban közlekedik – holott nem tartalmaz IC kocsikat -, ezért az állomáson a hangos utastájékoztató rendszerek is ez alapján informálják az utasokat és csak az alap információk elhangzása után közlik (ha közlik), hogy a vonat nem tartalmaz IC kocsikat.

A vasúttársaság jogosan használja ezt a megoldást már évek óta, hiszen inkább a menetrend szerinti közlekedés a fontosabb, a feláras vonatrész bevárása miatti késésnél. Sajnos viszont ezzel az a probléma, hogy már napi szinten előfordul ilyen és nincs rá megoldás jelenleg a MÁV-START Zrt. részéről. A legtöbbször a Kőrös és a Traianus IC vonatoknál van ilyen probléma. Az IC kocsik hiánya is közre játszik, de nem feltétlenül csak amiatt kell állniuk az utasoknak az adott vonatokon csúcsidőben.

Amikor a késett nemzetközi vonatrész megérkezik Lőkösházára, akkor a legközelebb induló gyorsvonatba sorozzák be a kocsikat és azzal együtt közlekedtetik fel Budapestre a járatot. Olyanra is volt példa, hogy ha a legközelebb induló gyorsvonat Békéscsabáról indult, akkor a nemzetközi vonatrészt elhozták a megyeszékhelyre és ott egyesítették a szerelvényt.

Ritka alkalmak egyike, amikor pontosan beérkezett Magyarországra a nemzetközi szerelvény és menetrend szerint érkezett Békéscsabára a Traianus IC. Képünkön az IC kocsik a vonat végén vannak, pont takarásban.

Azok az utasok, akik IC pót- és helyjeggyel rendelkeznek és késés miatt nincs IC vonatrész, kártérítésre jogosultak, amelynek részleteiről a MÁV-START Zrt. jegypénztárában kaphatnak bővebb felvilágosítást.

Megkérdeztük a vasúttársaságot a nemzetközi vonatok késésének okairól és érdeklődtünk, hogyan történik a kártérítési igény benyújtása és mennyi kártérítést igényeltek az utasok eddig a probléma miatt? Lehet e megoldása ennek a problémának? A MÁV-START Zrt. Kommunikációs Igazgatóságának válasza:

A Románia felől érkező nemzetközi vonatok késéséről és annak várható mértékéről a román pályaüzemeltető a MÁV-ot előzetesen értesíti, azonban az egyes vonatok késési okáról nem ad tájékoztatást. Az elmúlt egy évben megerősített határvizsgálatról érkeznek hírek, ez is növelheti a késések mértékét.

A belső szabályozásaink szerint amennyiben a belépő nemzetközi vonat késése meghaladja az előírt csatlakozási/várakozási időt, akkor a belföldi vonatrészt elindítjuk, de ebben az esetben a vonatokban nincsenek IC-kocsik, hiszen azokat a nemzetközi rész továbbítja késetten.

Ha az utasnak van helyjegye, de hiányzik az adott számú IC-kocsi, a jegyvizsgáló igazolást ad az IC-kocsi hiányáról, ami alapján a helyjegy ára visszaigényelhető az Ügyfélszolgálaton keresztül.

Az ügyfélszolgálati rendszerben rögzített adatok alapján 2016. június 18. – szeptember 6. között a Budapest–Békéscsaba–Lőkösháza vonal kapcsán „belföldi szolgáltatási hiányosság” miatt 42 darab megkeresés érkezett, és ezek esetében összesen 38 807 forint visszatérítést ítéltünk meg.

A vasúti közlekedésre fordított összeg lehető leghatékonyabb felhasználása érdekében folyamatosan vizsgáljuk a vonatok kihasználtságát, így a minőségi szolgáltatást nyújtó vonatok utas-számáról naprakész információkkal rendelkezünk. A 120. számú, Budapest–Szolnok–Békéscsaba–Lőkösháza vonalon közlekedő belföldi InterCity vonatok 2016. január – június 17. között mintegy 8-32 százalék közötti kihasználtsággal közlekedtek, ami jelentősen elmarad a hálózati szinten jellemző 50 százalékos mutatóhoz képest. Ezért a MÁV-START 2016. június 18-ától megszüntette a vonalon a belföldi IC-szolgáltatást, a kocsik pedig átkerültek olyan viszonylatokra, ahol nagyobb kihasználtsággal közlekedtethetők, több bevételt termelnek. A minőségi kiszolgálást innentől 6 nemzetközi InterCity és 2 EuroNight vonattal biztosítottuk. Az intézkedés bevezetését követő megkeresések alapján a módosítást felülvizsgáltuk.

Továbbra is folyamatosan figyeljük az utazási igények alakulását, és a tapasztalatokhoz igazodva, a rendelkezésre álló üzemképes járművekre tekintettel szükség esetén módosítjuk a vonatok összeállítását. Természetesen ebben az esetben is problémát jelenthet a nemzetközi vonatok jelentős késése, hiszen ilyenkor a belföldi rész menetrend szerint jelentősen kisebb kapacitással közlekedik a betervezett vonat-összeállításhoz képest.

Hozzászólások

Hozzászólás

RSS
YouTube
Instagram