Utaspanasz – nincs változás, továbbra is állni kell a vonatokon csúcsidőben

Egy utastól kaptuk az alábbi információkat és képeket, amik a szeptember 11-én közlekedett Traianus IC vonatról készültek.

 

 


A Traianus IC vonatról különösen sok panasz érkezett hozzánk és a vasúttársasághoz is (plusz saját tapasztalataink is alátámasztják a problémát), de nem történik változás a vonat összeállítását illetően. Nagyon sokszor előfordul, hogy a nemzetközi IC kocsikat – a vonat külföldi késése miatt – nem továbbít a járat, ekkor hiába vásárolták meg a helyjegyet az utasok, nem biztosított az ülőhelyük, mivel azok a román IC kocsikba szólnak (erről a problémáról hamarosan külön cikkben jelentkezünk.) Ilyenkor az IC kocsikat hátrahagyva, csak belföldi gyorsvonati-, és elővárosi kocsikból van kiállítva a szerelvény, amiknek a teljes kapacitása nem megfelelő az utaslétszámhoz – ez a probléma különösen pénteken és vasárnap tetőzik, ahol az utasok jelentős részének állva kell utaznia a klímaberendezés és olykor viszonylag kevés nyitható ablak hiányában.

Több járatnál is előfordul a helyhiány, de változás eddig nem nagyon történt, pedig Mi is tájékoztattuk a MÁV-START Zrt-t a problémáról.

A szeptember 11-én közlekedett Traianus IC vonat egyik – joggal – felháborodott utasától kaptuk az alábbi képeket és információkat, melyet az utazása alatt közölt velünk:

Sziasztok Viharsarok Vasútja Csapat!

Régi követőtök vagyok itt a Facebook-on, és mindig nagy örömmel és tisztelettel figyelem mindazt, amit Ti tesztek a régió vasútjáért, rendkívüli módon becsülöm a lelkesedéseteket!
Most azért fordulok Hozzátok, mert úgy gondolom, hogyha Valaki tud tenni a helyzet érdekében, amit tapasztalunk, akkor az egészen biztosan Ti vagytok!

Hadd foglaljam össze Nektek néhány pontban:

1. Épp most indultunk el Békéscsabáról a 16h19-es vonattal Budapest felé. Szabályszerűen “lincshangulat” uralkodik. Az internet alapján sokan vettünk teljesen pontosan helyre szóló helyjegyet, ehhez képest 4 darab kocsi érkezett Békéscsabára, természetesen légkondicionált IC kocsi egy sem volt a szerelvényen.

2. Pedig úgy készültünk, hogy ebben a melegben légkondicionálásban szeretnénk utazni, különösen, hogy többen romlandó étellel vagyunk.

3. Mindezek tetejébe olyan kocsi is van, amely termes és alig van rajta ablak. Gyakorlatilag egy katlan, alig lehet szellőztetni benne – sajnos pénteken Budapestről volt “szerencsénk” ebben utazni. Mindenkiről patakzott a víz, és hihetetlen ingerlékeny volt mindenki a kocsiban, gyakorlatilag az utazás kimerítette az utazóközönséget.

4. Szeretném elmondani azt is, hogy különösen elszomorító két dolog. Az egyik, hogy rengeteg milliárd forintból felújításra került a Szolnok-Békéscsaba pálya. Tényleg varázslatos lett! Ugyan 160 km/h-val nem lehet még utazni, de 120 km/h-val már biztosan lehetne… És ehhez képest teljesen lerobbant, koszos, ápolatlan, a kalauzok bevallása szerint több évtizedes szerelvényeket közlekedtet a MÁV. Kérdezzük itt a fülkéből mindannyian: miért teszik ezt velünk? Miért újították fel ennyi pénzből, ha utána nem tudjuk megfelelően használni? A másik pedig, hogy ez teljes diszkrimináció: az ország keleti felében élők miért nem jogosultak egyetlen megfelelő színvonalú InterCity kocsira sem? Miért csak a szerencsés, nyugati ország részbe született állampolgárok joga mindez?

5. Szeretném azt is kiemelni, hogy teljesen téves környezetre alapoz a MÁV érvelése, miszerint “nincs igény az utazóközönség részéről”. Ugyanis korábban olyan szerelvényeket közlekedtetek, amelyeken volt 1-2 “IC kocsi”, de a többi nem IC kocsi volt, hanem lerobbant kocsik sokasága. Ezzel összezavarták az utazóközönséget, és téves választási helyzet elé állították – persze, hogy mindenki “az olcsóbb jegyet” vásárolta. Ez nem statisztikai tény innentől, ahogyan a MÁV állítja, hanem a teremtett körülmények miatt egy “eltérített igényt, és nem a valós igényt reprezentáló” mintavétel.

Szeretnék azért Hozzátok fordulni, hogy tudnátok-e esetleg valamit tenni. Felhasználni azt a médianyilvánosságot, amivel rendelkeztek, ezeket a fent említett érveket felhasználva mindaddig levelekkel kérlelni a MÁV-ot, ameddig ezt a helyzet meg nem változik:
– hogy adhatnak el rendszeresen helyre szóló IC helyjegyet, ha nem is tesznek fel olyan kocsit?
– hogy lehet az, hogy mi ma azért töltünk kevesebb időt a Családunkkal, és jövünk ezzel a vonattal, hogy légkondiban utazzunk, és közben nincs is ilyen?
– hogy lehet az, hogy egy megyeszékhelyről Budapestre csúcsforgalomban már a békéscsabaiak sem tudnak leülni, nem is beszélve a később felszállókról, mivel 4 kocsiból áll a szerelvény?
– hogy lehet az, hogy sok milliárd forintból felújításra került a vonal, és nem tudjuk megfelelően kihasználni annak előnyeit?
– hogy lehet az, hogy ilyen elképesztő diszkriminációt kell keleten elszenvednünk?
– hogy lehet az, hogy a 21. században épp arra akarnak minket terelni, hogy elhagyjuk az áldatlan állapotok miatt a közösségi közlekedést?
– hogy lehet az, hogy a 21. században nekünk csak a méreg jár, nemhogy tiszta légkondis IC kocsi nincs, de akkor laptoptöltőről vagy működő Wifiről ne is beszéljünk?

Kérlek Benneteket, hogy segítsetek. Név nélkül az érveimet, ha arra érdemesnek találjátok, bátran használjátok. Én magam ugyanezeket fel fogom tenni a MÁV-nak tenni kérdésként e-mailben, és nem fogom elfogadni a “kitérő” válaszokat, mert ez felháborító, tarthatatlan és vérlázító!

Utóirat: ehhez képest most pedig azzal frusztrálnak minket, hogy Mezőtúron bemondja a hangosbemondó, hogy az IC kocsi a vonat elején található, holott az nem létezik. És pláne még harsogja a bemondó, hogy a “Traianus InterCity vonat azonnal indul”. Erre egy emberként háborodunk fel: “de hisz ez nem is InterCity”. Ez még egy zárógondolat.

Sok iróniával fűszerezve (és ezt nézzétek el nekem): “21. századi vonatközlekedés a Viharsarokban – minden talpalatnyi helyen állunk az InterCityben”.

(Az információkat és fotókat az egyik utastól kaptuk.)

Idézzük a problémával kapcsolatos kérdésünkre kapott választ, ami a MÁV-START Zrt-től érkezett még a nyár folyamán:

Az Ön által leírt kapacitási problémákkal kapcsolatosan már több észrevétel érkezett Társaságunkhoz. Bár mind az Ön, mind a hasonló jellegű észrevételeket tevő utastársai felvetéseit megértjük, sajnálatosan még nem rendelkezünk olyan mennyiségű járművel, hogy a csúcsidőkben az elvárt járatsűrűség mellett a maximális kapacitást is biztosítani tudjuk. Ismeretes előttünk, hogy a pénteki, a vasárnapi és az ünnepi forgalom idején több kocsira lenne szükség, egyes vonatoknál a jelenleg rendelkezésre álló ülőhely kapacitás nem mindig elegendő, azonban nagyon kevés lehetőségünk van a változtatásra. A probléma oka, hogy az itt felhasznált járművek jelentős része „túlkoros”, szükség esetén (pl: selejtezés) pótlásuk nem megoldott. Ezt a helyzetet úgy próbáljuk orvosolni, hogy a más területekről igyekszünk átirányítani a szabad kapacitást, és a járműfelújítási program tervezett folytatásával középtávon újabb felhasználható járműkkel számolunk.

Emellett Utasaink részére javasoljuk a vonalon közlekedő InterCity vonatok igénybe vételének megfontolását, melyek esetében a kötelező előzetes ülőhely-biztosítás megoldást nyújt az állva történő utazás kényelmetlenségének megelőzésére.

Hozzászólások

Hozzászólás

RSS
YouTube
Instagram