Visszatér a belföldi IC szolgáltatás a Viharsarokba – összefoglaltuk, miért is jó ez

Megkaptuk a MÁV-START Zrt. sajtóközleményét, amelyben kijelentik a belföldi IC szolgáltatás visszaállítását. Értékeltük ezt változást.

Újra IC kocsik lesznek egyes gyorsvonatokban! (Fotó: Gyene János)

A MÁV START Zrt. sajtóközleménye:

Visszakapja az IC kocsikat Békéscsaba

Közösen népszerűsíti a vasúti közlekedést a MÁV-START és a megyeszékhely önkormányzata

Szeptember 17-től a helyiek kezdeményezésére három pár, IC kocsit is továbbító belföldi vonatot állít forgalomba a MÁV-START a Budapest–Békéscsaba–Lőkösháza vonalon. Így a meglévő nyolc nemzetközi InterCity és EuroNight járattal együtt összesen tizennégy magasabb minőségi szolgáltatást nyújtó vonatot vehetnek igénybe az utasok. Az utasszám növelése érdekében Békéscsaba önkormányzata részt vesz a vasúti közlekedés népszerűsítésében.

A MÁV-START az utasok, valamint Békéscsaba polgármesterének észrevételeit, kéréseit figyelembe véve szeptember 17-én szombattól ismét közlekedtet belföldi IC kocsikat a Budapest–Békéscsaba–Lőkösháza vonalon. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium jóváhagyásával az alábbi járatokkal gazdagodik a kínálat:

Budapest-Keleti pályaudvarról Békéscsabán át Lőkösházáig 9:10-kor Transsylvania, 11:10-kor Békés és 17:10-kor Alföld névvel indul InterCity. Míg Lőkösházáról a fővárosba 06:49-kor Viharsarok, 12:49-kor Békés és 16:49-kor Csanád névvel közlekedik IC-járat. A két végállomás között háromórás a menetidő, ám a Budapest és Békéscsaba közötti 2 óra 30 perces utazás versenyképes a közúti eljutási időkkel.

A plusz járatok közlekedtetéséről szeptember elsején állapodott meg Csépke András a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója, valamint Szarvas Péter Békéscsaba polgármestere. A kapcsolatfelvételt a település vezetője kezdeményezte, a megállapodást több személyes és írásos egyeztetés előzte meg. A partnerség értelmében a vasúttársaság és a város a jövőben közösen gyűjti, elemzi és értékeli az utasok észrevételeit, javaslatait, vizsgálja az utazási szokásokat, továbbá népszerűsíti a vonatozást. Az utasszám alakulásának függvényében a MÁV-START fokozatosan fejleszti a térség vasúti közlekedésének színvonalát, több jó állapotú, felújított kocsit közlekedtet a vonalon. 2017 decemberétől – a pálya teljes felújításának befejezése után, ami lehetővé teszi a 160 km/h-s sebességet – jelentősen csökkenti a menetidőt, és egységesíti a szolgáltatást. Azaz megszűnnek az eddigi „hibrid” szerelvények, tisztán IC kocsikból álló járatok közlekednek majd, továbbá a korszerű motorvonatokkal is találkozhatnak az utasok.

A vasúttársaság bízik abban, hogy a módosítás bevezetését követően az IC szolgáltatást igénybe vevő utasok száma kedvezően alakul, és jelentős mértékben meghaladja az idei első félévben tapasztalt értékeket.

A MÁV START Zrt. ezen döntését örömmel fogadtuk és külön köszönjük Szarvas Péternek, Békéscsaba polgármesterének erőfeszítéseit a belföldi IC szolgáltatás visszaállításáért.

Jól látható különbségek az IC és a gyorsvonati kocsi között. (Fotó: Gyene János)

Véleményünk szerint a hibrid IC (vegyesen gyorsvonati és IC kocsikkal közlekedő) járatok a legkézenfekvőbbek ezen a vonalon. Ezeken a vonatokon az IC kocsik voltaképp a korábbi “első osztály” szolgáltatást váltották fel és immáron a kornak megfelelően légkondicionáltak, kényelmesebbek az alap gyorsvonati-, és elővárosi kocsiknál, valamint WIFI-s internetszolgáltatást és biztos ülőhelyet is biztosítanak az utasok számára. A nemzetközi IC kocsik pedig még 230 voltos konnektorokat is tartalmaznak.

Nézzük az árkülönbségeket:

A MÁV START Zrt. internetes oldalán, már megjelentek az Inter City járatok a szeptember 17. utáni időpontokat lekérve.

Képünkön a Viharsarok Inter City vonat árait mutatjuk, Békéscsaba – Budapest Keleti pályaudvar viszonylatra.

A vonat gyorsvonati részén 3.705.- forint a teljesárú jegyár gyorsvonati pótjeggyel, az IC kocsi(k)ban 3.885.- forint.

Tehát a különbség 180.- forint ha elővételben-, és 300.- forint, ha az utazás napján vásároljuk meg – a gyorsvonati pótjegyet is tartalmazó jegyárhoz képest.

Ha megnézzük a fentebb leírt szolgáltatásokat, amiket az IC kocsik biztosítanak, remélhetőleg sok ember számára meggondolandó a feláras utazás választása a jövőben.

A tisztán IC kocsikból kiállított járatok bevezetésének a jövőben nem nagyon látjuk értelmét a jelenlegi fix menetidő alapján, hiszen a mostani “vegyesvonati” rendszerben az utas eldöntheti, hogy igényli e a plusz szolgáltatásokat, vagy megelégszik a gyorsvonati szolgáltatással. Ha az IC, a gyorsvonathoz képest legalább 30 perccel hamarabb felérne a fővárosba, akkor biztosan sokan használnák a tisztán IC vonatokat, de ameddig ez nem kivitelezhető, addig a jelenlegi (szeptember 17-től visszaálló) rendszer a legmegfelelőbb.

Hozzászólások

Hozzászólás

RSS
YouTube
Instagram