Kezdődik az iskolaszezon, lesz e elég kapacitás? Várható új járművek érkezése a Viharsarokba? Kérdeztünk – a MÁV válaszolt!

Felkerestük a MÁV sajtóosztályát a korábbi személyszállítási kapacitási problémák és új járművek érkezése kapcsán.

201605232

Augusztus utolsó vasárnapjától újra rengeteg kollégista, valamint a tanintézmény és lakhely között ingázó hallgató ül vonatra, többek között a Viharsarki fővonalon is. Már tavasszal és az előző tanév végén is egyre több panasz érkezett a MÁV-hoz (és hozzánk is), hogy leginkább pénteken és vasárnap annyira megnövekedett az utaslétszám, hogy az utasok egy részének csak az állóhely jutott a távolsági gyors- és nemzetközi IC járatokon. Saját magunk is megtapasztaltuk párszor, hogy milyen például Budapesttől – Mezőtúrig állni, illetve az előterekben a padlón ülni a vonato(ko)n. Az ilyen jellegű kapacitásprobléma a nyárra nagyjából elmúlt és az utasok számának megfelelő férőhellyel rendelkeztek a járatok.

Vajon most, a tanévkezdéssel újra lehetnek kapacitási problémák?

A tavaszi-nyár eleji problémákkal kapcsolatban kérdeztük a MÁV-ot. amire a következő választ kaptuk:

Az Ön által leírt kapacitási problémákkal kapcsolatosan már több észrevétel érkezett Társaságunkhoz. Bár mind az Ön, mind a hasonló jellegű észrevételeket tevő utastársai felvetéseit megértjük, sajnálatosan még nem rendelkezünk olyan mennyiségű járművel, hogy a csúcsidőkben az elvárt járatsűrűség mellett a maximális kapacitást is biztosítani tudjuk. Ismeretes előttünk, hogy a pénteki, a vasárnapi és az ünnepi forgalom idején több kocsira lenne szükség, egyes vonatoknál a jelenleg rendelkezésre álló ülőhely kapacitás nem mindig elegendő, azonban nagyon kevés lehetőségünk van a változtatásra. A probléma oka, hogy az itt felhasznált járművek jelentős része „túlkoros”, szükség esetén (pl: selejtezés) pótlásuk nem megoldott. Ezt a helyzetet úgy próbáljuk orvosolni, hogy a más területekről igyekszünk átirányítani a szabad kapacitást, és a járműfelújítási program tervezett folytatásával középtávon újabb felhasználható járműkkel számolunk.

Emellett Utasaink részére javasoljuk a vonalon közlekedő InterCity vonatok igénybe vételének megfontolását, melyek esetében a kötelező előzetes ülőhely-biztosítás megoldást nyújt az állva történő utazás kényelmetlenségének megelőzésére.

A járműpark fejlesztését illetően tájékoztatjuk továbbá, hogy a vasútvállalat jelenleg 20 darab (10 másodosztályú termes és 10 többcélú – vagyis kerékpárral történő ill. mozgáskorlátozottak utazására is alkalmas) nemzetközi forgalmú, új generációs IC+ kocsi gyártását készíti elő. A járművek összeszerelése a közbeszerzési eljárások eredményeként megkötött szerződések teljesítését követően kezdődhet meg, várhatóan 2017 elejétől. Kormányhatározat alapján további 100 darab, belföldi, 160 km/h sebességű IC+ kocsi gyártásának előkészületei is zajlanak. A MÁV-START szakemberei által Szolnokon kifejlesztett vasúti kocsik két prototípusa 2014 októberétől utasforgalmi próbaengedéllyel szállított Utasokat, majd 2015 júniusában megkapta a típusengedélyt a hazai és a nemzetközi közlekedésre. A jövőbeni sorozatgyártás természetesen már másfajta, például első osztályú, kerékpárszállító, vezérlő kocsikra, stb. is kiterjedhetne.

A járművek légkondicionáltak, GPS-vezérelt audiovizuális utastájékoztató rendszerrel ellátottak. A mobil eszközök, telefonok és laptopok számára elektromos csatlakozók állnak az Utasok rendelkezésére, ingyenes wifi használható az utastérben, míg a biztonságról belső videó-felügyeleti rendszer gondoskodik. A kocsik energiaellátása öt áramnemű, ezért Európa valamennyi normál nyomtávú vonalán közlekedhetnek.

A prototípusok kényelmével márciusban a Wiener Walzer EuroNight vonatokkal utazók ismerkedhettek meg, április elejétől pedig Budapest és Hamburg között a Hungária EuroCity vonatpárban szállítanak Utasokat. A MÁV-START, valamint az osztrák és a svájci vasúttársaságok szerint is kedvezők a prototípusok külföldi üzemeltetése során szerzett tapasztalatok.

Hogy változik e korábbi kapacitási probléma az napokon belül kiderül. A nyár folyamán viszont egyre jobban elterjedtek a Viharsarok és a főváros közötti távolsági vonatokban az ún. csíkos “fecske” Bhv (képünkön a mozdony utáni első) és az ún. halberstadti (képünkön a mozdony utáni második) kocsik, amikben több ülőhely van, mint a régebbi gyorsvonati kocsikban. Talán ez kicsit változtathat a problémán, de mindenképp a korábbinál több kocsi kellene a járatokba a nagy forgalmú napokon.

(A helyfoglalású nemzetközi IC vonatokkal kapcsolatban sok utasnak van negatív tapasztalata, ezt a problémát egy következő cikkben fogjuk jobban górcső alá venni.)

Fecske és halbersadti kocsi a gyorsvonati kocsik között a távolsági vonatokban.


Másik kérdésünk, hogy a felújított vasútállomásra és vasútvonalra várható e új járművek érkezése?

A Békés megyei vasútvonalakon új járművek megjelenése rövidtávon sajnálatosan nem várható. Mindemellett a jövőre nézve járattervező munkatársaink vizsgálják a lehetőségeket, például a már meglévő FLIRT motorvonatok felhasználási területének (elsősorban hétvégére vonatkozó) kiterjesztését, illetve a nyári forgalmat követően felszabaduló ún. halberstadti kocsik átcsoportosításának lehetőségeit.

FLIRT motorvonat Murony állomás átadásán 2014 decemberében. Azóta nem járt ilyen vonat a Viharsarokban.

Köszönjuk a válaszokat!

(Forrás: MÁVDIREKT)

 

Hozzászólások

Hozzászólás

RSS
YouTube
Instagram