Leállították a lifteket a békéscsabai vasútállomáson – Frissítve!

Közel két hónappal az ünnepélyes átadó után a békéscsabai vasútállomás személyfelvonóit leállította a karbantartó cég. Az ok, hogy lejárt a karbantartási szerződés.

 

 

Augusztus 8-án ez a felirat fogadta a békéscsabai vasútállomás liftjein az utasokat:

A lifteken ez a felirat fogadja az utasokat.

A liftek karbantartásáért felelős MISKOLC-lift Kft. a szerződés megszűnése után kapcsolta ki a lifteket.

A MÁV Zrt. nem rendelte meg a karbantartási szolgáltatást, ezért karbantartó nélkül nem lehet üzemeltetni a felvonókat.

Kivonat a 146/2014. (V. 5.) Korm. rendelet a felvonókról, mozgólépcsőkről és mozgójárdákról

16. § (1) Az üzemeltető a berendezés üzemeltetése során, annak rendeltetésszerű és biztonságos használatra alkalmas állapotáról, rendszeres és szakszerű karbantartásáról, javításáról, továbbá a szükséges és előírt műszaki biztonságtechnikai felülvizsgálatáról, rendszeres ellenőrzéséről, az üzemeltetés és a használat módjának folyamatos figyelemmel kíséréséről, valamint a műszaki hiba vagy vész esetén használatos vészjelző berendezés működőképességéről és szükség esetén a mentés azonnali lehetővé tételéről köteles gondoskodni.

17. § Az üzemeltető kötelezettségei:

b) a berendezés rendeltetésszerű és biztonságos használatra alkalmas, állandó üzemképes állapotáról, rendszeres és szakszerű karbantartásáról, javításáról, szükséges felújításáról vagy cseréjéről való gondoskodás, vagy ha az nem lehetséges, a berendezés leállítása,

Ha a MÁV Zrt. megrendeli a karbantartást, a liftek újra üzemelhetnek.


Frissítés a beol.hu és a MÁV Kommunikációs Igazgatóságának információi alapján:

Az állomáson elhelyezett felirattal kapcsolatban az alábbi tájékoztatást kaptuk a MÁV Kommunikációs Igazgatóságától: A békéscsabai vasútállomáson hétfőn este a Miskolc-Lift Kft. leállította a felvonókat, és a vasúttársaság utasait megtévesztő, valótlan állítást tartalmazó feliratot helyezett el rajtuk. A MÁV törekszik az utasok számára kényelmetlenséget okozó helyzet mielőbbi megoldására és várhatóan szerdán délutántól ismét üzembe helyezteti a lifteket.
 
A felújított békéscsabai vasútállomáson kialakított felvonók három hónaposra tervezett próbaüzeme 2016. augusztus 9-én lejárt, a próbaüzem ideje alatt a Miskolc-Lift Kft. gondoskodott a liftek üzemeltetésétől és karbantartásáról. A próbaüzem lejárta előtti átadás-átvételi eljárás időpontját a felek – a felújítási beruházást irányító Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt., illetve a vasútállomást üzemeltető MÁV Zrt. – augusztus 8-án 10 órára tűzték ki. Az átadás időpontját a Miskolc-Lift azonban augusztus 10-én 12 órára kérte módosítani, kérésének a felek eleget tettek, de a MÁV kérte a próbaüzem augusztus 10-ig történő meghosszabbítását. Az egyeztetés ellenére a Miskolc-Lift a felvonókat kikapcsolta és valótlan állításokat tartalmazó feliratot helyezett el.

A Miskolc-Lift feliratát időközben lecserélte a MÁV, és az új kiírásokon az utasokat már az újbóli üzembe helyezés várható időpontjáról tájékoztatja. A vasúttársaság a szerdai átadás-átvételi eljárást követően ismét üzembe helyezteti a felvonókat már egy másik karbantartó céggel, mellyel a próbaüzemet követő időszakra korábban kötött szerződést a közbeszerzési előírások szerint.

Az új felirat a lifteken.


Augusztus 10-én kora este ez a felirat fogadta az utasokat:

Az ígért határidő után is nélkülözniük kell az utasoknak a lifteket.

Hozzászólások

Hozzászólás

RSS
YouTube
Instagram