Nosztalgiavonat érkezett Békéscsabára, kiránduló diplomata házastársakkal

Minden évben két kirándulást szervez a magyarországi misszióvezetők házastársainak Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége. A delegációval nagykövetek és első titkárok házastársai érkeztek ezúttal Békéscsabára, majd Gyulára.

Kirándulások célja, hogy megismerjék Magyarország szépségeit és értékeit.

A különvonat az első vágányon várakozik.

A kirándulásra június elsején került sor. A kirándulók, a MÁV Nosztalgia különvonatával érkeztek Békéscsabára. A vonatot a 17-es Nohab mozdony továbbította.

Rendőrök és biztonsági őrök felügyelik a szerelvényt

Budapest Békéscsabán :)

Részletek a nosztalgia különvonat kocsijairól:

1. kocsi:

A WRm 56 55 88-81 004-6 sorozatú étkezőkocsi. 1984- ben az egykori NDK Bautzen – i vagongyárában készült. A 4-tengelyes, étkezőtermes kocsi a nemzetközi forgalomban közlekedett, megengedett legnagyobb sebessége 160 km/h volt.  A MÁV Rt. 1984-ben vásárolta meg, melynek átépítéssel egybekötött felújítása 2003- ban fejeződött be. “Névadójára” a Magyar Vasúttörténeti Parkban került sor 2003. július 11-én, a Park 3 éves születésnapján. Étkezőkocsiként 40 fő, szalonkocsiként 33 fő részére biztosít kényelmes utazást. A kocsi komfortos konyhával és vákuum WC-vel felszerelt. A kocsi a Budapest nevet kapta.

Budapest Szalonkocsi

2. kocsi:

WR 2347 (55 55 88-20 347-4) Tikfa Orient étkezőkocsi. 1876-ban alakult meg Brüsszelben a Compagnie Internationale des Wagons-Lits et des Grand Express Européens (CIWL) vállalat, mely 1883-tól indította menetrendszerűen a nemzetközi forgalomban a háló és étkezőkocsikból álló luxus Orient Express vonatokat Párizs – Bécs – Budapest – Bukarest útvonalon Isztambulig és vissza. A kocsit a MÁV 1948-ban vásárolta meg a CIWL-től. A kocsi 1955-ig menetrendszerűen közlekedett a belföldi gyorsvonatokban. Az 1960-as években a budapesti Közlekedési Múzeum felfigyelt a műemlék jellegű járműre, így 1965-66-ban a MÁV Dunakeszi Járműjavító Üzeme eredeti dokumentációk felhasználásával felújította a kocsit. A felújított jármű a múzeum előtt lett kiállítva, s abban Múzeumi Presszó üzemelt. Később a favázas, teakfa borítású járművet a MÁV História Bizottságának javaslatára leemelték a talapzatáról és egy újabb felújítás keretében futóképessé tették. Azóta a kocsi a Közlekedési Múzeum járműveként, de a MÁV Nosztalgia kötelékében közlekedik egyes nosztalgiavonatok és a Gyertyafény Expressz részeként. A jármű gyártásának 100. évfordulójára 2012-ben ismét felújítást kapott. A gyönyörűen megújult jármű a születésnap alkalmából addig példa nélküli módon a mai Venice-Simplon-Orient Express (VSOE) luxusvonat kocsijaival összesorozva ünnepi Gyertyafény Expresszben közlekedett Gödöllőre.

Tikfa Orient Étkezőkocsi

3. kocsi:

WLS 56 55 89-69 056-1 sorozatú szalonkocsi. A különcélú, 56. pályaszámú szalonkocsi 1944-ben épült a MÁV Dunakeszi Főműhelyében. Mivel a jármű a II. világháború eseményei során súlyos sérüléseket szenvedett, az 1946-os centenáriumi ünnepségsorozat alkalmából felújították. A kocsi a továbbiakban köztársasági elnöki kocsiként funkcionált, majd a nosztalgia flotta tagjaként belföldi és külföldi vonatok szalonkocsijaként közlekedett. A kocsiban négy kétágyas fülkében, egy egyágyas, saját fürdőszobás „kisszalonban” és egy 8 férőhelyes nagyszalonban utazhatnak a vendégek. A folyosó egyik végén kapott helyet a közös mosdó és zuhanyzó, míg a kocsi másik végén a kocsikísérő fülkéjét helyezték el.

A másik szalonkocsi


A vonat a kora délelőtti örákban érkezett Békéscsabára, majd 17:30-kor indult vissza a fővárosba. A vonatot biztonsági őrök és rendőrök felügyelték.

Perceken belül érkeznek az utasok. A beszállás után indulásra kész a szerelvény

A gyomai személyvonat mozdonya tolat a különvonat mellett.

A különvonat a fenti... ...és a lenti kijelzőkön.

A teljes szerelvény

Indulás!

A vonat megkezdi útját Budapestre.

Szövegforrás: MÁV Nosztalgia, Behir.hu

Hozzászólások

Hozzászólás

RSS
YouTube
Instagram