„A Vonatok királya, a királyok vonata” – megnéztük milyen belülről az Orient Expressz

Lehetőségünk nyílt, hogy a Magyar Vasúttörténeti Parkban, az impozáns luxusvonatra felszálljuk és körbenézzünk pár kocsit belülről.

Az Orient Expressz minden évben többször is ellátogat Magyarországra. A jelenlegi útvonalának Budapest volt a célállomása, de nyár végén ismét érinti a Viharsarkot az Isztambulba vezető útján.

Korábbi felvételeink a vonatról:

Az Orient Expressz 2014 szeptemberében Békéscsabán.

A vonatot többször sikerül levideózni és lefotózni kívülről, ám most sikerült belülről is pár felvételt készítenünk a szerelvényről.

Először is ismerkedjünk meg a vonat történetével:

Az Orient expressz (teljes néven Velence–Simplon–Orient expressz rövidítve: VSOE) Nyugat-Európát Kelet-Európával összekötő vasútvonalakon közlekedő luxusvonat volt a 19–20. században.

Az Orient Expressz egykori útvonala (Forrás: Wikipedia)

Az Orient expressz története tulajdonképpen a 19. és 20. század Európájának története. A nyugat és kelet európai országok közötti vasúti kapcsolat létrejöttét az európai nagyhatalmak politikája határozta meg. A 19. század második felében a nyugat-európai országok érdeklődése kelet felé fordult és a meggyengült Oszmán Birodalom által még megszállt balkáni országok függetlenségi törekvései felerősödtek. A krími és a balkáni háború után az érdekelt nagyhatalmak tevőleges szerepet játszottak a kelet-európai vasúthálózat kiépítésében, valamint a nyugat-európai vasúti összeköttetés megteremtésében.

Hosszas politikai csatározások és kétoldalú konvenciók megkötése után végül 1889-ben jött létre az első közvetlen vasúti összeköttetés Nyugat-Európa és Konstantinápoly (a mai Isztambul) között, a Budapest–Belgrád–Szófia útvonalon. Az isztambuli végállomása a sirkeci pályaudvar volt.

Amíg a kelet-európai vasúthálózat kiépítése folyt, egy belga bankár Georges Nagelmackers amerikai mintára megszervezte az első európai hálókocsi és étkezőkocsi társaságot. 1872-ben alapította meg a Nemzetközi Vasúti Hálókocsi Társaságot (Compagnie Internationale des Wagons-Lits), melyet 1876-ban azonos néven átszervezett. A belga királyt sikerült az átszervezett társaságba főrészvényesnek megszereznie, ezért az uralkodó hozzájárult a társaság vasúti kocsijainak oldalán látható CIWL címerben az oroszlános királyi jelkép használatához. A háló- és étkezőkocsik az akkori idők legkorszerűbb amerikai forgóvázas kocsijait utánozták. Díszítésükben és belső kialakításban azonban felülmúlták azokat.

Az a bizonyos

Az első világháborúig favázas, tíkfaburkolatos kocsikat használt a társaság. Ebből a korszakból származik a Közlekedési Múzeum 2347 pályaszámú CIWL étkezőkocsija, jelenleg nosztalgia forgalomban közlekedik és a Magyar Vasúttörténeti Parkban lehet megtekinteni.

A kocsit sokan Európa egyik legszebb vasúti kocsijának tartják. Az első világháború után acélvázas, sötétkék kocsikat használt a CIWL. Nagelmackers nagy álma az Európát átívelő Orient expressz volt. 1882-ben tartották az első próbautat „Train Eclaire” elnevezéssel Párizs és Bécs között. Az 1350 km-es utat 27 óra 57 perc alatt tette meg a nevéhez méltó kísérleti expressz. A sikeren felbuzdulva 1883. június 5-én elindult Párizsból az első Orient expressz Konstantinápoly felé. Ekkor még csak a Bukarest–Ruszcsuk (ma: Rusze) –Várna vasútvonal készült el, Várnától Konstantinápolyig hajóval kellett az utat megtenni. A 3186 km-es utat az expressz 83 óra és 30 perc alatt tette meg, ebből 15 óra hajóút volt. Az első utasoknak 457 aranyfrank menetdíjat kellett fizetniük +20%-ot az ellátásért, ha végig utaztak Párizstól Konstantinápolyig. Az Orient expressz luxusvonat volt, csak I. osztályú jegyet lehetett váltani.

A „Roi des Trains, Trains des Rois” (vonatok királya, királyok vonata) elnevezéssel méltán illették. Az első vonatok összeállítása általában öt kocsi: a vonat elején és végén poggyászkocsi, közepén két hálókocsi és egy étkezőkocsi. A több napig tartó utazás során az utazók több élményt és kalandot élhettek át, mint az amerikai transzkontinentális expresszek közönsége. Az első öt évben 1883 és 1888 között a Párizs–Strassburg–Stuttgart–München–Bécs–Pozsony–Budapest–Szeged–Temesvár–Orsova–Bukarest–Ruszcsuk–Várna útvonalon közlekedett az Orient expressz. A magyar szakaszon 689 km hosszban eleinte teljesen az Osztrák Vasúttársaság vonalain közlekedett, keleti-expressz elnevezéssel. Később, amikor 1888-ban elkészült a Belgrád–Szófián keresztül vezető közvetlen útvonal, belépett a MÁV által a konvenciók alapján 1884-ben épített Budapest–Zimony–Belgrád vasútvonal 359 km hosszban.

Magyarország szerepe a vonat létrejöttében

Az Orient expressz létrejöttét nagymértékben köszönheti a következetes XIX. század végi magyar vasútpolitikának, melyben nagy figyelmet fordítottak a balkáni államokkal való vasúti kapcsolat kialakításának. A magyar vasúthálózat kiépítésével párhuzamosan Magyarország pontosan betartotta a balkáni vasúti csatlakozások kiépítésére a nemzetközi szerződésekben vállalt kötelezettségeit, sőt az egyik mozgatórugója volt az egyezségek létrejöttének és támogatta a balkáni országokban a csatlakozó vonalak megépítését.

Útvonalváltozatai

Innen kezdve az Orient expressz útvonala Budapesten kettévált Belgrád és Bukarest felé, így összesen 1048 km hosszban közlekedett magyar területen, ez a teljes útvonalnak körülbelül egyharmada. A közvetlen összeköttetéssel az expressz a Párizs–Bécs–Budapest–Belgrád–Niš–Szófia–Konstantinápoly útvonalat 1889-ben 67 óra 35 perc alatt tette meg. Az 1889–1914 közötti időszakot nevezzük az Orient expressz fénykorának. Az utazásokhoz számtalan anekdota kapcsolódik. Ferdinánd bolgár fejedelem volt a balkáni uralkodók közül a legnagyobb vasútbarát, az expressz mozdonyát többször vezette a bolgár szakaszon. A Nemzetközi Vasúti Hálókocsi Társaság vezetőinek minden diplomáciai érzéket be kellett vetni, hogy az ebből eredő konfliktusokat elkerüljék. A fejedelem végül megelégedett azzal, hogy szalonkocsiját az expresszhez csatolja. Ezt más uralkodók is megtették. II. Frigyes badeni nagyhercegtől Daniló montenegrói hercegig sokan utaztak különkocsin az Orient expresszen. Egyszer a Ranai maharadzsa hét feleségével Párizsból Konstantinápolyba utazott. Külön lefüggönyözött hálókocsit és étkezőkocsit rendelt a társaságtól, amit külön mozdony kapcsolt az expresszre az után, hogy egy félreeső vágányon titokban felszálltak rá.

Az első világháború kitörése véget vetett az Orient expressz első korszakának. 1914. július 29-én a szerbek felrobbantották a zimonyi Száva-hidat. Az expressz nem közlekedett tovább. Útvonalán egész Európában katonavonatok követték egymást. A hadi helyzet változásával a zimonyi hidat a központi hatalmak és a szövetséges Törökország közötti vasúti kapcsolat biztosítására helyreállították. A központi hatalmak 1916-ban a hadianyag szállítása mellett elindították az első Balkanzug (Balkánvonat) nevű expresszt, Berlin és Konstantinápoly között. Ezzel egy időben a CIWL helyett létrehozták a Mitteleuropäische Schlaf- und Speisewagen Gesellschaft, röviden Mitropa (Közép-Európai Háló-és Étkezőkocsi Társaság) nevű céget.

Az első világháború végén megszűnt a Balkánvonat, helyette az atlanti hatalmak 1919–1921 között az úgynevezett „Train de luxe militaire” (katonai luxusvonat) expresszt közlekedtették Párizs és Varsó között. A trianoni békeszerződés után az Orient expressz egy ideig elkerülte a vesztes hatalmakat, így Magyarország területét is. Az Orient expressz szerepét a Simplon-Orient expressz vette át Párizs–Bázel–Milánó–Velence–Trieszt–Belgrád–Szófia–Konstantinápoly útvonalon. Az Orient expressz 1924-től ismét eredeti útvonalán közlekedett. 1931-ben, a Biatorbágyi merénylet, a Viadukt c. film szerint ellene történt. 1939-ben kitört második világháború megszüntette az európai expresszvonatok közlekedését 1948-tól Budapesten keresztül újból közlekedett az Orient expressz. Ettől az évtől közlekedett Stockholmtól Szófiáig a Balt-Orient expressz is. A második világháború utáni Orient expressz elvesztette luxusvonat jellegét, másodosztályú kocsik is közlekedtek benne.

A hidegháború évei alatt 1951 és 1955 között az expressz csak Párizs és Bécs között közlekedett. 1977-ben továbbított utoljára közvetlen hálókocsit Párizs és Bukarest között. 1982-ben indult el a nosztalgia Orient expresszek közlekedtetése az eredeti Simplon útvonalon keresztül.

A jelenlegi útvonala, legközelebb nyár végén közlekedik majd Magyarországon, akkor Isztambul lesz az úti célja.

Az idén 127 éves Orient Expressz

A múlt században az időt másképp számították. A vonat egy életforma volt, és ezek között is az Orient Expressz egy valódi különlegességet jelentett elegáns vagonjaival, titokzatosságával. Egy legenda, mely át- meg átszövi a vagonok kárpitjait, beleivódik a rózsa- és citromfa berakásokba. Az Orient Expressz egyet jelent Nabokov, Graham Greene, Agatha Christie és egy kissé Hitchcock nevével.
Az Orient Expresszen utazni nem olyan, mint egy átlagos utazás. Visszatérünk a régi korok luxusutazásaihoz: esténként elegánsan megjelenni, mint anno az Operában… pezsgőbuborék, kristály csengése, az ezüst csilingelése, szivartartó, szmoking és boa, romantika, és detektívtörténet egy helyen.
Szavakkal nem kifejezhető az az élmény, melyet egy vacsora jelenthet egy guruló luxusétteremben, ahol az ételek és italok az éppen elsuhanó tájak ízvilágát idézik, ahol Christian Bodiguel konyhaművészete meghódítja Önt!
A vacsora elfogyasztása után kellemesen kikapcsolódhat: élvezheti a klasszikus jazz vagy a modern zene melódiáit a bárban. Az estét követően pedig felfedezheti hálófülkéje bájait és eleganciáját, melyet keleti kényelmű palotává varázsol át Önnek ugyanaz a személyzet, amely másnap reggeli teával ébreszti. És mialatt Ön az igazak álmát aludta, már át is szelte Európát… A hajnal érkeztével egy teljesen más világ tárul az Ön szeme elé…
A mai luxusvonatban az eredeti vonat kelt életre, nemcsak díszeivel, eleganciájával, hanem hangulatában is, melyet az utasok a vonathoz méltó öltözködéssel és életformával tesznek még eredetibbé. A vonatban található egy bár és egy étterem, melyek a múlt és a ma hangulatát idézik. A régi berendezések mellett úgy rejtették el a mai, modern kor technikai csodáit, hogy az ne legyen zavaró, és ne bontsa meg az összhangot.

Ha mi magunk nem is utazhattunk a fénykorát élő Orient Expresszel, Agatha Christie tolla nyomán könnyűszerrel odaképzelhetjük magunkat a vonatóriás legendákkal teli, titokzatos világába.


Akik az Orient Expresszel utaznak, azok természetesen nem csak a vonaton tartózkodnak, hanem minden országban különböző programok várják őket. Ezek például a kirándulások, városnézés, luxushotelek és különféle, az adott országra jellemző gasztronómiai különlegességek egy-egy elit étteremben.

A szerelvény legközelebbi, Magyarországot is érintő útja 2016. augusztus 26-án indul Párizsból – Isztambulba, majd onnan szeptember 2-án indul visszafelé, ekkor Velence lesz a végállomása. Békéscsaba állomást augusztus 28-án este és szeptember 5-én reggel érinti a vonat.

Ha valaki kedvet kapott volna a vonaton utazni, az sajnos idén már nem tud rá jegyet vásárolni, ugyanis azok elfogytak az összes idei útjára. A jövő évi Párizs-Isztambul, vagy Isztambul-Velence útvonalakra még kapható pár jegy, ami fejenként egy útvonalra 6340 fontba, azaz jelenlegi árfolyamon számolva 2.650.740 forintba kerül.


2016. május 27-én lehetőségünk nyílt Budapesten megnézni kívül-belül az impozáns szerelvényt:

Az országkódok, ahol rendelkezik futási engedéllyel a szerelvény.

Az Orient személyzete készséggel segítette a vonatra látogatókat. Angolul, németül, vagy franciául lehetett beszélgetni velük. 

Minden kocsinak külön története van.

A háló-lakosztályok Az egyik lakosztály 

Egy másik háló-lakosztály 

Emeletes ágy is van

Az egyik étkezőkocsi

A kétfős... ...és a négyfős teríték.

Az étkezőkocsi belseje

A kocsik közti átjárás függönyözve... ...és szőnyegezve van kialakítva.

A szőnyegben is - VSOE.

A VSOE logó mindenhol ott van. 

A BÁR-kocsi belseje. Sajnos ez a kocsi le volt zárva, így csak ilyen képet sikerült készíteni róla.

A fel- és leszállást az Orient személyzete segítette.

A teljes, 17 kocsis szerelvény.

Vannak még képek! A teljes galéria ide kattintva érhető el!

Szövegforrás: Wikipédia, Vasúttörténeti Park weboldala

Hozzászólások

Hozzászólás

RSS
YouTube
Instagram