Heteken belül átadják a felújított békéscsabai vasútállomást. További fejlesztések is várhatók a jövőben a Viharsarokban – NIF információk

Az utolsó simításokat végzik az állomáson és környékén. A NIF-től részletes beszámolót kaptunk a jelenlegi helyzetről.

 

 

 

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. válaszolt a felújítással és a további, vasúti beruházásokkal kapcsolatos kérdéseinkre:

– Milyen munkálatok vannak még hátra és miket használhatnak már most az utasok az új állomásépületben és környékén?

Az állomásnál kívül-belül befejeződtek a nagyobb munkálatok: a kivitelező szakemberei még apróbb javításokat végeznek. Az állomás épülete teljes körűen használható: üzemelnek a pénztárak, a liftek, az új vizuális utastájékoztató rendszer, illetve rendelkezésre állnak a kerékpártárolók, valamint működik az utasok és a környék biztonságára felügyelő kamera rendszer.

TAXI állomás, P+R és B+R parkolók és kerékpártárolók az állomás város felőli oldalán. A szobormozdony is újra lett festve.

Üzemelnek a biztonsági kamerák is, amelyekből van fix... ...és mozgó, távvezérelhető változat is.


– Milyen új lehetőségek/szolgáltatások/berendezések valósultak meg az utasoknak, amik eddig nem voltak a korábbi pályaudvaron?

Amellett, hogy megszépült az állomás épülete, illetve környezete (szökőkút, díszburkolat, parkosítás), rengeteg olyan újítást vittünk véghez, amelyek mind-mind az utasok kényelmét szolgálják. Ilyen a magasperon, ahol az idősek, kisgyerekkel vagy csomagokkal utazók számára is könnyű a ki-és beszállás. Két szigetperon épült, ezek aluljárón át, teljes biztonsággal közelíthetők meg. A mozgáskorlátozottakat lift segíti. Az új vizuális utastájékoztató rendszer mellett a csarnokban nyílt MÁV Start ügyfélszolgálat és a kihelyezett információs táblák is az utazóközönség segítségére vannak. Biztonsági kamera rendszert telepítettünk a vagyonvédelem érdekében. Kerékpártárolót és P+R parkolót építettünk.

Békéscsaba állomás régi felvételi épülete, az újjal teljes esztétikai összhangot teremtve, régi korhű megjelenéssel díszíti az állomási előteret.

Beüzemeltük Békéscsaba állomás elektronikus biztosítóberendezését. A teljes távközlési hálózatot felújítottuk.

A mozgáskorlátozott ajtók gombnyomással nyithatók A liftek is már működnek, amit sok utas nagyon várt.

A felújított állomásépület és a megújult tér. Az új, digitális utastájékoztató monitorokkal az állomás több pontján találkozhatnak az utasok.

Működnek a férfi-, női- és mozgáskorlátozott mellékhelyiségek is, valamint a pelenkázó.

A peron és az aluljáró is be lett kamerázva A vakok és gyengén látók segítése érdekében a peronok feljáróinál, a korlátokon elhelyeztek útbaigazító feliratokat is.

A piktogram kitakarás már nem aktuális, a liftek használhatók. Az állomáson több helyen is lesz ivókút kialakítva.

Az elkészült állomásépület. Reméljük a posta épülete is egyszer, az állomásépülettel harmonikusabb színt kap.

Az impozáns állomásépület, magasperon, perontetők, liftek, aluljáró, biztonsági kerítés - ilyen egy modern állomás.


– Mikorra üzemeltethető be az új ETCS2 vonatbefolyásoló berendezés, és mikortól lesznek távkezeltek a kisebb állomások (Murony, Mezőberény, Csárdaszállás)?

Beüzemeltük Békéscsaba állomás elektronikus biztosítóberendezését. Csárdaszállás, Mezőberény és Murony állomások elektronikus biztosítóberendezésének üzembe helyezése év végén várható. A beruházás lezárása akkor lehetséges ha minden munkarész elkészül. Jelenleg nem állnak rendelkezésre biztos információk arról, hogy a GSM-R rendszer a 120-as vonalon mikor kezdi meg folyamatos működését. Az ETCS2 munkarészek tesztelése nem kezdődhet meg a GSM-R rendszer nélkül. Jelenleg zajlanak a tárgyalások az érintett szervezetek részvételével. A kisállomások Békéscsabáról történő távkezelésének előkészítése folyamatos, üzemeltetői tesztek leghamarabb 2016 végén kezdődhetnek meg.


– Mikorra tervezik a beruházás végleges elkészültét és átadását, az ünnepélyes átadás időpontját?

Az ünnepélyes átadót június elejére tervezzük. A pontos időpontról időben értesítjük a sajtó képviselőit.

 Azok számára, akik nem vennék igénybe az aluljárót ha kérik, a MÁV kísérő személyt biztosít.


– A jövőben milyen beruházások várhatók a Békés megye vasútvonalain?

Jelenleg folyik a Békéscsaba-Lőkösháza vasútvonal felújításának és kétvágányúsításának előkészítése. Amennyiben a felújítás kormányzati és EU támogatást nyer, úgy az jelen finanszírozási ciklusban, azaz várhatóan 2020 év végéig átépülhet.


A válaszokat köszönjük Loppert Dánielnek, a NIF Kommunikációs igazgatójának.

Hozzászólások

Hozzászólás

RSS
YouTube
Instagram