Feltételes állomási megállások – Új közlekedési rendet tesztelnek ősztől a viharsarki fővonalon!

A vasúttársaság új közlekedési rendet fog tesztelni a 120-as számú (Lőkösháza-Budapest) vasútvonalon. Az úgynevezett “Feltételes állomási megállásokkal” csökkenthető a menetidő és gazdaságosabb lehet a vonattovábbítás.

 

 

 Mit takar ez az új közlekedési rend?

A vasúttársaság felmérései alapján a vasúti fővonalakon közlekedő távolsági vonatok kihasználtsága igen széles skálán mozog. Egy adott vonatot megvizsgálva, egymás utáni napokat nézve a kihasználtság erősen változó. Vannak olyan járatok, amikre eltérő időszakokban ugyan, de előfordult hogy egy egy (menetrend szerinti) megálláskor nem szállt fel, és nem is szállt le senki az adott állomáson. Ezért próbálnak egy új koncepciót kialakítani Magyarországon, hogy a vonatok ne álljanak meg feleslegesen olyan állomásokon, ahol éppen nincs utasforgalom az adott vonatnál.

A GySEV már 2013-ban alkalmazta a FELTÉTELES MEGÁLLÁS rendszerét mellékvonalain, valamint Európa nyugati országaiban is bevált a rendszer.

Ez olyan lesz, mint a buszokon a leszállásjelzés?

Lényegében igen, de a gyakorlatban azért másabb lesz a megvalósítás. Az egész le-, és felszállási rendszer internetalapú lesz és menetrendi időpontokhoz lesz kötve a lehetőség.

Az állomásokon (amik forgalmi szempontból távkezeltek és nincs forgalmi személyzetük), megállóhelyeken elhelyeznek érintőképernyős kijelzőket, amiken az utasokat tájékoztatják az érkező vonatokról, valamint az utasok jelezhetik a felszállási szándékukat az érkező vonatra. (Előzetes információk szerint a Viharsarokban Murony, Mezőberény, Csárdaszállás, Gyoma, és Nagylapos állomásokon lesznek ilyen kijelzők.)

Azok az utasok, akik majd utazni szeretnének az érkező vonattal, a kijelzőn jelezhetik felszállási szándékukat. Ezt időben kell jelezni, mert a vonat valós érkezése előtt 5 perccel már nem lehet a felszállási szándékot jelezni. Nem kell jelezni, ha az állomáson legalább egy utas jelezte már az utazási szándékát, vagy a vonatról leszállni szándékozó utas van.

A kijelzők feliratai valós időben, percre pontosan tájékoztatják majd az utast az érkező vonatról, valamint az információkhoz színjelzések is tartoznak, amit messziről észrevehetően be lehet azonosítani.

Sárga: A vonat még több mint 5 perc múlva érkezik az állomásra, felszállási szándék jelezhető!
Zöld: A vonatra van felszálló, vagy a vonaton van leszálló utas, így a vonat biztosan megáll az állomáson.
Vörös: A vonat 5 percen belül ér az állomásra és nem jelezek leszállási/felszállási szándékot, ezért a vonat áthalad!

A kijelzők jelzései az alábbiak lesznek.

Nem csak az érintőkijelzőkön keresztül lehet majd jelzést adni, mivel internet alapú a szolgáltatás, így interneten is leadhatják felszállási szándékukat az utasok a vasúttársaság weboldalán, akár az utazás előtt 10 perccel, vagy jegyvásárláskor. De itt is, ha 5 percen belül érkezik a vonat és nem jeleztek, már nem lehet felszállni. Az internetes jelzést a vasúttársaság regisztrációhoz köti, ezért csak regisztrált felhasználók élhetnek ezzel a lehetőséggel. Előre megváltott menetjegyeket kérhetik az adott vonatra és viszonylatra (például Mezőberénytől – Gyomáig a 757 Alföld IC-vel), így nem kell külön le- és felszállási szándékot jelezni, hiszen a megváltott jegy miatt a megállás biztosított az állomásokon. A jelzési kötelezettség azok számára szükséges akiknek olyan jegye van, ami nincs vonathoz kötve (bármely vonatnál felhasználhatják), valamint akik utazási kártyával, vagy 100%-os kedvezménnyel utaznak.

Leszállási szándék jelzése a vonaton hasonló lesz az állomási jelzéshez, csak a járatokon nem lesznek kijelzők, így ott a jegyvizsgálót kell tájékoztatni a leszállási szándékunk helyéről és a jegyvizsgáló, a szolgálati okostelefonján adja le a jelzést. Internetes jegyvásárláskor már az utazás előtt, valamint utazás közben a vonaton is leadhatjuk majd saját okostelefonunk, VONATINFÓ alkalmazásán keresztül a leszállásjelzést. Ezen alkalmazásban meg is lehet majd nézni, hogy az adott vonat mely feltételes megállóban fog megállni, ez folyamatosan frissül a jelzésadások függvényében.

Az internetes jelzésadás regisztrációhoz kötött, ahol a felhasználónak meg kell adnia nevét, telefonszámát és lakcímét is. Ha valaki interneten keresztül, vagy a jegyvizsgálónál adja le a leszállásjelzést és a vonat az állomáson megáll, de nem száll le a vonatról, vagy nem száll fel a vonatra senki, akkor a vonat továbbindulása után a jelzést adó utasnak az indokolatlan vészfékhasználattal egyenértékű pénzbírságot kell fizetnie. Ezt a bírságot a jegyvizsgálónál, vagy a jegyvizsgálótól, illetve (ha az utas nem található meg a vonaton akkor) postai úton kapott csekken lehet majd befizetni. (A tesztüzem alatt csak szóbeli figyelmeztetésben részesül majd a figyelmetlen utas!)

Honnan tudja a mozdonyvezető, hogy hol kell megállni és hol kell áthaladni?

A mozdonyvezető a mozdony vezetőállásán található tableten keresztül értesül majd az adott megállásokról és áthaladásokról, ami a le- és felszállási jelzések leadásakor azonnal frissül.

Értelem szerűen a 120km/órával közlekedő vonatnál nem lehet megoldani, hogy csak akkor álljon meg ha lát utast a peronon, ezért kell a jelzésadás.

Hogy lesz a vonatnak pontos menetrendje a feltételes megállásokkal/megállások nélkül?

A feltételes állomások/megállók a menetrendben “#” jelzéssel lesznek ellátva a nevük után, ezeknél nem pontos időpontok lesznek feltüntetve, hanem időintervallumok. Így a feltételes megállási helyeknél a menetrendben feltüntetik a legkorábbi és legkésőbbi érkezési időket. Például az Alföld IC vonat menetrendjénél Gyoma állomáson így lesz feltüntetve az érkezési idő 11:42-11:47, ebből a korábbi időpont a Békéscsabától megállás nélküli, a későbbi időpont a Mezőberényi megállással kalkulált menetrendi idő. A menetrendi (legkorábbi-legkésőbbi) érkezések intervalluma a vonat feltételes megállási helyeinél, a korábbi áthaladási lehetőségek számával folyamatosan nő (ezért Gyomán 5 perccel hamarabb, még Szolnokon 15-20 perccel hamarabb lehetünk, ha a feltételes megállásokra nem került sor a korábbi állomásokon/megállóhelyeken).  A csatlakozások a legkorábbi érkezési- és továbbindulási időhöz lesznek hangolva, így biztosan nem késik le a az átszállást az utasok. Mellékvonalakról érkező átszálló utasoknak is már a mellékvonalon jelezniük kell majd a jegyvizsgálónak átszállási szándékukat.
Minél több helyen áthaladhat a vonat, annál több időt spórolhat meg (esetenként késéseket faraghat le) a járat. A menetrendben foglalt legkorábbi érkezési és indulási időpontnál hamarabb nem közlekedhet a vonat!

A feltételes megállásokkal a vasúttársaság menetidő csökkentést tervez, ami a Lőkösháza – Budapest viszonylaton, akár 15-20 perccel hamarabb érhetnek a vonatok a végállomásaikra, a megállásoktól függően.

A tervek szerint egyelőre a távolsági vonatoknál lesz bevezetve a rendszer.

A tesztüzem a 120-as vonalon (Lőkösháza – Budapest) 2016. szeptember 30-án kezdődik és decemberig fog tartani. Ha a teszt sikeres és az utasok visszajelzése is pozitív lesz, akkor a rendszert több vasútvonalra is bevezetik majd. A vasúttársaság a tesztüzem sikerességének függvényében tervezi, hogy a gyors- és IC vonatok feltételes megállításával néhány személyvonati járatot megszüntetne, ezzel gazdaságosabb lehet a vonatközlekedés és jelentős költségek spórolhatók meg.

Várjuk véleményét a rendszerről hozzászólásban!

Na most vagy örül, vagy mélységesen felháborodott a cikkünkön? Bármit is érez az elolvasás után, ezúton kívánunk nagyon boldog április elsejét, az az Bolondok napját!

Hozzászólások

Hozzászólás

RSS
YouTube
Instagram