Mi változott két évtized alatt a Békéscsaba-Budapest vasútvonal menetrendjében?

Megnézzük, mi változott a viharsarki vasúti fővonal menetrendjében két évtized alatt. Összehasonlítjuk az 1996-os és a 2016-os menetrendet.

 

 

A mostani menetrend alapján a menetidő a viharsarki megyeszékhely és a főváros között 2 óra 30 perc. Hogy miért ennyi, arról korábbi cikkünkben írtunk részletesen.

Nézzük meg a mostani menetrendet és azt, hogy milyen volt pontosan két évtizeddel ezelőtt, 1996-ban:

2016

1996

Már ránézésre és összehasonlítva a jelenlegivel jól észrevehető, hogy 20 éve lényegesen kevesebb vonat közlekedett a vonalon és a személyvonatoknak is hosszabb viszonylataik voltak, nem beszélve a menetidejükről.

A gyors- és expresszvonatok változóan 2 óra 47 perces és 3 órás menetidők között tették meg a Békéscsaba-Budapest távolságot attól függően, hogy mennyi helyen állt meg és mekkora volt a szerelvény.

Volt azonban két vonatpár ami Lőkösháza és – az akkor még működő – Budapest-Józsefváros állomás között közlekedett, amely a viharsarki határállomástól Nagykátáig minden állomáson és megállóhelyen megállt. Ennek menetideje közel 20 perc híján 4 óra volt.

Akkor még az ütemes menetrend valószínűleg gondolat se volt, ezért a mostani menetrendet megszokva, furcsa lehet, hogy eltérő időpontokban indultak a távolsági vonatok és két vonat között több mint 2 óra telt el. Jól látható, hogy lényegesen ritkábban jártak a vonatok mint most.

Szabadkígyós állomás pár éve törölve lett a hivatalos menetrendből és megszűnt a személyszállítási szolgáltatás ott. Jelenleg csak forgalmi szerepe van az állomásnak.

2016

1996

1996-ban volt Budapest és Gyula állomások között közlekedő gyors-, expressz vonat (Békéscsabán mozdonyt cserélve közlekedett), ami azóta már szinte feledésbe merült a menetrendből. Pár év múlva viszont visszatérhet ez a viszonylat a menetrendbe, hiszen a vasúti rekonstrukciós munkálatok és a vasút-villamosítás kézenfekvővé teheti egy ilyen járat bevezetését.

2016

A nemzetközi vonatokból is kevesebb volt 20 éve (4 vonatpár) mint most (6 vonatpár).

Az elmúlt 20 év alatt sokat változott a vasúti személyszállítási szolgáltatás a Viharsarok és a főváros között. Azóta lényegesen több vonat közlekedik, kiszámítható és könnyen megjegyezhető ütemes menetrend jött létre, megjelentek a feláras InterCity vonatok és mára “hibrid IC-k” (gyorsvonat és IC vonat keverékei) közlekednek. A vonatok szolgáltatása és kényelmi szintje is sokat javult, de sajnos az tény, hogy most is közlekednek olyan kocsik a vonalon, amik 20 éve is szállítottak utasokat, igaz ezekből jó párat már felújítottak.

A menetidő csökkenés a 20 év alatt átlagosan 25 perc körülire tehető, ami nem túl nagy érték. De ha beleszámítjuk, hogy a Lőkösháza-Szolnok vasútvonal 1996-ban is korszerűnek számított és közel ugyanolyan gyorsan közlekedhettek rajta a vonatok, mint például pár évvel – a jelenleg is tartó felújítások megkezdése – előtt, akkor elfogadható az érték. Továbbá számítsuk bele, hogy elviekben a pályasebesség emelésével sem csökkenhetett volna jobban a menetidő a 20 év alatt, hiszen nem volt (sőt még most sincs elég) emelt – 120 km/óránál nagyobb – sebességre képes jármű a vonalon.
1996-ban a távolsági vonatok méretei lényegesen nagyobbak voltak és ezt a tömeget felgyorsítani és lelassítani időigényesebb folyamat volt, mint a mai korszerű/korszerűbb vontatójárművekkel, ezért ez a többletidő a menetrendjükbe bele volt kalkulálva. Az átlagsebességük pedig nem sokkal maradt alul a mai vonatok átlagsebességéhez képest. Az elmúlt évtizedekben a menetidő viszonylag állandó mértékűre kiegyenlítődött, mert ha a Lőkösháza-Szolnok vonalrészen megcsinálták egy pályarészt, ahol gyorsabban mehetett a vonat, akkor a Szolnok-Budapest vonalrészen újabb lassújelek megjelenésével lassabban kellett közlekedni és ez így a menetidőben szinte semmilyen változást nem okozott.

Ha az új ETCS 2 biztosító- és vonatbefolyásoló berendezés beüzemelésre kerül és kihasználják a 160 km/órás sebességet a távolsági személyszállító vonatok, akkor számításaink szerint további 17 perces menetidő csökkenés várható a vonalon a jövőben.

Véleményünk szerint a távolabbi jövőben, ha valaha a Békéscsaba-Budapest útvonal vasúti menetidejét 2 óra alá csökkenthetnék az nagyon nagy előrelépésnek számítana.

Hozzászólások

Hozzászólás

RSS
YouTube
Instagram