Békéscsaba-Budapest – 2 óra 30 perc – Miért ennyi? 160-nal mennyi lesz?

Egyre több internetes hozzászólásban olvasható, hogy nem értik az emberek, miért 2 óra 30 perc a vasúti menetidő a viharsarki megyeszékhely és a főváros között? Cikkünkben ezt a kérdést járjuk körbe.

Gyorsvonat halad Budapest felé.

A laikusok között sokan vannak azok, akik a Békés-megyei vasút-rekonstrukciótól jelentős menetidő csökkenést vártak/várnak. Új pálya -> gyorsabb vonatok = csökkenő menetidő. Ez józanul belegondolva így is lehetne, de sajnos sok dolog befolyásolja a vonatok sebességét és a gyorsabb vasúti forgalom lebonyolítását.


Nézzük a jelenlegi helyzetet.

Békéscsabáról Budapestig 2 óra 30 perc alatt ér el a vonat, Lőkösházától a fővárosig pedig kereken 3 óra alatt. Ez a menetidő, 80 kilométer/órás átlagsebességet jelent. A gyors- és IC-vonatok megengedett legnagyobb sebessége a vonalon 120 kilométer/óra, ehhez képest az átlagsebesség csak ennek a kétharmada. Hogy ez miért van? Menjünk végig a vonalon Lőkösházától indulva és megmutatjuk!

Vegyük például a 755 Békés InterCity vonat útvonalát:

Kigyűjtöttük a sebességkorlátozásokat, amik a vonalon találhatók.

Lőkösháza állomásról indulás: 12:49

Lőkösházától Kétegyházáig 80 km/óra a megengedett legnagyobb sebesség.

Kétegyháza érkezés: 13:00, indulás: 13:01

Kétegyháza és Szabadkígyós között két rövid szakaszon található 60 km/órás lassújel.
Szabadkígyóstól Békéscsabáig továbbra is 80 km/óra a megengedett legnagyobb sebesség.

Békéscsaba állomás érkezés: 13:16, indulás 13:20

Békéscsabától 120 km/órával közlekedhet vonat több, mint 80 kilométeren keresztül felújított pályán.

Mezőberény állomás: 13:34

Gyoma állomás érkezés 13:46, indulás: 13:47

Mezőtúr állomás érkezés 13:59, indulás: 14:01

Szajol állomás előtt, a Tiszatenyői elágazás váltójánál 80 km/órával lehet közlekedni, majd az állomásra behaladva sorrendben 100 – 80 – 100 – 120 km/órás sebességgel haladhat a vonat.

Mire Szolnokra beér a vonat még végighalad néhány 40 és 60 km/órás lassújeles szakaszon is, de ahol nincs lassújel ott 120 km/órával közlekedhet.

Szolnok állomás érkezés 14:25, indulás: 14:27

Békéscsabától Szolnokig (ami nagyságrendileg az útvonal felét) 96 kilométert megtéve, 67 perc (1 óra 7 perc) alatt ér el a vonat ami azt jelenti, hogy 86 km/órás átlagsebességgel halad. Ez elsőre kevésnek tűnhet, de ebben benne vannak a megállások és az állomási tartózkodások is. Így viszont négy megállással együtt, igen jónak mondható a 86 km/órás átlagérték.

A MÁV-START térképén illusztráljuk az útvonalat és az alkalmazható sebesség értékeket, lassújeleket. A zöld szín, a vonalra engedélyezett sebesség, a piros az ettől eltérő lassabb sebességű szakaszokat jelöli.

Szolnok állomástól a vonat menetrend szerint nem áll meg sehol.

Újszász állomásig továbbra is 120 km/órával közlekedhet a vonat.

Újszász állomás áthaladó fővágány 80 km/órával, majd 100 km/órával

Újszász és Tápiógyörgye között 80 km/órával

Tápiógyörgye állomáson maximum 30, majd 20 km/órával engedélyezett az áthaladás.

Tápiógyörgye állomásról kihaladva 30 km/óra, majd az állomást elhagyva Tápiószeléig 100 km/óra a megengedett sebesség.

Tápiószele állomás átmenő fővágányán 60, majd 40 km/óra, az állomást elhagyva pedig hosszan 60 km/óra sebességgel lehet közlekedni Nagykáta állomásig.

Nagykátától Sülysáp állomásig 100 km/órával,

Sülysáptól Mende állomásig 80 km/órával,

Mende állomáson 60 km/órával lehet áthaladni.

Mende és Gyömrő között 100 km/óra,

Gyömrő és Maglód között szintén 100 km/óra, de ezen belül egy kis szakaszon csak 40 km/óra a megengedett sebesség.

Maglód állomáson 60, majd 80 km/órával lehet áthaladni.

Maglódtól Rákoshegyig 100 km/óra,

Rákoshegy és Rákos között 100 km/óra, ami egy kis szakaszon 80 km/óra sebesség engedélyezett.

Rákos állomáson 60, illetve 40 km/órával lehet áthaladni.

Rákos és Kőbánya felső között 60 km/óra,

Kőbánya-felsőtől Keleti pályaudvar bejáratáig 80 km/óra a megengedett, egy helyen 40 km/órás lassújellel megszakítva.

Keleti pályaudvarra behaladva 40 és 20km/óra a megengedett legnagyobb sebesség.

Budapest Keleti pályaudvarra érkezés 15:50

Itt látható a 120-as vonal felső (120a) szakasza a lassújelek illusztrálásával. A zöld szín, a vonalra engedélyezett sebesség, a piros az ettől eltérő lassabb sebességű szakaszokat jelöli.

A Szolnok – Budapest, kereken 100 kilométeres szakaszt 83 perc (1 óra 23 perc) alatt teszi meg a vonat ami azt jelenti, hogy alig több mint 70 km/óra az átlagsebessége megállások nélkül!

Jól látható, hogy Szolnok állomásig, a Békéscsaba-Budapest útvonal körülbelüli felezőpontjáig szinte a teljes szakaszon a megengedett 120 km/órás sebességgel száguld a vonat. A jelentős lassulás a 120a vonalszakaszon, Szolnok-Budapest között következik be. A pályaállapotok egyre rosszabbak és nem látni szándékot a távlati tervek között sem a vonal felújítására. Sajnos évről évre jelennek meg újabb lassújelek a vonalon és a meglévő lassan bejárandó pályarészek sebességkorlátozásának értéke is csak folyamatosan csökken.

Így kiderül, hogy miért tart ennyi ideig felérni a fővárosba vonattal a Viharsarokból.


Tekintsünk kicsit a jövőbe!

A Viharsarki vasúti rekonstrukción belül sok helyen említették, hogy 160 km/órás sebességű pálya épült. Ez így is van, a Békéscsaba – Szolnok pályaszakasz 160 km/órás sebességű pálya, de ez a sebesség még nem alkalmazható. A 160-as üzem létfontosságú eleme az Egységes Európai Vonatbefolyásoló Rendszer megléte – az ETCS 2. Ez biztosítja a vasúti közlekedést, befolyásolja a vonatok sebességét és veszély esetén a vonatok azonnali megállításáról is gondoskodni tud. Ennek a rendszernek a kiépítése folyamatban van és a NIF tájékoztatása szerint, idén beüzemelésre kerül.

Ha az ETCS 2 megfelelően és megbízhatóan fog működni, onnantól a kiépített szakaszon 160 km/órával közlekedhetnek majd a vonatok, így Békéscsaba és Szolnok között is. A MÁV-START kapacitása nem nagy a 160-as üzemre bevethető járművek tekintetében. Jelenleg 102 FLIRT (és 10 Talent) motorvonattal, valamint 25 Traxx és 10 Taurus mozdonnyal, illetve viszonylag kevés személykocsival rendelkezik a MÁV-START Zrt., amivel a 160 km/órás közlekedés lebonyolítható. Ezek a járművek folyamatosan forgalomban vannak napi szinten. A motorvonatok az elővárosokban, a mozdonyok a távolsági forgalomban dolgoznak, a “160-ra képes” kocsik pedig nemzetközi forgalomban közlekednek.
Egyelőre még nem tudni, milyen vonatok közlekednek majd a megnövelt pályasebességgel, hiszen a jelenlegi viharsarki személy-, gyors- és IC vonatok nem alkalmasak erre.

160 km/órás üzemre alkalmas a mozdony, de a kocsik sajnos nem.

A pályaállapotokat figyelembe véve, nem számíthatunk majd a menetidő drasztikus csökkenésére a főváros és Békéscsaba között utazva.

Egy kis számolgatással megsaccolható, mennyivel csökkenhet a menetidő Békéscsaba és Szolnok között a 160-as közlekedésnél:

A jelenlegi menetidő 120-as pályasebességnél 67 perc, átlagsebesség 86 km/óra
Ez alapján arányosan nézve a 160-as pályasebességénél az átlagsebesség 115 km/óra, ebből adódóan 50 perc lehet a menetidő a menetrend szerinti megállásokat figyelembe véve. Tehát a 160 km/órás közlekedés esetén 17 perces menetidő csökkenés várható.

Mivel a 120a (Szolnok-Budapest) vonal felújítása még várat magára és ha maradnak a jelenlegi pályaállapotok, akkor a 2 óra 30 perces menetidő 2 óra 13 percre csökkenhet, ha lesz egyáltalán 160 km/órával is közlekedő vonat Békéscsaba és Budapest között.

Hozzászólások

Hozzászólás

RSS
YouTube
Instagram