Áprilisi helyzetjelentés a békéscsabai vasútberuházásról – NIF tájékoztatás

Eltelt egy újabb hónap és egy újabb helyzetjelentéssel jelentkezünk a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. információival és a saját felvételeinkkel.

 

 

A NIF tájékoztatása:

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásban a vállalkozó Békéscsaba több pontján is dolgozik a vasútfejlesztéshez kapcsolódóan.

A Szerdahelyi aluljáró ütemterv szerint halad, az aluljáró középső részén szerkezetépítési munkák (alaplemez vasalás, szigetelés készítés, bélésfal vasalás és betonozás) folynak.

A lezárást okozó átemelő süllyesztése zajlik, ami a tervezett 5 hetes intervallumba belefér. A tervek szerint október elején a gyalogos és a kerékpáros forgalom számára meg lesz nyitva az aluljáró, míg a  közúti forgalom novembertől használhatja majd.

(Szerk.: A legfrissebb információk szerint, a lezárást meg kell hosszabbítani, így április 27-e helyett május 4-ig tart majd az útzár!)

A jaminai oldalról közelítve az átjárót ez a tábla fogadja a közlekedőket. A dátum változott! május 4-ig kell nélkülözni az átjárót az autóval közlekedőknek.

A jaminai oldalról így néz ki az átjáró jelenleg A túloldalra már átlátni az aluljárón, de a közúti forgalom csak novemberben közlekedhet rajta.

Ugyan az átjáró lezárva, de a fénysorompó működik. A tévhitekkel ellentétben a járdán közlekedőkre is szigorúan vonatkozik a fénysorompó tilos jelzése! (Bár ezt sokan figyelmen kívül hagyják.)

Az ideiglenes "labirintus-korlátok". Egyik a korábban használt eszköz, a másik a jelenlegi forgalmat lassítja. A belváros felőli oldal. Bal oldalon a háttérben a lezárást okozó átemelő süllyesztésének helye.

Innen már elég látványos az aluljáró kinézete. Lesz még munka bőven vele.


A felvételi épület teljes egészében munkaterület. A pince részen a szigetelés kész, az aljzat betonozás előkészítése zajlik. A déli pavilon tetőszerkezetén a bádogozási munkák szinte teljesen befejeződtek, a palázás a héten esedékes. Az északi pavilon acélszerkezete épül a manzárd tetőnél.

A felvételi épület jelenlegi kinézete.

A déli pavilon tetőszerkezete. A már kívülről majdnem teljesen kész épületrész.

A 4 oszlopos portikusz építése elkezdődött, a vállalkozó tervezetten április végéig végez ezzel a feladattal. A 8 oszlopos portikusz helyreállítása ezt követően, május elején elkezdődhet.

A buszpályaudvar felőli oldalon is látványos munkák zajlanak. A 4 oszlopos portikusz építése zajlik.

A peronaluljáró szerkezetkész az épületben és a C peron felé eső végén. A vágányok alatti szakaszon elkészült a szigetelés, az alaplemez vasszerelése zajlik. A vasúti vágányokban folyamatos a munka. Az alépítmény kialakítása és az alépítményi védőréteg már több helyen elkészült. Az V/a és V/b vágányok melletti C peron összeépítése elkezdődött, jövő héttől a kivitelező térkő lerakással folytatja a munkálatokat. A C peron végleges forgalomba helyezése május végén várható.

Eltűnt a kis fahíd, immáron egy ideiglenes átjárón közlekedhetnek az utasok.

Épül a C peron. A peron oldalelemeit egyenként emelik be a vágányok mellé és illesztik egymáshoz.

A peron oldalelemeit egyenként emelik be a vágányok mellé és illesztik egymáshoz. Beépítésre került az 5a és 5b vágányok között egy váltó is, így az 5. vágány már összeér. Jobb oldalt épül a hozzá tartozó C peron.

Az állomás, volt VÁM udvarában sorakoznak a beépítésre váró peronelemek. Az épülő tető az "optikai" (dísz) kéményekkel.


Az Orosházi úti felüljáró építése kapcsán a jaminai oldalon elkészült a háttöltés, jelenleg a pályalemez vasszerelése, valamint a feszítéshez szükséges előkészületi munkák vannak folyamatban. A város felőli oldalon a pályalemez betonozása és szegélyépítés zajlik. A Gyár utcánál épülő turbó körforgalom kialakításához az önkormányzat véleményezi a forgalomkorlátozási terveket, várhatóan a forgalomkorlátozás a körforgalom építése miatt a jövő héten fog kezdődni.

Az Orosházi úti felüljáró a belváros felőli oldalról. Lassan teljesen összeér a hídszerkezet.

Az állványzat A pályalemez betonozása és szegélyépítés zajlik.

A pilonok már állnak. Hamarosan kezdődik a kötelek feszítése.

A kötelek helyei. Ezek lesznek összekötve a pilonokkal. Már nem sok kell, hogy teljesen összeérjen a felüljáró. A képen látható fehér csíkok, valószínűleg a feszítőkötelek burkolata lesz.

A felüljáró jaminai oldala.

Az orosházi úti felüljáróról készített exkluzív felvételeinket ide kattintva tekinthetik meg!

A Békéscsabát érintő vasúti korszerűsítés a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a NIF Zrt. fejlesztésében 34,9 milliárd Ft-ból valósul meg, 85% európai uniós és 15% állami forrás felhasználásával.

Köszönjük a NIF tájékoztatását!

Hozzászólások

Hozzászólás

RSS
YouTube
Instagram