Információk a repülőhíd bontásáról és a vasútfelújítás jelenlegi állapotáról – NIF tájékoztatás

Repülőhíd bontás, időpontok és helyzetjelentés. Újabb információk a NIF-től.

 

 

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetőjének írtunk néhány kérdést, amire az alábbi válaszokat kaptuk:

– A békéscsabai vasútállomás átépítési állapotáról érdeklődtünk –

“Az új C peron egy kis részét januárban forgalomba helyeztük, teljesen május végére készül el. Az A és B jelű peronok építése szeptember végéig fejeződik be. Ekkor az ideiglenes peronokat a vállalkozó elbontja. Ütemterv szerint épül a peronaluljáró, a földkiemelés folyamatban van. Ha a peronaluljáró épület alatti része elkészült, utána kezdődhet az állomás épületben a belső építészet. Az utascsarnokban bontási és belsőépítészet-előkészítő munkák zajlanak jelenleg. Az épület legkorábban december közepére készülhet el.”

Az állomás korábbi vágányaiból már csak kisebb szakaszok maradtak meg. Középen az aluljáró kialakítási területe látható.

Képünkön az 5. vágány mellett található C peron, elülső része decemberben, hátulsó része a pedig januárban lett az utasforgalom számára megnyitva. Előbbinél a szegedi, utóbbinál a kötegyáni és vésztői vonatok érkeznek/indulnak.

Bal oldalon a végleges, jobb oldalon az ideiglenes peronok láthatók.


 – A Szerdahelyi – Franklin utcai aluljáró átadási időpontjáról érdeklődtünk –

“Várhatóan októberben lesz a Szerdahelyi úti aluljáró műszaki átadás-átvétele, ezt követően használhatják majd a közlekedők.”


 – Végül nagyon sokféle információ terjengett a repülőhíd sorsáról, evvel kapcsolatban is sikerült hivatalos választ kapnunk –

“Tavasszal, várhatóan május közepén a vállalkozó elbontja a jelenlegi repülő hidat. Helyette ugyanott, újat épít, a munkálatokat az ütemezés szerint szeptember végig fejezi be a konzorcium.”

Tehát május közepétől szeptemberig megszűnik a viszonylag nagy forgalmat lebonyolító, gyalogosok és kerékpárosok által használt és közkedvelt felüljáró. Így a jaminai és belvárosi településrészek között közlekedők több kilométeres kerülőre kényszerülnek majd. Ezzel jelentősen csökken a két városrészt összekötő közlekedési keresztmetszet.

Frissítés: A nyár nagy részében az új Orosházi úti felüljárót megnyitják, így azon közlekedhet majd az átépülő repülőhíd forgalma! Ezen kívüli időpontban sajnos csak a Szarvasi út, Szerdahelyi és Kereki utcai átkelőkön lehet átkelni. Pontosabb időpontok egyenlőre nem ismertek.

Felvételeket készítettünk a repülőhíd jelenlegi állapotáról, jól láthatóan megérett a cserére, bár az 1928-ban épített gyalogos felüljáró többször is fel lett újítva a korábbi évtizedekben.

A belváros felőli oldala a hídnak

Lépcső nélküli feljutás a hídra.

A vagányok felett átnyúló gyalogos és kerékpáros közlekedési kapcsolat. A Szabolcs utcáról felvezető lépcsősor.

Ez a festés se mostani

Egyenletes meredekség Az idő vas foga koptatja a festéket.

Itt egy teljesen új híd épül majd. Nem túl széles, de így is elférnek egymás mellett a járókelők

Deszkák. Vannak emberek akik ezek miatt nem mernek a hídra lépni, nem érzik biztonságosnak ezt a megoldást..

Változatos burkolati megoldások

Folyamatosan cserélgették és újrarögzítették az évek során sérült deszkákat.

A belváros felőli oldal lépcsője Sokszor érintkeztek a kerékpárkormányok a kerítéssel.

Nagyfeszültségre figyelmeztető tábla. Sajnos nem egy áramütéses baleset történt már gondatlanságból a hídon (pl.: hídról levizelés).

Egyes emberek számára félelmetes, másokat pedig hidegen hagy az, hogy lelátni a vágányokra a deszkák között.


Információk:

Loppert Dániel
kommunikációs vezető
Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

Köszönjük a tájékoztatást!

Hozzászólások

Hozzászólás

RSS
YouTube
Instagram