Helyzetjelentés Békéscsaba állomás átépítéséről – NIF tájékoztatás

Gőzerővel folyik az építkezés a békéscsabai vasútállomás területén. Átért a közúti felüljáró alapja a vágányok felett, az állomásépület belseje és a peronok, perontetők bontása is folyamatban van. Az ideiglenes megoldások közül, már egy végleges peront is használhatnak az utasok.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt-től kapott információk alapján, a fejlesztés az ütemtervnek megfelelően halad.

A Szerdahelyi aluljáró építése kapcsán a vágányzónán belüli munkálatokat a kivitelező befejezte.
December 18-án a forgalom újra megindult a Szerdahelyi és Franklin utcák találkozásában, az ideiglenes szintbeli vasúti átjárón. Az aluljáró vágányzónán kívüli részén, a centrum felőli oldalon alaplemez és oldalfal építési munkákat végez a felelős konzorciumi tag, a jaminai oldalon pedig a cölöpösszefogó gerenda kialakítása van folyamatban. A nagy tömegű földkitermelés várhatóan januárban kezdődik meg.

A vágányzónán belüli munkálatokat a kivitelező befejezte és leaszfaltozta az ideiglenes átjárót. (Fotó: NIF)


Az Orosházi úti felüljáró esetén december 12-én, pénteken megtörtént a felüljáró acélszerkezetének áttolása a belváros felőli oldalról a jaminai oldalra. A mérföldköveket tekintve, jövő évben a munkálatok többek között pilon építéssel, pályalemez vasalásával, függesztő kábelek beszerelésével valamint útépítéssel folytatódnak.

Az Orosházi úti felüljáró esetén december 12-én, pénteken megtörtént a felüljáró acélszerkezetének áttolása a belváros felőli oldalról a jaminai oldalra. (Fotó: NIF)


A peronaluljáró falazatának kialakítása a vágányok alatti szakaszon történik jelenleg, ezen a részen a földkitermelés már befejeződött. December végéig befejeződik az 5. és 7. vágányok építése, a forgalomba helyezés jövő év elején várható. Az épülő C peronon a térkő burkolást a kivitelező elkezdte, ezen felül az ideiglenes térvilágítás kialakítása van folyamatban.

A peronaluljáró falazatának kialakítása a vágányok alatti szakaszon történik jelenleg, ezen a részen a földkitermelés már befejeződött.


A vasútállomáson az 5a vágány mellett már a végleges peron egyik fele elkészült, ezt már az utasok használhatják. Az új peron kialakítása lehetővé teszi a könnyebb fel és leszállást a vasúti járművekre. Az alacsony padlós járművek esetén akadálymentes, teljesen szintbeli beszállás lehetséges (pl.: kerekesszékesek számára nagy segítség lehet ez a megoldás). Ugyan jelenleg nincs menetrend szerint alacsony padlós vonat a Viharsarokban, de a jövőben előbb vagy utóbb lejuthatnak ilyen szerelvények Békéscsabára.

A magasperon az 5a vágánynál

Balról az ideiglenes, jobbról a végleges peron

Kicsi a távolság a vonat és a peron között

Egy lépcsőfokkal kevesebb kell a leszálláshoz az Uzsgyin (orosz motorvonaton).


December 17-én átadták a Gyoma – Békéscsaba vonalszakaszt, erről már korábban beszámoltunk.

A NIF tájékoztató videója ide kattintva tekinthető meg.

A fejlesztés ütemterv szerint halad, nem várt problémák mindig adódnak, de a munkálatokat nem hátráltatják.

A beruházás a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából 85% európai uniós és 15% hazai forrás felhasználásával, 34,9 milliárd forintból valósul meg.

Információk:

Loppert Dániel
kommunikációs vezető
Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)
https://www.facebook.com/nifzrt

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás

RSS
YouTube
Instagram