Vágányzár = Hídépítés, vonatpótlás, terelés és megváltozott menetrend

2014. október 5-től 11-ig teljes vágányzár a 120-as számú, Lőkösháza – Budapest vasútvonal, Szajol és Szolnok közti vonalszakaszán.

 

A vágányzár a szajoli Tisza híd átépítése és a környező vágányrekonstrukciós munkálatok miatt lesz. A vágányzár idején a régi hidat elbontják és a már elkészült egyik új, egyvágányú hídszerkezetet állítják be a helyére.

A MÁV-Start tájékoztatója:

Szolnok – Szajol vonal felújítása miatt jelentős változások a vonatközlekedésben

Október 5-től október 11-ig Szolnok és Szajol között végzett felújítási munkák, illetve a Tisza-híd átépítése miatt számos vonat közlekedésében jelentős változások lesznek. …
A 120-as számú Budapest-Keleti – Szolnok – Békéscsaba – Lőkösháza vonalon is vágányzári menetrend lesz érvényben.A vonatok Szajolig, illetve Szajoltól közlekednek a békéscsabai vonalon. A Dacia és Ister nemzetközi vonatok kerülő útirányon át: Szeged, Orosháza, Mezőhegyes érintésével, módosított menetrend szerint közlekednek. …

Az érintett vasútvonalak vágányzári menetrendjei a vasúttársaság honlapján az alábbi linken érhetőek el: http://www.mav-start.hu/vaganyzar/vaganyzar.php,  az ELVIRA menetrendi keresőben is megtalálhatóak a változások, illetve a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálat is az utasok rendelkezésére áll a 06 40 49 49 49-es telefonszámon. Ezen kívül az állomások pénztáraiban is kérhetőek információk, valamint az állomásokon elhelyezett hirdetmények is jelzik a módosításokat. – MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

 

A 120-as számú Lőkösháza – Budapest vasútvonal,  Szajol – Szolnok közti szakaszán szinte az összes vonat helyett vonatpótló autóbuszok közlekednek, ami miatt módosul a menetrend.
A legfontosabb, hogy minden indulási és érkezési idő a megszokott menetrendtől eltérő lesz.

Például a Viharsarok Inter City vonat menetrendje a következőképpen változott az egy héttel korábbihoz képest:
Békéscsabára érkezés 7:16az érkezési idő megmaradt a korábbi menetrendhez képest
Békéscsabai indulás 8:09korábban 7:17, tehát a jelenlegi menetrend szerint 53 percet várakozik Békéscsabán a szerelvény.
Mezőberény 8:31korábban 7:35 volt.
Gyoma 8:44korábban 7:49 volt.
Mezőtúr 8:57korábban 8:02 volt.
Szajol 9:16korábban nem itt állt meg a vonat, a vonatpótlóra átszállás itt lehetséges.
Szolnok 9:57korábban 8:36 volt, idáig vonatpótlón utazhatnak.
Budapest-Keleti 11:20korábban 10:15 volt.

Egy másik, a 7409-es számú gyorsvonat menetrendje a következőképpen alakul a korábbi, megszokotthoz képest:
Lőkösháza 8:40korábban 7:50 volt. (+50 perc)
Békéscsaba 9:06korábban 8:16 volt. (+50 perc)
Mezőberény 9:31korábban 8:35 volt. (+56 perc)
Gyoma 9:44korábban 8:49 volt. (+55 perc)
Mezőtúr 9:57korábban 9:02 volt. (+55 perc)
Szajol 10:16 – korábban itt nem állt meg a vonat, a vonatpótlóra átszállás itt lehetséges.
Szolnok 10:46korábban 9:33 volt. (+73 perc) idáig vonatpótlón utazhatnak.
Budapest Keleti 12:20korábban 11:15 volt. (+65 perc)

Íme egy visszaút is a 7406-os gyorsvonat menetrendje a következőképpen alakul a korábbihoz képest:
Budapest-Keleti 16:40korábban 16:10 volt. (+30 perc)
Szolnok 18:02korábban 17:32 volt, innen vonatpótlón utazhatnak. (+30 perc)
Szajol 18:45korábban itt nem állt meg a vonat,  a vonatpótlóról leszállni itt lehetséges.
Mezőtúr 19:03korábban 18:03 volt. (+60 perc)
Gyoma 19:16korábban 18:16 volt. (+60 perc)
Mezőberény 19:31korábban 18:30 volt. (+61 perc)
Békéscsaba 19:49korábban 18:49 volt. (+60 perc)
Kétegyháza 20:04korábban 19:02 volt. (+62 perc)
Lőkösháza 20:14korábban 19:13 volt. (+61 perc)

Mivel az óránkénti ütemes menetrend megmaradt, így a napközbeni gyors és IC vonatoknál is azonos menetrendi eltérésekkel kell számolni, mint ahogy a gyorsvonatok menetrendjénél feltüntettük.

A részletes menetrend itt megtekinthető/letölthető.

Fentebb azt írtuk, hogy szinte az összes vonat helyett vonatpótlók közlekednek, de vannak kivételek. A Viharsarokban is közlekedő vonatok közül az Ister és a Dacia vonatok nemzetközi kocsijai kerülő útirányon közlekednek Budapest – Szeged – Orosháza – Mezőhegyes – Kétegyháza – Lőkösháza útvonalon. A Ister EuroNight vonat belföldi részével utazók, a megszokott megállókat érintve közlekedhetnek a többi gyorsvonattal azonos módon vonatpótlózva Szajol és Szolnok között.

Viszont a Dacia nemzetközi gyorsvonat csak kerülő útirányon közlekedik, ezért nem érinti Szolnokot és Békéscsabát! Így aki ezzel a vonattal szeretne utazni a Viharsarokba/Viharsarokból, az az utas csak Kétegyházán és Lőkösházán szállhat fel vagy le a vonatról, mert nincs megoldva a vonat pótlása Szolnokon és Békéscsabánlegalább is a MÁV-Start honlapja szerint.
A MÁV-Start menetrendje Budapestről indulva az alábbi lehetőséget adta ki, ha a Dacia-val szeretne utazni valaki Békéscsabára: Budapest 23:30 – Szegeden – Orosházán – Mezőhegyesen át Kétegyháza 4:57, átszállás Kétegyháza 5:05 – Békéscsaba 5:17. Sajnos nem tudni, hogy miért nem lett megoldva a vonat pótlása a vágányzári szakaszon, mert sok vasutas (szolgálatot befejező mozdonyvezetők, jegyvizsgálók) és turista használja ezt a vonatot hazautazásra Békéscsabára.

A vágányzár idején a legkorábbi és legkésőbbi indulásai a Békéscsaba – Budapest / Budapest-Békéscsaba, teljes vonalon közlekedő vonatoknak:
Békéscsabáról 5:19 … 20:09
Budapestről 6:40 … 19:40 (pénteken 20:40)

Az utasok számára nem túl jól lett időzítve a vágányzár kezdete – október ötödike, mert a sok diák és dolgozó ember, a vasárnap délutáni vonatokkal szokott felutazni a fővárosba, így szinte biztosan számítani kell arra, hogy tömve lesznek a vonatpótló buszok. Reméljük elég buszkapacitással számol a MÁV-Start.

Néhány dokumentum jellegű felvétel a Tisza híd átépítéséről, melyeket szeptember 26-án készítettünk

Az új híd már az öreg hídszerkezet mellett áll, ezt állítják be a régi helyére.

A másik vége az új hídnak.

A másik új hídszerkezet még összeszerelés alatt.

Több darabban

Összeszerelés folyamatban

A vágányzárról néhány további információ a NIF oldaláról:

Háttér-információ a Szolnok-Szajol vonalszakasz átépítéséről:

A projekt célja a vasúti szolgáltatás színvonalának emelése, az eljutási idő csökkentése, valamint a biztonságos, környezetbarát közlekedési lehetőség megteremtésével a térség fejlődésének elősegítése. A felújítás befejeztével az érintett szakaszon óránként 160 kilométeres sebességgel is közlekedhetnek a szerelvények.

A Szolnok – Szajol vasúti vonalszakasz a magyar vasúthálózat egyik – a nemzetközi vasúti hálózat szempontjából is – legfontosabb eleme. Az itt áthaladó Berlin / Nürnberg – Prága – Pozsony / Bécs – Budapest – Konstanca / Szaloniki / Isztambul vasúti tengely (IV. számú Helsinki folyosó) különleges szerepet játszik Európában. Összeköti Magyarországot a nyugat-európai hálózattal, de egyben meghatározó a Közép-Európán keresztül vezető tranzit útvonalak között.

A folyosó fejlesztését, illetve a hálózatok átjárhatóvá tételét az Európai Unió kiemelten támogatja. A fentiekkel, és az idevonatkozó kormányhatározatokkal összhangban a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. mint a KÖZOP programok egyik kedvezményezett szervezete, a már megkezdett  Budapest – Cegléd – Szolnok – Szajol – Békéscsaba – Lökösháza, valamint a Szajol – Debrecen – Záhony (TEN-T hálózat része) vasútvonalak rekonstrukciós munkáihoz kapcsolódva a Szolnok – Szajol vasúti vonalszakaszt is korszerűsíti.

A korszerűsítésnél figyelembe kell venni, hogy a Szolnok – Szajol állomásköz az egyik legfrekventáltabb, és egyben a legterheltebb vasúti vonalszakasz hazánkban. A Budapest-Nyugati – Cegléd – Szolnok – Szajol – Debrecen – Nyíregyháza – Záhony kétvágányú vasúti fővonal, és a Budapest Keleti – Nagykáta – Újszász – Szolnok – Szajol – Békéscsaba – Lökösháza szintén kétvágányú vasútvonal a Szolnok és Szajol közötti állomásközben közös nyomvonalon haladnak, vagyis két vonali vágányra szűkül a keresztmetszet.

Az állomásközben találhatók Magyarország legnagyobb kétvágányú vasúti hídjai, a Tisza és a Zagyva hidak. Az állomásköz a tiszai árvizekkel leginkább veszélyeztetett vonalszakasz, amely teljes mértékben keresztezi a Tisza árterületét. Az érintett szakaszon az elmúlt időszak nagy árvizei esetén előfordult, hogy a teljes állomásközben a 120 km/ó pályasebességet 10 km/órásra kellett mérsékelni, ami a teljes MÁV vonatforgalmára kihatott.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. felvételei

Madártávlatból a hídfelújítás. Fotó: NIF

Háttérben a régi, elöl az egyik új híd. Fotó: NIF

Egy ideig itt nem közlekedhetnek vonatok. Fotó: NIF

Információk/forrás: MÁV-Start, NIF, A Viharsarok vasútja

Hozzászólások

Hozzászólás

RSS
YouTube
Instagram