Gábor Áron rézágyúja a Viharsarokban

Gábor Áron őrnagy, ágyúöntő születésének 200. évfordulójára a MÁV felmatricázta a 004-es Traxx villanymozdonyt. A vasúttársaságnál ez az ötödik “feldíszített” vonatójármű, ami valamilyen történelmi személynek állít emléket. A Traxx matricázásának kinézetének bárki pályázhatott az év elején. A több mint száz pályaműből Zachar István veszprémi grafikus gyönyörű látványterve nyert. További részletek ide kattintva.

A Gábor Áron Traxx mozdony ünnepélyes bemutatójára 2014.05.16-án került sor Budapesten, a Nyugati pályaudvar csarnokában. Az ünnepség után “országjáró turnéra” indították a mozdonyt, ezalatt az ország fontosabb vasútvonalain továbbít menetrend szerinti vonatokat.

2014. május 22-én a Viharsarokba is lelátogatott a Gábor Áron Traxx mozdony, ami gyorsvonatokat továbbított.

Tudósítóinkkal együtt szétszóródtunk a megye különböző  településein, hogy felvételeket készíthessünk a különleges mozdonyról munka közben, íme a képek:

Érkezés Békéscsabára a 7306-os gyorsvonattal

Békéscsaba állomásról gyorsít ki Lőkösháza felé az "ágyú" :)

Határ Ádám Kétegyházán fotózta a vonatot. Kétegyházát elhagyva (Fotó: Határ Ádám)

Pacsika Péter a nyílt vonalon kapta lencsevégre a vonatot, immáron visszaútján, Budapest felé. Ismét Kétegyháza (Határ Ádám felvétele)

Békéscsabát elhagyva...

... irány Budapest

A mozdony pünkösdkor a Csíksomlyó Expressz – Székely Gyors zarándokvonatot továbbítja majd. Azután sűrűn látható lesz a Viharsarkon áthaladó nemzetközi vonatok élén az “ágyúmozdony”.

Köszönjük a felvételeket!

Hozzászólások

Hozzászólás

RSS
YouTube
Instagram