Tűzeset – kigyulladt a Traianus nemzetközi gyorsvonat egyik kocsija szilveszterkor – személyi sérülés nem történt

Mint, ahogy azt a megyei és országos médiumok is leközölték, 2013. december 31-én délután fél öt körül a Traianus nemzetközi gyorsvonat egyik kocsija Békéscsaba és Murony között, Budapest felé közlekedve kigyulladt. A vonat Murony állomáson állt meg, ahol a nagy erőkkel kivonuló tűzoltók megfékezték a lángokat.

Összegyűjtöttük a rendelkezésre álló információkat, valamit tudósítónk helyszíni képekkel is jelentkezik.

A vonat Bukarestből Budapestre tartott. Békéscsaba állomásig minden rendben volt, de a megyeszékhely és Murony között egyenlőre ismeretlen ok – egyes források szerint fűtési berendezés zárlat – miatt a szerelvény egyik kocsija kigyulladt. A vonatot Murony állomáson megállították, az utasokat leszállították a vonatról és a nagy erőkkel kiérkező békéscsabai, mezőberényi és szeghalmi tűzoltók megkezdték a kigyulladt kocsi oltását.
Ugyan a vonat Bukarestből Budapestre közlekedik, de a teljes szerelvény két részből áll. Az egyik rész egészen a román fővárostól közlekedik, a másik rész csak a magyar-román határtól van a vonatban. Ez utóbbi kocsikból lángolt az egyik. Ez a személykocsi Békéscsabához tartozik, ami megfelelt az előírt műszaki előírásoknak.
A vonaton szerencsére senki nem sérült meg, de az anyagi kár jelentős. A tűzesetben az állomás új peron teteje is károsodott.

A MÁVINFORM tájékoztatása: a Bukarest felől Budapestre tartó nemzetközi InterCity vonat egyik kocsija eddig ismeretlen okból kigyulladt. A vonatot megállították, leszállították az utasokat, és értesítették a tűzoltókat.

Az oltási munkálatok miatt, Murony állomást teljesen áramtalanították és szüneteltették a vonatközlekedést. A 120-as (Budapest – Lőkösháza) vasútvonalon egy-másfél órás késések alakultak ki. A tűz eloltása után negyed hét körül megindult a forgalom. A tűzvizsgálat befejezéséig a felsővezetéket nem kapcsolták vissza, ezért addig dízelmozdonyok segítették a vonatok közlekedését. Az utasok egy későbbi gyorsvonattal utazhattak tovább. A vonatközlekedés hajnalra állt helyre.

A megrongálódott kocsi és a további belföldi vonatrész (összesen négy kocsi) most is Murony állomás áthaladó fővágányán vesztegel. A vagonok elszállítását, január 2-án csütörtökön a déli órákban kísérlik meg, a kiégett kocsi Muronyban lesz félreállítva, a többi vagont Békéscsabára vontatják.

További részletek csak a vizsgálatok lezárása után tudhatók meg.

Tudósítónk – Pacsika Péter – Murony állomáson járt és felvételeket készített a veszteglő vonatrészről:

 

 

 

 

A tűzesetről készült beszámolók:
A RegionalBahn.hu híre
A Beol.hu híre

Valamint TV híradók:

TV2 Híradó

 

Források: RegionalBahn.hu, Beol.hu, MÁVINFORM, RTL Klub, MTI

Köszönjük a felvételeket!


Friss információ!!

A kocsit jelenleg lépésről lépésre vontatják egy félreeső vágányra. (2014.01.02.)

Nem sokkal délután egy óra előtt teljesen szabaddá tették Murony állomás átmenő fővágányát. Teljes mértékben zavartalan a közlekedés a Lőkösháza – Budapest vasútvonalon. Sérült kocsi félreállítva másik vágányra, a többi három vagon Békéscsabára szállítva.

 

Hozzászólások

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

RSS
YouTube
Instagram