Online

1 látogató böngészi ezt az oldalt
Az oldalon:

Tevékenységek

Történelem

A békéscsabai vasútállomás épülete mellett található szobormozdonyt – 375 1025 – a hétvégi mozdonyparádéra kicsinosítják. Teljesen le lesz takarítva kívül-belül, majd a fényezésén is javítanak az önkéntes vasutasok, hogy minél szebben nézzen ki a jeles napra az egykori jármű. A mozdonyparádé idején (2013.09.28.) teljesen nyitva lesz a gőzmozdony, így bárki alaposan megnézheti a külsején kívül a vezetőállást és akár az évtizedek óta végleg kihűlt kazánt is.

Fotó: A Viharsarok vasútja

Mint ahogy a korábbi években már megszokhatták, idén is megrendezésre kerül immáron kilencedik alkalommal a Békéscsabai Vasútmodell és Vasúttörténeti Kiállítás.

A békéscsabai Vasutas Művelődési Házban vasútmodellek, működő terep- és modulasztalok, LEGO város kisvasút, gyermekrajz kiállítás tekinthető meg.
Külön érdekességként a hamarosan átépítésre kerülő békéscsabai vasútállomásról történeti fotókiállítás és az átépítés tervei tekinthetők meg.

A tavaly nagy sikert aratott Alföldi Kerti Gazdasági Vasút – AKGV is újra kitelepül az Andrássy útra, amivel művelődési ház és a Kakas Söröző közötti szakaszon lehet utazni.

A vasútmodell kiállítás nem lehetne teljes a megszokott betétprogram nélkül, ezért idén is a vasútállomás mellett található Vámudvarban újra Mozdonyparádé lesz szeptember 28-án 10 és 16 óra között.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A rendezvény INGYENES!

A tavalyi vasútmodell kiállításról képeket itt találhatnak!

A mozdonyparádéról pedig itt, valamint itt!

 

Szeptember hónap első napján az esti órákban haladt át a Viharsarkon a világhírű luxusvonat, a
Venice Simplon – Orient Express.

A luxusvonat Párizs – Budapest – Bukarest – Isztambul útvonalán érintette Békés Megyét. A járat megszakításokkal hat nap alatt teszi meg ezt az útvonalat, ezalatt az utasok különféle programokon vesznek részt az utazás során érintett nagyvárosokban. Sokan szívesen utaznának ezen a vonaton, viszont a jegyárat megnézve ez csak álom maradhat az egyszerű “halandóknak”. A tehetősebbek viszont sűrűn felkeresik ezt a vonatot, mert a következő évekre rengetegen előre lefoglalták már a helyüket valamelyik Orient Expressz vonatútra. Csak megjegyeznénk, hogy a fent említett útvonalra egy útirányra 7400€ azaz körülbelül 2.2 millió forint az egységes jegyár egy főre!

A vonat nem sokkal 20 óra előtt érkezett Békéscsabára és mozdonyszemélyzet csere miatt, pár percet várakozott a vasútállomás hatodik vágányán.

Rengeteg fotós és videós ember várta a luxusjáratot, elözönlötték az állomást az érdeklődők.

A vonatról készült felvételeink Békéscsabáról:

Tagunk, Dézsi Csaba felvételei Lőkösházáról:

 

 

 

 

 

A vonat visszaúton szeptember kilencedikén 7:30 körül érinti újra Békéscsaba állomást.

Köszönjük a felvételeket!

Ma fél évszázados a V43/431 “Szili” villamos mozdonysorozat. Pontosan 50 éve érkezett az első V43-as mozdony Magyarországra a MÁV-hoz.

A MÁV V43 sorozat a Magyar Államvasutak részére szállított legnagyobb darabszámú villamosmozdony-sorozat. A magyar ipar 1960-ban megvásárolta egy szilícium-egyenirányítós mozdony licencét a nyolc gyárat tömörítő „50 periódusú vasútvillamosítás fejlesztésére alakult nyugati munkaközösség”-től. Az első hét mozdonyt a licencadó munkaközösség készítette a németországi Essenben, a V43 1008 pályaszámú mozdony már Magyarországon, Budapesten készült. A mozdonyok villamos részét a Ganz Villamossági Gyár, járműszerkezeti részeit a Ganz–MÁVAG gyártotta. 1963 és 1982 között közel 400 mozdonyt állítottak üzembe. Érdekessége a sorozatnak, hogy az első mozdonyok az akkor még 16 kV feszültséggel villamosított Budapest–Hegyeshalom vonalra átkapcsolóval rendelkeztek. – Forrás: Wikipédia

Fiatal és idős, vasútbarát, vagy csak egyszerű érdeklődő egyaránt kilátogatott ma reggel a békéscsabai vasútállomásra, amikor is (mint ahogy azt korábban megírtuk, illetve a szeptember hatodikai Békés Megyei Hírlapban is megjelent) az Orient Expressz luxus különvonat újra érintette a viharsarki megyeszékhelyt, immáron a visszaútján.
Reggel 7 óra után már fellelhető volt pár fényképezőgéppel és kamerával felszerelkezett ember az állomáson, de fél nyolcra már összegyűlt  pár száz ember az első peronon izgatottan árva a nem mindennapi vonatot.

7 óra 35 perckor aztán megszólalt a hangosbemondó: -Orient Expressz különvonat érkezik a 3. vágányra…
A vonatot szerencsére forgalmi okból megállították és húsz percig várakoztatták, így minden érdeklődő, utas és vasutas kedvére végignézhette, fotózhatta, videózhatta kívülről a teljes vonatot. A vasutasok is láthatóan meglepődtek, hogy ennyire sokan kilátogattak a vonathoz. Az induló és érkező vonatok utasai is ablakból lógva próbáltak felvételeket készíteni a luxusvonatról.

A 7410-es számú személyvonat beérkezése után, menesztették az Orient Express-t és nyolc óra előtt öt perccel elhagyta a szerelvény Békéscsaba állomást, ezután a peronokon csak pár ember maradt.

Készítettük egy videót is az indulásról:

Várjuk vissza a vonatot!

'Országos kiállás a vasútért'

 

Megáll a vonat?

 

Szereted a vasutat? Tegyél Te is a vasútért!