Online

1 látogató böngészi ezt az oldalt
Az oldalon:

Tevékenységek

Közlemények

Közlemények

Mint eddig minden évről, így a 2013-as esztendőről is készítettünk egy összefoglaló videót, amin a fontosabb történéseink, eseményeink és kirándulásaink láthatok.

Korábban az ilyen évösszegző videóinkat általában januárban szoktuk közzé tenni, de idén kicsit megkéstünk vele, ezért “szíves elnézésüket és megértésüket kérjük” az érdeklődőktől.
A késés oka, hogy gőzerővel dolgozunk néhány dolgon, ami összefüggésben van azzal, hogy idén nyáron lesz 5 éves az oldalunk, ezért kevesebb a szabadidőnk mostanában.

De nem szaporítjuk tovább a szót, íme a 2013-as évünk összefoglaló videója. Fogadják szeretettel!

Yakuza és Gery

Nemrég kaptuk az információt, hogy a békéscsabai állomás vágányhálózata átépítése során ősi dinoszaurusz csontokra bukkantak.

A leletek a volt 6. és 10. vágány között találhatóak. A bontás azonnali leállítását kérte a Magyar Dinoszaurusz-kutató és Őslénytani egyesület elnöksége. Még a mai napon várható egy 20-25 főből álló paleontológus csoport, akik meghatározatlan ideig végeznek majd ásatásokat. Az előzetes felmérések alapján a munkagép által kiforgatott csontdarab egy Baryonyx (http://hu.wikipedia.org/wiki/Baryonyx) állkapocscsontja lehet.


A MÁV még hivatalosan nem erősítette meg az információkat, de egy rövid közleményben arra kérte az utazó közönséget, hogy legyenek türelemmel, mert az állomás rehabilitációja az ásatások idejére szünetel. A vasúti közlekedés a jelenleg érvényben lévő menetrend alapján folyik tovább.

FIGYELEM!

Ezúton tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy a 2014-es év őszére tervezett X. Vasútmodell és Vasúttörténeti Kiállítás betétprogramja – A MOZDONYBEMUTATÓ – a Békéscsaba vasútállomás felújítási és pályarekonstrukciós munkálatai miatt nem kivitelezhető, ezért ez a rendezvény ELMARAD!

A Vasútmodell Kiállítás meg lesz rendezve a szokott helyen, a Vasutas Művelődési Házban!

Megértésüket köszönjük!

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium február közepétől újabb 15 mellékvonalra terjeszti ki a 15 helyett már 25 százalékkal olcsóbb regionális tarifákat – jelentette be Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár 2013. január 19-én, Győrben.

Tavaly júniustól 15 viszonylaton 15 százalékkal olcsóbb jegyekkel és bérletekkel utazhatnak a vonatot választók. A fél éve megkezdett folyamat újabb állomáshoz érkezett: a szaktárca további 15 mellékvonalon vezeti be a regionális tarifákat február közepétől.

Az alacsonyabb díjak a Győr – Veszprém, Kaposvár – Siófok, Székesfehérvár – Pusztaszabolcs, Dunaújváros – Cece/Simontornya, Dombóvár – Bátaszék, Villány – Mohács, Eger – Szilvásvárad, Miskolc – Tiszaújváros, Miskolc – Tornanádaska, Kisújszállás – Kál-Kápolna, Mátészalka – Záhony, Nyíregyháza – Fehérgyarmat, Mezőhegyes – Újszeged, Mezőhegyes – Battonya és Kunszentmárton – Kiskunfélegyháza szakaszokon is elérhetőek lesznek (ld. a térképet a következő oldalon). Az itt közlekedő napi 4-18 járatot többnyire regionális utasok használják, egyes helyeken távolsági igények csak szezonálisan jelentkeznek. A besorolás indoka lehetett még a buszok kedvezőbb vonalvezetése vagy az, hogy a vonal hátrányos helyzetű térségben fut.

Az intézkedés utasvonzó hatásának növelése érdekében február közepétől a regionális tarifa már 25 százalékkal lesz alacsonyabb az országos díjaknál. Így például a Győr-Veszprém közötti 80 kilométeren a teljes árú menetjegyet váltó utasok alkalmanként 370, a bérletesek havonta 1420 forintot takaríthatnak meg. A díjakban a szociálpolitikai és üzletpolitikai kedvezmények érvényesíthetők, mások mellett tehát a diákok és nyugdíjasok is negyedével olcsóbban utazhatnak.

Békés Megyében az alábbi vonalszakaszokon lehet regionális menetdíjjal utazni február 15-től:
147-es vonal: Szentes-Orosháza
125-ös vonal: Mezőhegyes-Battonya
121-es vonal: Mezőhegyes-Újszeged

Forrás:
MÁV-Start Kommunikációs Főosztály

Mint ahogy a korábbi években már megszokhatták, idén is megrendezésre kerül immáron kilencedik alkalommal a Békéscsabai Vasútmodell és Vasúttörténeti Kiállítás.

A békéscsabai Vasutas Művelődési Házban vasútmodellek, működő terep- és modulasztalok, LEGO város kisvasút, gyermekrajz kiállítás tekinthető meg.
Külön érdekességként a hamarosan átépítésre kerülő békéscsabai vasútállomásról történeti fotókiállítás és az átépítés tervei tekinthetők meg.

A tavaly nagy sikert aratott Alföldi Kerti Gazdasági Vasút – AKGV is újra kitelepül az Andrássy útra, amivel művelődési ház és a Kakas Söröző közötti szakaszon lehet utazni.

A vasútmodell kiállítás nem lehetne teljes a megszokott betétprogram nélkül, ezért idén is a vasútállomás mellett található Vámudvarban újra Mozdonyparádé lesz szeptember 28-án 10 és 16 óra között.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A rendezvény INGYENES!

A tavalyi vasútmodell kiállításról képeket itt találhatnak!

A mozdonyparádéról pedig itt, valamint itt!

 

 • Lesz-e egységes perontető a magyar vasutakon? – 3. rész 2014. április 19. szombat
  Az SRH-k alkonya után gyorsan eljutottunk oda: ahány vonal, annyi perontető – kis túlzással. Már ahol van, persze...
 • Még nem Tengelic, de már majdnem 2014. április 19. szombat
  Nemrég hagyta el a főműhelyt az 50 55 31-55 903-5 pályaszámú halberstadti kocsi, jelentősen megváltozott arculattal.
 • Vonat a hídon! 2014. április 18. péntek
  Ezt is megértük: a 2-es vonal felújításának megkezdése óta most először gördült át szerelvény az Újpesti vasúti hídon.
 • Megállapodott a BKV a szakszervezetekkel 2014. április 18. péntek
  Kompromisszumos megoldás született, nincs visszamenőleges fizetésemelés, az EKSZ csalódott. . […]
 • Vasúttörténeti értéket ment a Vízügy 2014. április 18. péntek
  Olyan vasúttörténeti emlékhely kialakítása kezdődött meg Sántos település határában, amely nagyban segíti, hogy az egykori Kaposvár–Szigetvár vasútvonal ne merüljön feledésbe.

Várjuk vissza a vonatot!

'Országos kiállás a vasútért'

 

Megáll a vonat?

 

Szereted a vasutat? Tegyél Te is a vasútért!